HOLOKAUST

Nacional.hr

25.01.2010.

Autor: Hina

Poljski biskup: ‘Holokaust je židovska izmišljotina’

“O Židovima se dobro piše u novinama zato što iza sebe imaju moćna financijska sredstva, golemu vlast i bezuvjetnu potporu Sjedinjenih Država, što potiče stanovitu drzovitost koja je nepodnošljiva”, dodao je

http://www.nacional.hr/clanak/76450/poljski-biskup-holokaust-je-zidovska-izmisljotina

Poljski biskup u miru, blizak suradnik pokojnog pape Ivana Pavla II., izjavio je u ponedjeljak na jednoj internetskoj stranici tradicionalnih talijanskih katolika da je “holokaust židovska izmišljotina”, dva dana uoči 65. obljetnice oslobođenja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitza.

“Iako je nepobitno da su većina žrtava u koncentracijskim logorima bili Židovi, bilo je i Roma, Poljaka, Talijana i katolika”, rekao je mons. Tadeusz Pieronek na mrežnoj stranici Pontifex.roma.it.

“Zato se ta tragedija ne smije svojatati u propagandne svrhe”, dodao je sedamdesetpetogodišnji prelat, prijatelj poljskog pape Ivana Pavla II., ustvrdivši kako “nije povijesno točno da su u koncentracijskim logorima stradavali samo Židovi”. “Bilo je puno Poljaka, ali se ta činjenica danas prešućuje”, dodao je.

Logor Auschwitz-Birkenau, podignut 1940. na jugu okupirane Poljske, simbol je strahota Drugoga svjetskog rata i holokausta, jer je u njemu pobijeno 1,1 milijun ljudi, među kojima milijun Židova.

Holokaust se “iskorištava kao propagandno oružje kako bi se dobile često neopravdane prednosti”, kazao je još.

“O Židovima se dobro piše u novinama zato što iza sebe imaju moćna financijska sredstva, golemu vlast i bezuvjetnu potporu Sjedinjenih Država, što potiče stanovitu drzovitost koja je nepodnošljiva”, dodao je.

“Dakako, sve ovo ne može izbrisati sramotu koncentracijskih logora i nakaradnost nacizma”, napomenuo je.

Te izjave dolaze u času kada su se nedavno zategnule veze Katoličke crkve i židovske zajednice, nakon odluke pape Benedikta XVI. da nastavi s procesom beatifikacije Pija XII., pape kojeg kritiziraju zbog šutnje u vrijeme holokausta.

Dana 17. siječnja Benedikt XVI. je posjetio rimsku sinagogu, zauzimajući se za “dijalog” i ističući “zajedničku duhovnu baštinu” židovske i katoličke religije.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s