Slovenka tuži Rimokatoličku crkvu zbog seksualnog zlostavljanja

Tekst: Z.J.

28.01.2010. 18.45

NA MARIBORSKOM sudu danas je započelo suđenje protiv Rimokatoličke crkve od koje žrtva seksualnoga zlostavljanja traži 140 tisuća eura. To je prva tužba takve vrste u Sloveniji.

Gotovo tri godine nakon uložene tužbe sa zahtjevom za odštetu jedne od žrtava protiv pokojnoga župnika Karla Jošta iz župe Artiče, koji je optužen za zlostavljanje djece, danas počinje suđenje. Oštećena djevojka sad je uložila tužbu protiv celjske županije, mariborske nadbiskupije i župe Artiče.

Protiv župnika Jošta je prije više godina tekao kazneni postupak zbog višekratnih kaznenih djela seksualnoga zlostavljanja više djevojčica. Budući da je župnik u siječnju 2007. godine preminuo, a suđenje nije dovršeno, sve su optužbe povučene.

Crkva odgovara kao župnikov poslodavac

Jedna od žrtava, koju je, prema riječima odvjetnika Roka Čeferina, župnik u župnome dvoru nakon vjeronauka spolno zlostavljao, a koja je tada imala sedam godina, sad se poziva na slovenski obligacijski zakonik te traži odštetu od triju pravnih osoba unutar RKC-a u okviru koje je svećenik bio u trenu počinjenja zločina.

Prema slovenskom obligacijskom zakoniku, ako netko nekome naudi tijekom svojega posla za nekog poslodavca, oštećenik smije odštetu tražiti ne samo od počinitelja već i od njegova poslodavca, iako taj nije direktno kriv za zlodjelo.

Prema odvjetniku Čeferinu, odnos župnika i biskupije je istovjetan odnosu zaposlenika i poslodavca, prenosi RTV Slo.

Crkva odbacila odgovornost

Predstavnici Crkve tvrde da RKC nije moguće uspoređivati s radnom organizacijom koja ostvaruje profit. Također, odbacuju odgovornost crkvene vlasti za župnikove poteze te dodaju da Crkva nije bila upoznata s onime što župnik radi.

Prema zahtjevu odvjetnika oštećene, suđenje je zatvoreno za javnost. Ipak, odvjetnik Čeferin je naglasio da javnost mora biti obavještena o pedofiliji u crkvenim redovima, što će izmijeniti i stajališta RKC-a o toj temi.