Irska Crkva svećenike pedofile slala u Boston

Jutarnji.hr

SKANDAL NE JENJAVA

Irska Crkva svećenike pedofile slala u Boston

Bostonski kardinal Sean O’Malley (na slici s Benediktom XVI.) vodi nadbiskupiju koja je žrtvama platila 85 milijuna dolara

Autor: Željko Trkanjec

Objavljeno: 29.12.2009

Žrtve zlostavljanja traže od Crkve i irske vlade da objave sva imena optuženih svećenika

BOSTON – Vrh Katoličke crkve u Irskoj ne samo da je svećenike koji su zlostavljali djecu prebacivao u druge župe nego ih je slao i u SAD da bi se prikrila njihova zlodjela. Svećenici su prvenstveno bilo slani u Boston, gdje je nadbiskup bio Irac. Sada su pak žrtve svećeničkog zlostavljanja zatražile od irske vlade i Katoličke crkve da se istraga o pedofilskim skandalima proširi i na druge irske nadbiskupije, a ne samo na Dublin.

Stigli u naše dvorište

– Na nesreću, njih su premještali u naše dvorište – rekao je Terence McKiernan, jedan od direktora organizacije BishopAccounatbility.org, koja se zalaže za odgovornost biskupa u slučaju svećeničkih pedofilskih skandala. Oni su poslali pismo bostonskom kardinalu Seanu O’Malleyju u kojem traže popis svih svećenika poslanih iz Irske koji su bili pod uvjerljivom optužbom za seksualno zlostavljanje maloljetnika.

“Učinili biste uslugu djeci i Crkvi potičući kolege biskupe u Novoj Engleskoj da slijede vaš primjer”, stoji u pismu.

Bostonska nadbiskupija, ne odgovarajući na pismo, izdala je priopćenje u kojem je ponovila kako je uspostavila “sveobuhvatne procedure” za zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja koje uključuju provjeru optužaba pri premještanju svećenika.

Zlostavljao 40 godina

No, glasnogovornica nadbiskupije je priznala da im je poznat slučaj svećenika Brendana Smytha, koji je bio prebačen iz Irske u 60-im godinama prošlog stoljeća. On je, prema iskazima žrtava, zlostavljao djecu svih 40 godina svoje službe u Irskoj i SAD-u.

Ostavke irskih biskupa čitane u crkvama na polnoćku

DUBLIN – Časna stvar za biskupa iz Galwayja, Martina Drennana, bila bi da odstupi, poručila je Maeve Lewis, direktorica irske udruge za pomoć žrtvama silovanja One in Four. Dvojica su dublinskih pomoćnih biskupa, Ray Field i Eamonn Walsh, ostavke dala na sam Božić. Field je osobno o tome izvijestio vjernike na polnoćki u župi u Malahideu, a njihovo se priopćenje čitalo na božićnim misama širom Irske. U njemu je pisalo da se nadaju da će njihove ostavke “donijeti mir i pomirenje Isusa Krista žrtvama i onima koji su preživjeli seksualno zlostavljanje kao djeca. Još jednom im se ispričavamo.” Prije njih ovog mjeseca ostavku je dao biskup Donal Murray iz Limericka, a prije i Jim Moriarty iz Kildarea. Nadbiskup dublinski Diarmuid Martin skandalu je posvetio i božićnu propovijed, u kojoj je rekao da je Crkva predugo vlastiti interes stavljala ispred prava svojih župljana, posebice nevine djece.