Kosovo – SVETA ZEMLJA?

Jutarnji list

NOVI PATRIJARH SPC-A

Irinej: Naša glavna zadaća bit će pomoći vratiti svetu zemlju Kosovo 

Autor: Goran Andrijanić

Objavljeno: 24.01.2010

BEOGRAD – Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve, episkop niški Irinej, izjavio je nedugo nakon ustoličenja kako je Kosovo za Srbe “naša sveta zemlja, naš Jeruzalem” te kako Crkva treba učiniti sve u “obrani Kosova i Metohije te očuvanju jedinstva srpskoga naroda”.

http://www.jutarnji.hr/irinej–nasa-glavna-zadaca-bit-ce-pomoci-vratiti-svetu-zemlju-kosovo/510931/

Irinej je ustoličen za patrijarha jučer u beogradskoj Sabornoj crkvi, a tome ceremonijalu prisustvovao je, osim brojnih vjernika i episkopa SPC-a, i srbijanski politički vrh, dok je predsjednik Boris Tadić posalo telegram potpore iz New Yorka, gdje se trenutačno nalazi na sjednici Vijeća sgurnosti UN-a o Kosovu.

– Ovo je veliki dan za mene, a vjerujem i za našu crkvu i narod. Naša prva dužnost kao crkve jest sačuvati naše Kosovo, svetu i mučeničku zemlju, te pomoći našoj državi da je sačuvaju od onih koji je žele preoteti – rekao je patrijarh Irinej, kojeg se inače doživljava kao pripadnika “umjerene” struje u SPC-u. U nedavnom razgovoru Irinej je poručio papi Benediktu XVI. da je dobrodošao posjetiti Srbiju, što je velik pomak u odnosu na ranija stajališta velikodostojnika SPC-a o odnosu s Vatikanom.

Srbijanski mediji pozdravili su ustoličenje Irineja za novoga patrijarha, ali su i upozorili da ga čeka teška zadaća obavljanja te službe nakon nedavno preminulog patrijarha Pavla, koji je bio veliki moralni, pa i politički autoritet za većinu Srba.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s