Raspelo izbacuje pravo iz sudnica u Italiji

ITALIJA

Izbacili ga iz sudačkog reda jer nije htio voditi procese s križem u sudnici

Sudac Luigi Tosti odluku je prokomentirao kako je “napisana crna stranica za laicitet talijanske države”, te je najavio žalbu talijanskom Vrhovnom sudu, a onda i Europskom sudu za ljudska prava

Autor: Silvije Tomašević/VLM

24.01.2010 13:41

u središtu Italije koji nije htio voditi procese u sudnicama u kojima je na zidu bio postavljen križ, izbačen je iz sudačkog reda. Već nije dobivao plaću jer nije vodio procese s križem u sudnici, a sada je ga je disciplinska komisija Samoupravnog sudskog vijeća, kojom je predsjedao bivši demokršćanin Nicola Mancino, izbacila iz sudačkog reda.

Komisija je svoju odluku obrazložila činjenicom da sudac Tosti nije “ispunjavao svoju obvezu, nije održavao procese”, premda je unaprijed javljao kako neće suditi u dvorani s križem. Tosti je, kako stoji u obrazloženju njegova izbacivanja, “kompromitirao vjerodostojnost suda”. Tu odluku je Tosti  prokomentirao kako je “napisana crna stranica za laicitet talijanske države”, te je najavio žalbu talijanskom Vrhovnom sudu, a onda i Europskom sudu za ljudska prava.

Europski sud u Strasburgu je jednoglasnom odlukom (3. studenoga 2009.) zatražilo od talijanskih vlasti uklanjanje križa iz učionica državnih škola, a na što se sada žalila talijanska vlada desnog centra Silvija Berlusconija. Ako će Tostijeva žalba doći pred Europski sud, onda će se, vjerojatno, ponoviti zahtjev i za uklanjanjem križeva iz sudnica, kao što je prihvatio žalbu talijanske državljanke Soile Lautsi Albertin, koja je od 2002. godine bezuspješno tražila po talijanskim sudovima da se u državnoj školi Vittorino da Feltre u mjestu Abano Terme, pokraj Padova, koju su pohađala njezina djeca, otkloni križ iz učionica u ime načela državnog laiciteta.

Stavljanje raspela u sudnice predviđeno je okružnicom ministarstva pravosuđa od 29. svibnja 1926. koju je potpisao ministar Mussolinijeve vlade Alfredo Rocco. Potpredsjednik Samoupravnog sudskog vijeća Nicola Mancino kaže kako disciplinska komisija nije odlučivala o križu, već kako je Tosti izbačen jer je “odbijao voditi procese dok iz svih sudnica u Italiji ne bude otklonjen simbol. S namjerom da razriješi načelno pitanje nije obavljao svoju sudačku dužnost” i to neizvršavanje  dužnosti utjecalo je na odluku o njegovu izbacivanju iz sudačkog reda. Tosti od 2005. odbija voditi procese u sudnicama s raspelom.