Točka preokreta na zalazu moći Rimskog imperija

ZALAZ MOĆI POLITIČKOG IMPERIJA RIMSKOG DUHA DOKTRINE

Danas je Gong objavio podatak da su vjerojatno predsjednički kandidati potrošili višestruko veći iznos od službeno prijavljenog za svoje kampanje.

Buduća predsjednička plaća nije takvog iznosa da bi mogla u mandatu predsjednkovanja podmiriti niti manji iznos uložena novca u financiranje osobne promocije.

       U čemu je onda interes kandidata da se tako žestoko investiraju pozamašna financijska sredstva i golema energija u budući položaj?

       Politička moć utječe na tokove novca i tokove zloupotrijebljene i prepolarizirane Riječi najvećeg proroka svih vremena na ovoj Zemlji: Zalazak sjaja Rimskog imperija u objavi punog blještavila medija, jeku društvene krize i naposljetku – moralne i etičke katarze kolektivne svijesti odražava i cilj željenog položaja: za sve što želimo dobiti postoji i mogućnost gubitka očekivanog.

Zašto?

Cilj ne opravdava sredstvo – nešto što je trajalo tisućljećima ne znači da u jednoj točki preokreta ne može poteći u suprotnom smjeru.

 Tko zna kada je nastupilo, ili je to upravo sada ili će nastupiti vrijeme preokreta, odnosno točka na i?

 I? Možemo li nešto iz ovih par riječi razaznati?

 Blago onima koji ne vide a vjeruju!

T portal

POŠTO PREDSJEDNIK?

Oriana I. Novokmet

08.01.10.

http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/50658/Za-mjesec-dana-Pantovcaka-330-000-kuna.html

Za mjesec dana Pantovčaka 330.000 kuna

Pobijedi li u utrci za predsjednika Ivo Josipović, mjesec dana njegove vladavine koštat će ga 130.000 kuna, dok će Milana Bandića zadovoljstvo da upravlja državom mjesečno stajati gotovo trostruko više – oko 330.000 kuna

Nije, naravno, riječ o njihovoj ušteđevini koju su voljni potrošiti za mjesečnu stanarinu na Pantovčaku, nego o novcima njihovih donatora ili stranaka, podijeljenih na mjesece petogodišnjeg predsjedničkog mandata.

Navedeni iznosi rezultat su jednostavne računice koja se dobije kada se podijeli 20, odnosno 8 milijuna kuna, koliko su kandidati potrošili na kampanju, sa šezdeset mjeseci, koliko traje predsjednički mandat.

I dok će kandidati mjesec dana vladavine na Pantovčaku ‘plaćati’ 130.000, odnosno 330.000 kuna mjesečno, Ured predsjednika Republike stoji porezne obveznike oko 800.000 kuna mjesečno.

I to računajući ‘popust’, jer proračunska štednja dotaknula je u 2010. godini i Ured predsjednika Republike pa Josipović ili Bandić mogu računati na 47,4 milijuna kuna, što je 2,3 milijuna manje nego što je 2009. imao Mesićev ured.

No porezni obveznici zapravo neće uštedjeti ništa, jer će se proračunska ušteda na Uredu predsjednika od oko dva milijuna kuna istopiti za novi ured starog predsjednika države.

Na početku mandata Stjepan Mesić razmatrao je mogućnost da se Ured predsjednika s Pantovčaka preseli u zgradu u Grškovićevoj ulici. Ideja je ubrzo zaboravljena, da bi se aktualizirala pred kraj mandata, ali kao lokacija za ured bivšeg predsjednika.

Iako je javnost očekivala skromniji stil vladanja i, primjerice, prodaju predsjedničkog aviona, Stjepan Mesić prihvatio je Tuđmanovu rastrošnost. Ured na Pantovčaku danas zapošljava više od stotinu ljudi, među kojima i desetak vrtlara.

Brojnim predsjedničkim povlasticama, koje niti kriza ne umanjuje, pa Mesić na Novogodišnji koncert u Beč putuje Vladinim avionom, mogli bi se lako prilagoditi i Josipović i Bandić. Tijekom kampanje nisu ni pokušavali zavesti birače obećanjima o značajnim uštedama, što im se pokazalo ispravnim potezom jer je o rezanju predsjedničkih povlastica najviše govorio Andrija Hebrang, kandidat koji je otpao u prvom krugu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s