Izborna šutnja

9.1.2010.
»Trafika« Predraga Lucića
Jučer, danas, šutnja

Izborna je šutnja i ja joj se pridružujem ovom šutljivom kolumnom. Od sada pa do kraja teksta u stavu mirno šutim o onome što su hrvatske novine skoro pa listom prešutjele prethodnih dana, dok ih na šutnju nije obavezivalo ništa osim mutavosti.

Nevezano s tim o čemu šutim, pričam vam priču smještenu u Iran, u vrijeme tamošnjih predsjedničkih izbora, čiji se krvavi tragovi još vuku po teheranskim ulicama. Priča kaže da je iranski vjerski vođa, ajatolah Ali Hamnei, uoči izbora primio bivšega gradonačelnika Teherana i predsjedničkog kandidata Mahmuda Ahmadinedžada, zadržavši se s njim u dvosatnom razgovoru. Na to je, kaže priča, reagirao ugledni teolog Parviz Kajvani u svojoj tjednoj kolumni pisanoj za dnevni list Aftab Yazd. Kajvani je ajatolahu Hamneiju spočitnuo pružanje potpore »sirovom nacionalistu i majstoru niskih udaraca koji predstavlja oličenje lažnog bogoljublja, sakramentaliziranog lopovluka i etnoreligijskog profiterstva uz blagoslov duhovnika upletenih u kriminal«, ali tekst nije došao do čitatelja. Priča kaže da je uredništvo Aftab Yazda odbilo objaviti Kajvanijevu kolumnu, a vijest o cenzuriranju uglednog teologa nije zabilježena ni u jednim iranskim novinama, premda se pronijela nekim internetskim portalima.

Sada ćete se zapitati zašto ja vama prodajem ovu priču, jesam li to opleo s grane pa umislio da ste vi pali s Marsa… Etnogeneza, dragi čitatelji, tvrdi da nismo pali ni s grane ni s Marsa, nego da smo došli iz Irana. A ja vam se ovom pričom iz naše pradomovine ispričavam zbog poštivanja hrvatske izborne šutnje. To što ja na današnji dan ne pišem o zabranjenoj kolumni Petera Kuzmiča u Glasu Slavonije, nije razlog da vi ne pročitate ono što vam je prešućeno. Idite na Google i ukucajte riječi »zabranjena kolumna«. Ukucajte i – otvorit će vam se!

Predrag LUCIĆ