Kler na Bandićevoj strani: Crkva sudjelovala u kršenju izborne šutnje

10.01.2010. / 13:24

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Kler na Bandićevoj strani: Crkva sudjelovala u kršenju izborne šutnje

Popriličan broj poziva i e-mailova odnosio se na postupanje osoba iz crkvenih redova, odnosno činjenicu da je vjernicima na misama dijeljen letak pod nazivom “Zašto Ivo Josipović NE!”

Rad biračkih odbora ocijenjen je većinom kao vrlo dobar, uz iznimke (listići nisu posloženi lepezasto i okrenuti licem prema dolje – mahom dojave iz Dalmacije, nepoznavanje procedure oko promatrača – sjeverna Hrvatska). Primijećeno je da su birački odbori vrlo dobro educirani, no na nekim mjestima educirani su samo predsjednici biračkih odbora te njihovi zamjenici.

GONG je zaprimio i manji broj poziva građana. Pozivi su uglavnom bili u vezi s glasanjem bolesnih i nemoćnih osoba, a građani su se također u znatno mjeri nastavili raspitivati o mogućnosti glasanja izvan mjesta prebivališta. Ponovno je kao problem uočena činjenica da se ne organizira glasanje za birače u bolnicama, stacionarima i staračkim domovima te tim građanima nije omogućeno da glasuju, dok se primjerice redovito organizira glasanje za osobe u zatvorima ili na brodovima.

GONG već dva dana zaprima brojne dojave o kršenju izborne šutnje, slijedom kojih se može zaključiti da je izborna šutnja posebice kršena od strane kandidata Milana Bandića i to najviše na području grada Zagreba i okolice, mada je bilo i brojnih prijava iz drugih dijelova Hrvatske. Riječ je uglavnom bila o dijeljenu letaka i slanju sms poruka. Na području grada Zagreba i okolice građani su u velikom broju zaprimili nefrankirane omotnice s pismima adresiranima na njih u kojima im se kandidat Bandić obraća kao nezaposlenima, kao obrtnicima ili kao osobama s invaliditetom i poziva ih da glasuju za njega. Osim što je riječ o kršenju izborne šutnje, također je riječ i o kršenju Zakona o tajnosti osobnih podataka te pozivamo Agenciju za zaštitu osobnih podataka da reagira po ovom pitanju i ispita na koji je način kandidat došao u posjed osobnih podataka građana.

Također je zaprimljena i prijava za dijeljenje letaka i slanje sms poruke za kandidata Josipovića, također na području Zagreba. Iz Samobora je zaprimljena prijava o lijepljenju plakata na kojima se navode argumenti ZA Milana Bandića te PROTIV Ive Josipovića.

Uz to bilo je i dosta prijava o tome da se na javnim mjestima (na ekranima) prikazuju promidžbeni spotovi kandidata, stoji u priopćenju GONG-a.

Dodatno, popriličan broj poziva i e-mailova odnosio se na postupanje osoba iz crkvenih redova, odnosno činjenicu da je vjernicima na misama dijeljen letak pod nazivom “Zašto Ivo Josipović NE!” (Karlovac,Varaždin) te da su župnici prilikom blagoslova kuća sugerirali građanima da glasuju za Milana Bandića, odnosno nikako ne za Ivu Josipovića (Zagreb – Dubrava, Čučerje).

Što se tiče medija, zaprimili smo jučer prijave da su na teletekst stranicama OTV-a te Osječke i Vinkovačke televizije bili objavljeni članci u vezi kandidata (“Bošnjaci za Josipovića”, “Bandić razvlašten u Holdingu”…) te da su u programu Radija Marije voditelji govorili da treba glasati za Milana Bandića.