Krštenje po katekizmu – tumaranje po mraku sumnji

KRŠTENJE PO KATEKIZMU – TUMARANJE PO MRAKU SUMNJI

Danas je po crkvenom kalendaru Dan Isusova Krštenja na rijeci Jordan. Papa je kazao da „iz krštenja proizlazi i oblik društva, a to je društvo braće. Bratstvo se međutim ne postiže nikakvom ideologijom, a još manje zakonskim propisima bilo koje vlasti. Braća se prepoznaju, rekao je Papa, poniznom, ali dubokom sviješću da smo svi sinovi jednoga nebeskog Oca.“

Moramo priznati da je Papa rekao jednu veliku istinu: da se bratstvo (kao posljedica krštenja po njegovom nauku) ne postiže nikakvom ideologijom, a još manje zakonskim propisima bilo koje vlasti. To znači da je papa konačno izrekao istinu a to nije istina koju kanonski zakonik, odnosno katekizam nameću. Nijedna vlast (niti crkvena – a Vatikan je država!) zakonskim propisima ne može nametnuti slobodu nikome, a još je manje činom krštenja oduzeti upisom krštenika u knjige institucije kanonskog zakonika. Upisom postajete u Hrvatskoj (a i u svakoj drugoj državi) jedan od 92 posto katolika koji više nemaju svoju slobodu. ¸

Upisom se pritjelovljujete majci Crkvi, oslobađate se vlasti Sotone i potpadate pod crkvenu i svjetovnu (ne)sekularnu vlast Rima iz čijih kandža nema povratka: krštenje jednom učinjeno sakramentalnom odlukom po kanonima neće vas spasiti od financijskih obveza po crkvi i državi. Nemate više nikakva prava, a pogotovo ne da izrazite slobodnu volju od Boga danu.

Kako vidimo bez obzira na sve duša je i dalje u prostoru samosnalaženja šume nerazumljivih poruka učenja institucije kojoj pripada – kako da se spasi (ne od sotone već od Crkve) i učini korake s vidljivim rezultatima – to ona ne zna te joj se takvo znanje i (pravna) pomoć ne pružaju. Ona jedino može letargično slušati dnevna ponavljanja liturgijskih dogmi, a što dalje – raj ili pakao – tu je papa (koji je danas rekao istinu zamotanu u demagogiju Crkve tako da se ne može istinski prepoznati pozadina) nepogrješiv u vodstvu ka sigurnom paklu svakodnevnog života, a taj pakao možemo nazvati sotonskim, a ne krštenje kao izbavljenje od kandži Sotone – to jedno s drugim nema nikakve veze. Krštenje je simbol duhovnog preporoda duše bez dogmatizma crkvene hijerarhije.

Glas Koncila

10.01.10.

Papa u Sikstinskoj kapeli krstio četrnaestero djece

Papa Benedikt XVI. u nedjelju je, na svetkovinu Isusova krštenja kojom završava božićno liturgijsko vrijeme, u Sikstinskoj kapeli krstio četrnaestero djece vatikanskih namještenika.

“Suvremeni svijet tumara po mraku sumnji. Potrebno je ponovno pronaći svjetlo evanđelja koje je život i nada”, rekao je Papa i istaknuo da je vjera i danas dar koji treba otkriti, gajiti i svjedočiti.

Osvrćući se na nedjeljno evanđelje koje govori o Isusovom krštenju na Jordanu, Sveti Otac je istaknuo da je za nas evanđelje milost koja daje radost i smisao životu. Uputio je pritom na važnu ulogu roditelja, koji moraju odgajati djecu u vjeri kako bi život koji primaju kao Božji dar ostao očuvan od grijeha i rastao iz dana u dan. Papa je podsjetio roditelje da moraju biti djeci glavni svjedoci vjere te nastojati hraniti djecu riječima i svjedočanstvom života.

Benedikt XVI. je u propovijedi istaknuo da je nemoguće ostvariti novi svijet ako ostajemo uronjeni u sebičnost i navike povezane s grijehom.

U nedjeljnom nagovoru prije molitve Anđeoskog pozdravljenja Papa je kazao da iz krštenja proizlazi i oblik društva, a to je društvo braće. Bratstvo se međutim ne postiže nikakvom ideologijom, a još manje zakonskim propisima bilo koje vlasti. Braća se prepoznaju, rekao je Papa, poniznom, ali dubokom sviješću da smo svi sinovi jednoga nebeskog Oca.

Kao kršćani, zahvaljujući Duhu Svetom kojeg smo primili krštenjem, dužni smo živjeti kao sinovi Božji, kao braća i postati kvasac novoga i solidarnog čovječanstva obogaćenog mirom i nadom, kazao je Benedikt XVI. (ika / gk)