Raspelo izbacuje pravo iz sudnica u Italiji

ITALIJA

Izbacili ga iz sudačkog reda jer nije htio voditi procese s križem u sudnici

Sudac Luigi Tosti odluku je prokomentirao kako je “napisana crna stranica za laicitet talijanske države”, te je najavio žalbu talijanskom Vrhovnom sudu, a onda i Europskom sudu za ljudska prava

Autor: Silvije Tomašević/VLM

24.01.2010 13:41

u središtu Italije koji nije htio voditi procese u sudnicama u kojima je na zidu bio postavljen križ, izbačen je iz sudačkog reda. Već nije dobivao plaću jer nije vodio procese s križem u sudnici, a sada je ga je disciplinska komisija Samoupravnog sudskog vijeća, kojom je predsjedao bivši demokršćanin Nicola Mancino, izbacila iz sudačkog reda.

http://www.vecernji.hr/vijesti/izbacili-ga-sudackog-reda-jer-nije-htio-voditi-procese-krizem-sudnici-clanak-83593

 

Komisija je svoju odluku obrazložila činjenicom da sudac Tosti nije “ispunjavao svoju obvezu, nije održavao procese”, premda je unaprijed javljao kako neće suditi u dvorani s križem. Tosti je, kako stoji u obrazloženju njegova izbacivanja, “kompromitirao vjerodostojnost suda”. Tu odluku je Tosti  prokomentirao kako je “napisana crna stranica za laicitet talijanske države”, te je najavio žalbu talijanskom Vrhovnom sudu, a onda i Europskom sudu za ljudska prava.

Europski sud u Strasburgu je jednoglasnom odlukom (3. studenoga 2009.) zatražilo od talijanskih vlasti uklanjanje križa iz učionica državnih škola, a na što se sada žalila talijanska vlada desnog centra Silvija Berlusconija. Ako će Tostijeva žalba doći pred Europski sud, onda će se, vjerojatno, ponoviti zahtjev i za uklanjanjem križeva iz sudnica, kao što je prihvatio žalbu talijanske državljanke Soile Lautsi Albertin, koja je od 2002. godine bezuspješno tražila po talijanskim sudovima da se u državnoj školi Vittorino da Feltre u mjestu Abano Terme, pokraj Padova, koju su pohađala njezina djeca, otkloni križ iz učionica u ime načela državnog laiciteta.

Stavljanje raspela u sudnice predviđeno je okružnicom ministarstva pravosuđa od 29. svibnja 1926. koju je potpisao ministar Mussolinijeve vlade Alfredo Rocco. Potpredsjednik Samoupravnog sudskog vijeća Nicola Mancino kaže kako disciplinska komisija nije odlučivala o križu, već kako je Tosti izbačen jer je “odbijao voditi procese dok iz svih sudnica u Italiji ne bude otklonjen simbol. S namjerom da razriješi načelno pitanje nije obavljao svoju sudačku dužnost” i to neizvršavanje  dužnosti utjecalo je na odluku o njegovu izbacivanju iz sudačkog reda. Tosti od 2005. odbija voditi procese u sudnicama s raspelom.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s