Kosovo – SVETA ZEMLJA?

Jutarnji list

NOVI PATRIJARH SPC-A

Irinej: Naša glavna zadaća bit će pomoći vratiti svetu zemlju Kosovo

Autor: Goran Andrijanić

Objavljeno: 24.01.2010

BEOGRAD – Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve, episkop niški Irinej, izjavio je nedugo nakon ustoličenja kako je Kosovo za Srbe “naša sveta zemlja, naš Jeruzalem” te kako Crkva treba učiniti sve u “obrani Kosova i Metohije te očuvanju jedinstva srpskoga naroda”.

Irinej je ustoličen za patrijarha jučer u beogradskoj Sabornoj crkvi, a tome ceremonijalu prisustvovao je, osim brojnih vjernika i episkopa SPC-a, i srbijanski politički vrh, dok je predsjednik Boris Tadić posalo telegram potpore iz New Yorka, gdje se trenutačno nalazi na sjednici Vijeća sgurnosti UN-a o Kosovu.

– Ovo je veliki dan za mene, a vjerujem i za našu crkvu i narod. Naša prva dužnost kao crkve jest sačuvati naše Kosovo, svetu i mučeničku zemlju, te pomoći našoj državi da je sačuvaju od onih koji je žele preoteti – rekao je patrijarh Irinej, kojeg se inače doživljava kao pripadnika “umjerene” struje u SPC-u. U nedavnom razgovoru Irinej je poručio papi Benediktu XVI. da je dobrodošao posjetiti Srbiju, što je velik pomak u odnosu na ranija stajališta velikodostojnika SPC-a o odnosu s Vatikanom.

Srbijanski mediji pozdravili su ustoličenje Irineja za novoga patrijarha, ali su i upozorili da ga čeka teška zadaća obavljanja te službe nakon nedavno preminulog patrijarha Pavla, koji je bio veliki moralni, pa i politički autoritet za većinu Srba.