Vatikanska banka optužena za pranje novca

Metro-portal.hr

ANĐELI I NOVCI

26.01.2010.

Vatikanska banka optužena za pranje novca 

Banka čije je poslovanje tajnovitije od onih na Bahamima ili u Lichtensteinu optužena je za pranje 200 milijuna dolara u suradnji s UniCreditom 

Vatikanski bankari uskoro bi se mogli naći u vrlo neugodnoj situaciji jer će morati odgovoriti na nezgodna pitanja o sumnjivoj suradnji s talijanskim bankarskim divom UniCreditom.

U Italiji je nedavno pokrenuta istraga koja pokušava saznati koliko istine ima u zadnjim objavljenim navodima o pranju novca od strane Vatikanske banke. Naime, talijanski magazin Panorama nedavno objavio kako je vatikanska banka, koja je tajnovitija od onih na Bahamima, u Švicarskoj i Lichtensteinu, upletena u pranje 200 milijuna dolara, javlja Russia Today.

http://metro-portal.hr/vijesti/svijet/vatikanska-banka-optuzena-za-pranje-novca

Tajne transakcije koje se provode preko vatikanskih računa česta su tema upućenijih u poslovanje Vatikana o kojem se u javnosti ne priča, a zbog stoljetne tajnovitosti nerijetko služe i kao inspiracija piscima.

Jedno od djela napisanih na tim temeljima, a po kojem je snimljen i blockbuster, je Angels and Demons no, vatikanskim dužnosnicima ovaj put neće biti dovoljno tek odmahnuti rukom uz spominjanje ‘hereze’ i ‘bezočnih laži’ jer će sumnjive transakcije s UniCreditom, jednom od najvećih svjetskih financijskih institucija koja je također bila pod istragama, zasigurno biti detaljno provjerene.

Odvjetnik Janathan Levy izjavio je kako je u slučaju Vatikanske banke, s čijim je poslovanjem upoznat koliko je to moguće, korupcija sasvim normalna i redovita stvar.

“Ne postoji razlog da centar, koji predstavlja jednu od najvećih svjetskih religija, na globalnoj razini obavlja ogromne transakcije u trgovini zlatom, nekretninama i osiguranjem, a zatim se skriva pod skutama Katoličke crkve”, izjavio je Levy.

Još jedan talijanski odvjetnik, Massimiliano Gabrieli, također je vrlo sumnjičav u pogledu vatikanskih bankovnih poslova. “Imao sam čast ući u Vatikansku banku i prvo što sam primijetio je da ona uopće ne izgleda i ne posluje kao banka. Novac se diže ili polaže bez ikakvih limita i bez ikakvih potvrda kako za banku tako i za klijenta. Sve što se koristi je kartica s jednim jedinim brojem”, rekao je Gabrieli.

Vatikan je sve optužbe, kao i nebrojeno puta do sada, odbacio. Objašnjenje ovaj put glasi: “radi se o napadu ortodoksnih kršćana koji smatraju da Katolička crkva provodi hegemoniju nad istočnom Europom.”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s