Prosjaci i Spinovi

Kolumna Prosjaci i Spinovi

Bozanića smjenjuju zbog izbornog fijaska Kaptola?

Piše Ana Benačić

Imaju li još uvijek razloga za smijeh?
0105007.48

Podružnica jedne od najpoznatijih svjetskih agencija za nekretnine podbacila je u bitci za Pantovčak. Sveti rat, dogmatski vjerujemo, nije gotov, ali u ovoj fazi nije na odmet postaviti popularno pitanje: Tko je odgovoran za težak promašaj Kaptola?

Link: http://danas.net.hr/hrvatskal

Agnostik je izabran nasuprot nosaču križa i svijeće visoke metar i pol, unatoč lobiranjima s oltara i reklamama s našim najpoznatijim isusoidom u glavnoj ulozi. Zlatko Sudac se na zaprepaštenje i vjernika i nevjernika priključio Bandićevom tumačenju Josipovićevog tumačenja svjetla i tame dociranjem s malih TV ekrana i palačom iza leđa da “nema ni svjetla među ljudima, bez onog svjetla koji prosvjetljuje svakog čovjeka, a to svjetlo jest Isus Krist”.

S obzirom da je direktor kampanje Kaptola Josip Bozanić prilikom kandidatova posjeta Kaptolu dao Bandiću peticu iz vjeronauka zato što je Josipoviću održao lekciju radnog naslova “Lucifer se pokušao proglasiti svjetlom, ali se zna gdje je završio”, za očekivati je da (ipak ne tako karizmatičnom?) Zlatku Sudcu koji umije hodati po vodi na coveru svog CD-a naloži kaznu koja bi se sastojala od toga da “pred cijelim razredom” na ploči napiše “Ja nisam Isus Krist, samo se tak’ oblačim i friziram” sto puta.

Dvije strane gubitničke medalje

A zbog vlastitog neuspjeha na izborima bilo bi moralno da Bozanić pred Crkvom u Hrvata snosi političku odgovornost i podnese ostavku. U ovim turbulentnim političkim vremenima, nakon smjena u državnim poduzećima i Vladi, izbacivanja i smjena u HDZ-u, izbacivanja u SDP-u, na red bi mogla doći još jedno obilato sponzorirano poduzeće.

Bozanićeva obrana pred Marinom Srakićem, poznatom fanu nepravomoćno osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša, vjerojatno će biti – “pa više će nam novca dati ako je u Zagrebu, nego na Pantovčaku, dobro je za biznis. Pusti sad Jezerinca, neće ga Josipović gnjaviti poput one stare komunjare Mesića“.

Hm… Koga li je Sanader oslovio kao Lucifera, a kome Sudac sudi kao Isus Mariji Magdaleni?

I vjerojatno neće, jer se već ogradio od inicijative svog jezičavog prethodnika za radikaliziranje sekularizma uklanjanjem vjerskih obilježja iz javnih ustanova, ali to nije spriječilo umjerenog i tolerantnog (brata, oca) don Vinka Sanadera da pozove vjernike s oltara da ne glasuju za Lucifera. Iako je demantirao da je time aludirao na Josipovića, dvije su činjenice neosporne: prva koja kaže da se u bliskoj budućnosti predstojalo samo jedno glasovanje – ono na predsjedničkim izborima i druga koja kaže da je Crkva radila na šminkanju imidža protukandidata agnostika Josipovića.

0213007.48

Sudac je tako “nesebično dajući svoj glas Milanu Bandiću” ustvrdio da “ni jedan čovjek nije bez grijeha”, dok je neslužbeni i najglasniji glasnogovornik Kaptola Ivan Miklenić osudio one koji su prozivali Bandića zbog njegovih grijeha. Ustvrdio je da bi bilo čudo da je izabran njihov mučenik Bandić u “okolnostima nepostojanja medijske ravnoteže koja bi odražavala pluralnost hrvatskog društva”.

Crkva i vjera

Jesu li prozivke Milana Bandića za kriminal točne ili netočne, neka kaže Uskok i hrvatski sudovi, ali ovakvo svrstavanje Crkve uz čovjeka s putrom na glavi, nasuprot čovjeku koji u najmanju ruku ima manje putra na glavi, užasno podsjeća na onu staru “bolji su naši, nego ‘njihovi’ kriminalci”.

Koliko su oduševljeni Josipovićevom pobjedom govori i činjenica da je navodno prezaposleni predsjednik SAD-a Barack Obama poslao čestitku Josipoviću prije Srakića i Bozanića!

Tko je kriv za debakl prljave crkvene kampanje, Sudac sa svojim iskakanjem s ekrana, kandidat Bandić ili nedovoljno mobiliziranje svećenstva od strane središnjice Crkve u Hrvata, sada je manje bitno. Važnije je da se za možda ponajveću heroinu vjerskoga života u posljednje vrijeme nametnula anonimna baka u crkvi Gospe Sinjske koja je političarima među popovima poručila: “Idite k vragu!”

Jedna misao o “Prosjaci i Spinovi

 1. Neće svi koji Mi kažu: Gospodine! Gospodine!
  ući u Kraljevstvo nebesko,već oni koji ispunjavaju volju
  Mog Oca koji je na Nebu. Mnogi će Mi u onaj dan reći:
  Gospodine,Gospodine,zar nismo u Tvoje ime proricali?
  Zar nismo u Tvoje ime đavole izgonili?
  Zar nismo u Tvoje ime mnoga divna djela činili ?
  A onda ću im Ja uzvratiti : Nikada vas nisam poznavao ;
  dalje od Mene svi vi koji zla činite.

  KRIST ; Govor na Gori

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s