Franjevci i politika

11.01.2010. | 20:53

SINJ

POLITIKA S OLTARA

Starica fratra poslala k vragu za vrijeme mise

Birači iz gradova i općina Cetinske krajine dali su većinsko povjerenje gubitniku predsjedničkih izbora Milanu Bandiću.

Najuvjerljiviju potporu, veću od 80 posto, Bandić je dobio u Otoku, što se povezuje s njegovim redovitim posjetima obitelji Mirka Norca i javno iznesenom obećanju da će u slučaju pobjede pomilovati osuđenoga generala i osloboditi ga od daljnjeg izdržavanja kazne zatvora.

U Dicmu je Bandić dobio 73,21 posto glasova, u Vrlici 71,85 posto, Hrvacama 70,34 posto, Trilju 67,05 posto i na području grada Sinja 57,09 posto. U samom naselju Sinj, u kojemu su glasovala 5322 birača, pobijedio je Ivo Josipović. Novi hrvatski predsjednik u Sinju je dobio povjerenje 2787 građana, ili 52,37 posto, a njegov suparnik Bandić 2535 glasova, ili 47,63 posto.

I u Sinju je Bandić imao otvorenu potporu s oltara od pojedinih franjevaca. Tako je u nedjelju u crkvi Gospe Sinjske svećenik pozvao vjernike da ne glasuju za Josipovića kako ne bi obojio Hrvatsku u crveno, nego za Milana Bandića.

Na te riječi reagirala je jedna starija vjernica tako da se ustala, poslala fratra k vragu i uz komentar da bi se trebao baviti vjerom i Bogom, a ne politikom, demonstrativno napustila crkveni prostor.

Toni Paštar / EPEHA