Holokaust je bio užasna drama, a Vatikan je tajno pomagao Židovima

“Nemoguće je zaboraviti istrebljivanje Židova. Kako zaboraviti njihova lica, suze, očajanje žena i djece?”, pitao se papa, čiji je govor prekidan pljeskom

http://www.vecernji.hr/

Autor: Silvije Tomašević
17.01.2010 20:14

Shoa je bila užasna drama, rekao je o holokaustu sinoć papa Benedikt XVI. u rimskoj sinagogi, gdje ga je dočekao glavni rimski rabin Riccardo Di Segni. “Nemoguće je zaboraviti istrebljivanje Židova. Kako zaboraviti njihova lica, suze, očajanje žena i djece?”, pitao se papa, čiji je govor prekidan pljeskom. Benedikt XVI. naglasio je da je među katolicima bilo mnogih koji su, stavljajući svoj život u opasnost, pomagali Židovima, kojima je, pa i tajno, pomagala i Sveta Stolica.

Papa je tako odgovorio onima koji su kritizirali njegov odlazak u sinagogu nakon što je potpisao dekret o herojskoj kreposti Pija XII., kojeg mnoge židovske zajednice optužuju da je učinio premalo u zaštiti njihova naroda. Posjet sinagogi u Rimu je “još jedna postaja na neopozivome putu sloge i prijateljstva između Židova i katolika”, kazao je Benedikt XVI. Idući prema sinagogi, on se zaustavio na Trgu XVI. listopada, gdje su ga dočekali predsjednik rimske židovske zajednice Riccardo Pacifici i predsjednik talijanske židovske zajednice Renzo Gattegna. Papa je položio cvijeće na spomen-ploču sjećanja na 16. listopada 1943., kada je 1000 Židova poslano u Auschwitz, od kojih se vratilo samo njih 16. Papa se zaustavio i pred spomen-pločom kojom se podsjeća na 9. listopada 1982., kada su palestinski teroristi pucali po Židovima na izlasku iz sinagoge te ubili dvogodišnje dijete i ranili 37 osoba.

http://www.vecernji.hr/vijesti/holokaust-je-bio-uzasna-drama-a-vatikan-je-tajno-pomagao-zidovima-clanak-80526

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s