RASPELA I JOSIPOVIĆ

Metro.hr

IVO JOSIPOVIĆ

Pitanje raspela nikako se ne smije rješavati “sjekirom”

Novoizabrani predsjednik Republike Hrvatske neće “sjekirom” rješavati pitanje vjerskih simbola u državnim ustanovama, premda će pokrenuti raspravu o njima

17.01.2010.

Goran Mehkek/Cropix

“Zašto uz križ ne bi bilo mjesta i za polumjesec ili drugi vjerski simbol”, odgovorio je Josipović na pitanje u intervjuu RTL televiziji kako gleda na postavljanje raspela u zadarskoj gimnaziji Jurja Barakovića.

“To pitanje reguirano je Ustavom, ali će se o laičnosti države morati povesti otvorena rasprava i dijalog s Crkvom i ostalim vjerskim zajednicama. To pitanje nikako se ne smije rješavati “sjekirom”, upozorio je Josipović, a iz njegova držanja moglo se vidjeti da nije zadovoljan isticanjem vjerskih simbola u državnim prostorijama, pogotovo ako se oni zamjenjuju državnim simbolima.

Njegov prethodnik Stjepan Mesić izazvao je ljetos buru u javnosti inicijativom da se iz dražavnih ustanova uklone vjerski simboli. Josipović se o tom pitanju nije decidirano izjašnjavao u predizbornoj kampanji, premda je sada očito da će se i on pozabaviti tim pitanjem.