Posljedice crkvenog naučavanja i krivotvorenja Isusovih riječi u Bibliji

Jutarnji.hr/Reci.hr

Tabula rasa

Tanja Rudež

Pomahnitali profesor kreacionist: Biblijom i električnom strujom protiv znanosti

29. siječanj 2010 15:01

Često čitam članke o bujanju kreacionizma u Americi i svaki put se iznova čudim: kako je moguće da u znanstvenoj Meki gotovo polovica stanovnika vjeruje da je svijet nastao prije 6.000 godina.

No, nedavno sam u američkim medijima pročitala priču koja me doslovce užasnula. Njezin glavni akter je John Freshwater, nastavnik koji predaje nekoliko prirodoslovnih predmeta u školi u gradiću Mount Vernon u Ohiju. Oženjen i otac troje djece, John Freshwater (53) bio je dosta omiljen među svojim učenicima zbog spremnosti da ih sasluša i pomogne im u rješavanju kompliciranih zadataka.

S druge strane, Freshwater je u učionici držao Bibliju i pozivao se na nju dok je tumačio znanstvene činjenice. Negirao je evoluciju i govorio djeci da se ne trebaju uvijek oslanjati na znanstvene činjenice. Posebno se okomio na istraživanja o genetskoj uvjetovanosti homoseksualnosti.

– Znanost je u krivu, jer Biblija navodi da je homoseksualnost grijeh. Svatko tko je homoseksualac izabire to i stoga je grešnik – govorio je Freshwater prema svjedočenju njegovih učenika.

No, školski odbor nije se obazirao na njegov pristup znanosti sve dok roditelji dvojice učenika nisu optužili Freshwatera da je dječacima, pomoću električne struje, urezao križ na ruku. Školski odbor zatim je u lipnju 2008. godine suspendirao Freshwatera.

Kontroverzni nastavnik u početku je tvrdio da nije “žigosao” učenike, no onda je priznao da je to bio dio znanstvenog eksperimenta, navodno demonstracije rada Tesline zavojnice. Freshwater se pravdao da je taj eksperiment izveo stotine puta tijekom 21 godine rada u školi te da je njegova namjera bila privremeno “urezati”dječacima slovo X, a ne križ.

(The Columbus Dispatch/Shari Lewis)

Cijeli je događaj podijelio gradić Mount Vernon, čiji stanovnici sebe smatraju posvećenim kršćanima. Nakon što je Freshwater suspendiran i prestao dobivati plaću, dio učenika počeo je u znak prosvjeda nositi Bibliju u školu. Drugi su, pak, počeli nositi majice na kojima je pisalo “Podržavam g. Freshwatera-Bog”.

Zachary Dennis, jedan od žigosnih dječaka, postao je predmet nasilja svojih kolega. Izloženi pritisku vjerski zatucane okoline, Zacharyjevi roditelji naposljetku su prodali kuću i odselili iz Mount Vernona.

– Mi smo kršćani koji prakticiramo našu vjeru tamo gdje je tome mjesto, u crkvi i našem domu, i što je najvažnije, izvan učionice javne škole gdje bi po zakonu Crkva i država trebali biti razdvojeni – rekla je dječakova majka Jennifer Dennis za New York Times.

No, slučaj još nije gotov jer je kontrovrezni nastavnik tužio školski odbor i traži milijun dolara odštete. Sudska odluka očekuje se tek za nekoliko mjeseci.