Diskriminacija žena u Sloveniji

 Banka.hr

 31.1.2010  

 Slovenija: Prosječna ženska bruto plaća za 110 eura manja od muške

Razlika između muških i ženskih plaća najveća je bila u bankarskoj i osiguravateljnoj industriji: muška plaća bila je za 33,8 posto veća od ženske

Prosječna ženska mjesečna bruto plaća u Sloveniji u 2008. iznosila je 92,4 posto prosječne mjesečne muške plaće. To znači da je ženska bruto plaća u 2008. u prosjeku bila za 110 eura niža od muške.

Razlika između muških i ženskih plaća najveća je bila u bankarskoj i osiguravateljnoj industriji. 

http://www.bankamagazine.hr/default.aspx?TabId=103&View=Details&ItemID=57231

Prema privremenim podacima slovenskog statističkog ureda prosječna mjesečna muška bruto plaća u 2008. iznosila je 1481 euro, dok je prosječna mjesečna ženska bruto plaća iznosila  1369 eura. 

U statističkom uredu naglašavaju da je riječ o prosjecima i tumače da razlika proizlazi iz različitog obrazovanja, starosne strukture i strukture zanimanja.

 Muška bruto plaća u financijskim i osiguravateljnim djelatnostima u 2008. bila je za 33,8 posto viša od ženske bruto plaće u tim djelatnostima. Približno jednaka  razlika u plaćama zabilježena je u zdravstvu i socijalnoj skrbi, gdje su žene u prosjeku imale za 30,6 posto niže plaće od svojih muških kolega.  

 Najmanja razlika između muških i ženskih plaća zabilježena je u prometu i skladištenju, gdje je razlika bila 88 eura u korist žena. Iako je u tim djelatnostima zaposleno za petinu manje žena nego muškaraca, one su u prosjeku obavljale bolje plaćene poslove. 

 Žene su bolje od muškaraca bile plaćene i u građevinarstvu (za 21,7 posto), u vodoopskrbi, zbrinjavanju otpada i te saniranju okoliša (za 13,1 posto). 

 Podaci za pojedine statističke regije pokazuju da su bruto plaće više od slovenskog prosjeka imali zaposleni u središnjoj Sloveniji i u obalno-kraškoj regiji. U središnjoj Sloveniji plaće su bile za više od 200 eura veće od slovenskog prosjeka, dok su plaće u obalno-kraškoj regiji bile za nekoliko eura veće od prosjeka.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s