POVIJESNO ZAVAĐENI BISKUPI

Slobodna Dalmacija

 27.01.2010. | 16:33

Priče iz palače by Sandi Vidulić: Biskupi u zavadi

 
 

Jedine skulpture na ulazima u Dioklecijanovu palaču koje su preživjele kršćansko “čišćenje“ jesu dva portreta kod Željeznih vrata, a prikazuju jednog od četiri cara Rimskog Carstva, tetrarha (Maksimina ili Galerija) te jednog Dioskura.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/89331/Default.aspx


Nad Željeznim vratima je otučen kip Nike, boginje pobjede. Na njegovo mjestu je uklesan križ već u petom stoljeću, dok je još Salona bila čitava. Dioklecijanove skulpture možda ne bi bile tako temeljito uništavene da je car bio milostiviji.

Spominje se kako je 306. dao pogubiti dvojicu kršćana koji su odbili za njega napraviti skulpture poganskih božanstava.

Ako portret tetrarha kod Željeznih vrata prikazuje Galerija, to bi moglo objasniti zašto nije otučen. Naime, car Galerije je pred smrt 311. g. izdao proglas o slobodi kršćanskog vjerovanja.

U neposrednoj blizini ovih rimskih reljefa pojavile su se u kasnom srednjem vijeku skulpture za koje je također bilo upitno koga predstavljaju. Riječ je o onima na fasadi prvog kata Palače Ciprijanis, koja se nalazi na početku Marulićeve ulice.

Danas znamo da skulpture predstavljaju sv. Antuna opata, uz kojeg je i manji lik vjernika. Ali dugo se smatralo da je riječ o splitskom i trogirskom biskupu, koji su bili u zavadi, te da je splitski zato prikazan velikim, a trogiski malenim.

A za likove muškarca i žene s kuglicom u ruci, koji se nalaze na drugom katu ove palače, Splićani su zaključili da prikazuju ženu koja mužu zapovijeda za koga će glasati u Vijeću jer su onda samo muški imali pravo glasa.

sandi vidulić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s