GLUHI VATIKAN

Slobodna Dalmacija

22.01.2010. | 18:33

Britanski biskup, nakon višemjesečne šutnje, progovorio o svetoj stolici

Williamson: Dijalog s Vatikanom je kao razgovor gluhih

Britanac Richard Williamson, čije su izjave kojima niječe opseg nacističkih masovnih ubojstava Židova prošle godine obišle svijet, opet šokira.

U razgovoru s francuskim političarom i pripadnikom ekstremne desnice Pierreom Panetom, koji se može pogledati na internetu (emisija se zove “Dailymotion”), Williamson nakon nekoliko mjeseci šutnje progovara o svojim odnosima sa Svetom Stolicom.

“Želite znati što se događa između Društva Pija X. i Kongregacije za nauk vjere?” upitao je Williamson Paneta. “Naši dijalozi su slični razgovoru koji vode gluhe osobe… ali ne uz pomoć znakova, nego naglas… to se može promijeniti jedino ako Društvo izda svoje temeljne vrijednosti ili se pak Rim preobrati”, tim je riječima Williamson objasnio što se događa iza vatikanskih zidina.

Podsjetimo, riječ je o pripadniku ultrakonzervativnog bratstva, poznatog kao Društvo svetog Pija X., koje zagovara krajnje tradicionalne vrijednosti Katoličke crkve i odbija prihvatiti reformske zaključke Drugoga vatikanskog koncila (1962.SEnD1965.), poput obveze poštovanja drugih vjera ili služenja misa na lokalnim jezicima umjesto latinskoga.

U siječnju prošle godine papa Benedikt XVI. ukinuo je status izopćenika pripadnicima bratstva, koji su prije 20 godina ekskomunicirani iz Katoličke crkve jer su zaređeni bez dopuštenja tadašnjeg pape Ivana Pavla II. Istodobno, Williamson je u razgovoru za švedsku televiziju izrazio uvjerenje da plinske komore uopće nisu postojale i da u nacističkim logorima nije stradalo više od 300 tisuća Židova.

Bez obzira što to nije bilo prvi put da britanski biskup govori o svom viđenju toga dijela povijesti, i činjenice da se proučavanjem sudbine Židova u Drugom svjetskom ratu bavi već godinama, iz Vatikana je stiglo priopćenje da papa Benedikt XVI. u trenutku povlačenja ekskomunikacije nije znao za Williamsonova razmišljanja.

U svakom slučaju, na Katoličku crkvu se izvršio svojevrstan pritisak jer je Papina odluka naišla na oštro protivljenje ne samo svjetske židovske zajednice, nego i pripadnika samog klera i vodećih svjetskih političara, poput njemačke kancelarke Angele Merkel.

Papa Benedikt XVI. odlučio je da pripadnici Društva svetog Pija X. ne smiju obavljati službene dužnosti sve dok ne prihvate odluke Drugoga vatikanskog koncila i ne iskažu punu pokornost Papinu autoritetu. “Postoje dvije vizije: naša i njihova. Mi mislimo da su dva i dva četiri, oni da su pet.

Ako dođemo do kompromisa i kažemo da su dva i dva četiri i pol, i djetetu je jasno da je to pogrešno. Dakle, ili ćemo izdati naša uvjerenja, ili će se Rim preobratiti, ili će se nastaviti razgovarati naglas – između gluhih. Ja drugih solucija ne vidim”, naglasio je Williamson. Čini se da se Papina “zalutala ovčica” neće tako brzo vratiti u stado.

Piše Nina kljenak