Grijeh Kaptolskih struktura

Jelena Lovrić

08.01.10.

Grijeh kaptolskih struktura

Kao da je na Kerumovu daljinskom upravljaču, Crkva se odlučila da u posljednji trenutak pokuša spasiti predsjedničke šanse Milana Bandića. Splitski je gradonačelnik, nakon prijateljeva jedva izborenog drugog kruga, zdvajajući nad velikom Josipovićevom prednošću, pozvao Crkvu da se uključi u izbornu kampanju. Bez podrške s oltara – bio je vrlo jasan – Bandić nema šanse. Kardinal Josip Bozanić prvi se odazvao pozivu.

Njegovu odluku da u finišu izborne utakmice, srdačnim prijemom zagrebačkog gradonačelnika na Kaptolu, jasno signalizira koju je stranu Crkva izabrala, kor svećenstva jedva je dočekao kao ohrabrenje i poziv na otvoreno agitiranje u Bandićevu korist. U kampanju se uključio žestoko i nimalo evanđeoski. Oltare pretvaraju u političke govornice, svoga izabranika diviniziraju, po crkvama se dijele leci po Josipovića uvredljiva i lažljiva sadržaja. Bandić tvrdi da se “katolička Hrvatska” za njega digla na noge, po predizbornim skupovima nastupa s križem u ruci.

Crkva se upregla u njegovu kampanju kao što je svojedobno radila za Sanadera. Možda i gorljivije. Nikakve pouke iz tog slučaja nije izvukla.

Svoje navijanje crkvenjaci objašnjavaju tvrdnjama da se njihov junak, za razliku od agnostika Josipovića, deklarira kao katolik, što bi mu, po njima, automatski moralo osiguravati prednost. Takvo je apriorno diskvalificiranje nevjernika suprotno Papinu nauku.

Nije moguće da u Crkvi ne vide kakve je vrste Bandićevo vjerništvo. Možda su neki od popova iskreno impresionirani njegovim blasfemičnim izjavama da mu je Bog uzor, tegljenjem svijeća, lizanjem oltara… Ali, i u Crkvi sigurno ima pametnog svijeta koji ne može ne vidjeti raskorak između riječi i djela. Za razliku od klerika koji su Bandića praktično već uzdigli u status blaženika, na Kaptolu utjecajni Vladimir Stanković vjernike poziva da svoj glas daju kandidatu koji “nije bez mane”, ali se izjašnjava kao katolik.

Jedan od najutjecajnijih kanonika tako manom, dakle oprostivom falinkom, proglašava Bandićevo mutnim poslovima i korupcijskim aferema natopljeno upravljanje Zagrebom. Iz njegove propovijedi slijedi da je Crkvi draži sumnjama izbušeni vjernik nego pošten agnostik. A krajnja je konsekvenca takvih poruka da se “našima” svaki grijeh oprašta, što je samo modifikacija one iz devedesetih poznate maligne poruke kako Hrvati zločin ne mogu počiniti. Čak ni kad pucaju u nedužne djevojčice ili goloruke starice.

Tvrdnja o Bandićevu vjerništvu Crkvi je potrebna ponajprije kao alibi za vlastite postupke. Kao opravdanje za njeno angažiranje na strani jednog krajnje problematičnog čovjeka. Još više za prikrivanje vlastitih motiva. Silnim donacijama iz zagrebačke blagajne, ne iz vlastitog džepa, Bandić se godinama udvara biskupima i popovima. Njihova podrška debelo je naplaćena. S Kaptolom povezuju ga poslovni interesi. Po davno uigranom modelu prodavanja indulgencija Crkva se dala uključiti u Bandićev poslovni lanac. Priče o velikom katoliku služe joj za maskiranje materijalnog interesa. Ne povezuje biskupe i Bandića vjera, križ, ni Evanđelje, nego zveket novca.

Jedna misao o “Grijeh Kaptolskih struktura