PREDSJEDNIČKI IZBORI: KANONSKO PRAVO IZNAD ZAKONA RH

11.49 sati

GONG: Krši se izborna šutnja, Crkva poziva na glasanje za Bandića

Tekst: I.Kri.

GONG u svome priopćenju o tijeku izbornog dana do 10 sati tvrdi kako je u protekla dva dana izborna šutnja mahom kršena iz izbornog stožera Milana Bandića.

“Izborni dan započeo i odvija se u skladu s propisanom procedurom. Zamijećen je veći odaziv birača u BiH. U protekla dva dana veliki broj dojava o kršenju izborne šutnje, mahom od strane Milana Bandića. Veći broj dojava o sugeriranju glasanja za Milana Bandića iz crkvenih redova.”, tvrde u priopćenju iz GONG-a. Svoja opažanja ta organizacija temelji na dojavama promatrača i neanonimnim prijavama građana.

Građani u Zagrebu i okolici dobili letke u kojima ih se poziva da glasaju za Bandića

Tvrde kako je izborni dan počeo bez većih problema i u skladu s procedurom, dok na nekim biralištima listići nisu položeni lepezasto te okrenuti licem prema dolje, dok se ponegdje ne poznaje procedura u vezi sa promatračima. Slučajevi krivo postavljenih listića događaju se uglavnom u Dalmaciji, dok promatrači imaju problema u Sjevernoj Hrvatskoj. GONG ocjenjuje kako se izbori za sada odvijaju u mirnoj i staloženoj atmosferi te nema dojava o kritičnim situacijama na biralištima.

Upozoravaju kako već dva dana dobivaju dojave o kršenju izborne šutnje, posebno iz stožera Milana Bandića i to na području Zagreba i okolice, no dolaze dojave i iz drugih gradova. “Riječ je uglavnom bila o dijeljenu letaka i slanju sms poruka”, stoji u priopćenju GONG-a te se dodaje kako su na području Zagreba i okolice građani u velikom broju zaprimili “nefrankirane omotnice s pismima adresiranima na njih u kojima im se kandidat Milan Bandić obraća kao nezaposlenima, kao obrtnicima ili kao osobama s invaliditetom i poziva ih da glasuju za njega”.

U Samoboru lijepljeni plakati u kojima piše zašto glasati za Bandića

Iz GONG-a upozoravaju kako je to uz kršenje izborne šutnje i kršenje Zakona o tajnosti podataka te su pozvali Agenciju za zaštitu osobnih podataka da reagira po tom pitanju i ispita od kuda stožeru Milana Bandića osobni podaci građana. Dojavljeno je i o dijeljenju letaka i slanju sms poruka za kandidata Ivu Josipovića, i to na području Zagreba.

“Iz Samobora smo zaprimili prijavu o lijepljenju plakata na kojima se navode argumenti ZA Milana Bandića te PROTIV Ive Josipovića. Uz to bilo je i dosta prijava o tome da se na javnim mjestima (na ekranima) prikazuju promidžbeni spotovi kandidata (Bandić – na više mjesta u Zagrebu, u Virovitici; Josipović – u Osijeku”, tvrde u GONG-u te dodaju kako se mnogo poziva i e-mailova koje su dobili odnosilo na postupanje osoba iz crkvenih redova, a na misama je u Karlovcu i Varaždinu dijeljen i letak “zašto Ivo Josipović NE!”.

I mediji kršili šutnju

Drugi oblik crkvenog uplitanja bilo je sugeriranje građanima da glasuju za Bandića i to prilikom blagoslova kuća. “Što se tiče medija, zaprimili smo jučer prijave da su na teletekst stranicama OTV-a te Osječke i Vinkovačke televizije bili objavljeni članci u vezi kandidata („Bošnjaci za Josipovića“, „Bandić razvlašten u Holdingu“…) te da su u programu Radija Marije voditelji govorili da treba glasati za Milana Bandića”, zaključuje se u GONG-ovom priopćenju.