Križevi Grčke

Križ života

08.01.10

 

INICIJATIVA ZA UKLANJANJE VJERSKIH PRAVOSLAVNIH SIMBOLA IZ ŠKOLA

Križevi glavna tema i u Grčkoj

Pravoslavna i Katolička crkva su, premda već gotovo tisuću godina bez jedinstva, po pitanju kršćanskih simbola jedinstvene.

http://www.kriz-zivota.com/zoom/5112/krizevi_glavna_tema_i_u_grkoj/

 

Rasprava o križevima u školama preselila se na jugoistok Europe. U Grčkoj su se s jedne strane pojavili protivnici isticanja vjerskih simbola u školama dok se novoj inicijativi suprotstavila tamošnja Pravoslavna crkva.

 

Kritičari tvrde kako se kršćanskim simbolima i molitvama u školama diskriminiraju djeca koja nisu pravoslavne vjere, a posebno su ohrabreni presudom Europskog suda za ljudska prava iz Strassbourga u pitanju isticanja križeva u talijanskim školama, javlja BBC.

“Mislim kao i Europski sud da djeca u školi ne bi trebala biti pod bilo kakvim pritiskom vezanim uz vjersko opredjeljenje”, rekao je čelni čovjek Grčkog helsinškog odbora Panayote Dimitras.

Crkveni pravoslavni predstavnici ističu kako su ikone i križevi sveti simboli koji simboliziraju mir, pravdu i ljubav. Dodaju kako su djeci, osim idola nogometaša i pjevača, potrebi i kršćanski simboli i kako ih ne bi trebalo uklanjati.

BBC prenosi kako su grčki episkopi privilegirana klasa u ekonomskom, političkom, sudskom i svakom drugom smislu, a te povlastice garantira im grčki Ustav. Dodaje kako su Pravoslavna i Katolička crkva, premda već gotovo tisuću godina bez jedinstva, po pitanju kršćanskih simbola jedinstvene i kako su u Europi udružile snage ne bi li spriječile uklanjanje vjerskih simbola iz javnih ustanova.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s