Raspelo u učionici

Slobodna Dalmacija

21.01.2010. | 20:42

Zadarski slučaj na Portalu SD: ravnatelja razapelo više od 1000 anketiranih

Odluka ravnatelja zadarske gimnazije “Juraj Baraković” Ranka Artukovića da u sve učionice postavi raspela izazvala je brojne reakcije, ali i podijeljena mišljenja o tome je li križevima mjesto u školama.

U raspravu se uključio i novoizabrani predsjednik Ivo Josipović, koji je rekao kako će o tome je li postupak zadarskog ravnatelja bio dobar ili ne odlučivati mjerodavne institucije.

– Vjerski simboli se ne smiju koristiti umjesto državnih simbola i ne na način koji vrijeđa druge. Volio bih vidjeti kakva bi reakcija bila da se na zid u istoj školi postavi polumjesec – rekao je Josipović.

O istoj temi u anketi web portala ‘Slobodne Dalmacije’ glasalo je više od 2000 čitatelja: 52 posto ne podržava odluku ravnatelja, 40 posto smatra da su križevi dobar potez, a osam ih se posto ne žele time zamarati.

‘Ravnatelj izravno krši zakon, a prima plaću iz proračuna. Njemu je mjesto na birou, a križevima u crkvama.’‘Sad ću ja doći sa svojim kipom Bude! Bolje bi mu bilo da je postavio kamere i na taj način osigurao da se svi osjećaju sigurnijim. Zna se gdje je mjesto križu’, ‘Još samo neka napravi i kampanel i bit će sve u redu!’, pišu čitatelji na portalu ‘Slobodne’.

Oni koji ravnatelja podržavaju čestitaju mu na hrabrosti što se ne želi odreći svojih uvjerenja. ‘Svaka čast na postavljanju križeva i to baš onda kad su ih neki htjeli ukloniti’, ‘Nema što kome smetati križ, znak ljubavi i poštovanja prema svakom životu’, ‘Napokon netko tko ima normalne svijesti i duhovne snage da ispolji istinu i ljubav Hrvata’, kažu u komentarima podrške ravnatelju.

Ana VUČETIĆ-ŠKRBIĆ / EPEHA