Papi se holokaust događao pod prozorom

Slobodna Dalmacija

18.01.2010. | 19:56

iako je benedikt u sinagogi zatražio oprost za sve što je crkva učinila ili propustila učiniti u vrijeme rata

‘Blaženiku se holokaust događao pod prozorom’

PapaBenediktXVI

Papa Benedikt XVI. / Karikatura: Igor Brešan

Raspoloženje tijekom posjeta poglavara Katoličke crkve pape Ratzingera najstarijoj vjerskoj zajednici u Rimu, onoj židovskoj (koja se na ovim prostorima nalazi već puna 22 stoljeća), usprkos polemikama koje su prethodile, ipak je bilo pozitivno.

www.slobodnadalmacija.hr

Papa Benedikt XVI. je u pratnji vatikanskog državnog tajnika Tarcisia Berotnea posjetio rimski Geto i sinagogu, gdje su ga dočekali predsjednik rimske Židovske općine Riccardo Pacifici, rimski rabin Riccardo Di Segni, izraelski vicepremijer Silvan Shalom i bivši rimski rabin Elio Toaff.

Dokaz da je ovaj posjet podijelio talijanski rabinat bila je odsutnost jednog od najvažnijih rabina na ovim prostorima: predsjednika talijanske Rabinske skupštine Giuseppea Larasa.

On i njegovi istomišljenici zamjeraju papi Benediktu XVI. namjeru da “ratnog papu” Pija XII. proglasi blaženim.

“Proglasiti blaženim čovjeka za kojeg znamo da nije uradio sve što je mogao i morao protiv holokausta i općenito masakra talijanskih Židova koji mu se događao ‘kod kuće’… to je za našu zajednicu neprihvatljivo”, objasnio je svoj stav Laras u listu “La Stampa”.

Da talijanski rabini u mišljenju i nisu toliko podijeljeni, pokazala je i rečenica koju je izgovorio jedan od članova Papina “odbora za doček” Pacifici: “Glas Pija XII. je uzmanjkao, makar i ne bi bio zaustavio vlakove smrti”, kazao je, dodajući da “nije reagirao ni usmenim ni pisanim javnim prosvjedima čak ni nakon što su izvješća o pokoljima Židova prispjela u Vatikan”.

– Crkva je tražila i traži oprost za sve što je, učinivši ili propustivši učiniti, pridonijelo antisemitizmu i teškim ranama koje je on nanio. Shoa je vrhunac puta mržnje koji je čovjek učinio stavivši sebe na mjesto Boga – rekao je Papa, opetujući svoju ocjenu iz Auschwitza da je Treći Reich, nastojeći uništiti Židove, htio uništiti Boga Abrahamova, koji je i kršćanski Bog, kazao je pak papa Benedikt XVI. u rimskoj sinagogi.

Talijanski list “Corriere della Sera” objavio je sadržaj pisma koji su Papi uručili preživjeli iz konclogora.

“Naša nada je da će tišinu onih koji ni na jedan način nisu spriječili da se dogodi onakva tragedija obaviti glasovi onih koji žele da se apsolutno zlo više nikada ne ponovi i da naša prošlost ne bude njihova budućnost”, dio je pisma koji indirektno papu Pija XII., a time i Katoličku crkvu, optužuje za šutnju, koja je tada odnijela za sobom tisuće života.

Nina kljenak