PODREĐENOST KAO JEDNAKOST PRED BOGOM

Slobodna Dalmacija

30.01.2010. | 10:08

IZUZETA NADBISKUPIJA  POKOJNI ZADARSKI NADBISKUP UPOZORAVAO NA PROBLEM PODREĐENOSTI VATIKANU U KONTEKSTU ULASKA RH U EU

Prenđa strepio od presezanja iz Italije

Samo nekoliko mjeseci nakon što je u travnju 2005. godine za papu izabran Joseph Ratzinger, sada već pokojni zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa uputio mu je pismo s molbom da uzme u razmatranje rješavanje statusa Zadarske nadbiskupije, koja se po crkvenom pravu definira kao “izuzeta biskupija”.

Zadarska nadbiskupija je gotovo osam desetljeća izvan redovitih struktura Crkve u Hrvatskoj, koja ima četiri metropolije ili nadbiskupije – Zagrebačku, Riječku, Splitsko-makarsku i Đakovačko-osječku, dok je Zadarska samostalna, izravno podređena Svetoj Stolici jer nema “pod sobom” ni jednu biskupiju. Na temelju molbe mons. Prenđe, o tome je iste godine raspravljala i Hrvatska biskupska konferencija (HBK), no u zaključku zasjedanja je tek navedeno da to pitanje ostaje otvoreno i da je “potrebno naći rješenje”.

‘Mi smo jedan narod’

Ni do danas, iako je u međuvremenu (2008. godine, uz snažno zauzimanje HBK) osnovana Đakovačko-osječka nadbiskupija, pitanje formiranja zadarske metropolije nije riješeno, te je za zadarsko područje ostao status nadbiskupije, unatoč nepostojanju podložnih biskupija.

–  Struktura ili organizacija Crkve u Hrvatskoj nije dovršena, nije zaokružena dokle god se ne riješi pitanje Zadra – isticao je više puta zadarski nadbiskup Prenđa, objašnjavajući da je njegova molba Svetom Ocu bila ponovno uspostavljanje crkvene pokrajine u Zadru koja je stoljećima postojala. SEnD Zbog neriješenog statusa Zadarske nadbiskupije, kao prvo, nije potpuna crkvena organizacija u hrvatskoj državi. Kao drugo, crkvenim rješenjem pridonijelo bi se čvršćoj integraciji građanskog društva i uklonila kriva predodžba o Zadru koji nije dovoljno prepoznat po svom glagoljaštvu i doprinosu hrvatskoj kulturi. Time bi se eliminirale i opasnosti presezanja na Zadar koje se uočavaju i danas od nekih grupa i građanskih opcija iz inozemstva.

Moguće je da ulaskom u Europsku uniju ti pritisci narastu ako se Zadar potpuno ne integrira u crkvene i društvene strukture u ovoj državi. Mi smo jedan narod i jedna Crkva te sve govori da se i na crkvenom polju treba dovršiti integracija – upozoravao je nadbiskup Prenđa. Sadašnji status nadbiskupije, izravno podvrgnute Svetoj Stolici, ne odgovara ni samoj nadbiskupiji, a ni Crkvi u Hrvatskoj, dok je još od 1983. godine, praktički uzaludno, u Zakonik crkvenoga prava inkorporirano pravilo “da ne bude izuzetih biskupija”.

‘Ninska biskupija’

U Ninu su navodno postojale težnje da se oživi nekadašnja ninska biskupija, čijim bi osnivanjem Zadarska nadbiskupija dobila podložnu biskupiju i mogućnost formiranja crkvene pokrajine unutar hrvatske Crkve. Međutim, ninski župnik don Šime Kevrić to opovrgava.

– Takvih inicijativa nije bilo, Ninjani su jedino željeli da Zadarska nadbiskupija nosi ime Zadarsko-ninska nadbiskupija – rekao je don Kevrić.