BISKUPI POZIVAJU NA BOJKOT IZBORA-ŠALA?

Večernji.hr

Darko Pavičić

08.01.10.

Ekskluziva: Biskupi pozivaju na bojkot izbora

http://blog.vecernji.hr/darko-pavicic/2010/01/08/ekskluziva-biskupi-pozivaju-na-bojkot-izbora/

Povodom najavljenih izbora za predsjednika Republike Hrvatske pozivamo vas, katoličke vjernike, da tim izborima NE PRISTUPITE svjesno i odgovorno, kako biste svojim glasom učinkovito pridonijeli daljnjemu razvoju naše Domovine. (…)
Prema Ustavu Republike Hrvatske, predsjednik Republike Hrvatske, kao državni poglavar: “predstavlja i zastupa Republiku Hrvatsku u zemlji i inozemstvu”; „brine se za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti”; „odgovara za obranu neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske” (Članak 93.).
U skladu s time, mi vas, dragi vjernici, potičemo da između kandidata NE IZABERETE onu osobu koja svojim životom i javnim djelovanjem najviše odražava državničku mudrost i sposobnost. (…)

Dužnost nam je upozoriti vas da se ne dopustite zavesti slatkorječivošću, dojmom koji se pojačava medijskim umijećima, a ujedno želimo da se u masovnim medijima, osobito javnim, svima omogući da svoja stajališta i uvjerenja objektivno, ravnopravno i dolično iznesu javnosti. Dobro znamo da mediji imaju veliku odgovornost za ostvarenje poštenoga natjecanja, ali i da mogu biti ispod razine te odgovornosti te se ponašati navijački i pristrano. Ne dajte se time zavesti ni pokolebati! U konačnici birate – vi! Stoga vas i potičemo DA SE ODREKNETE prava slobodnoga izbora. Naša je vjernička obveza što bolje upoznati kandidate i, nakon što smo se dobro informirali i molili na nakanu ispravnoga izbora, NEĆEMO glasovati u skladu sa svojom savješću… (…)

Kako vas, vjernike, tako i sve ljude dobre volje potičemo i ohrabrujemo na NEIZVRŠENJE svoje građanske i kršćanske dužnosti na predstojećim predsjedničkim izborima.

Šala! Šaaaaaaala! Nažalost – šala!

O, kad bi barem Crkva u ovome trenutku sve birače pozvala na bojkot izbora! I vjernike i nevjernike i Hrvate i Hrvatice i NeHrvate i NeHrvatice pozvati na građanski neposluh i tako ovoj dvojici eksponenata političkih elita poslati poruku da narod nije budala i da su u svojoj utrci prešli ne samo sve granice ljudskog dostojanstva, nego da su naciju uspjeli izludjeti svojim međusobnim optužbama, podmetanjima, isticanjima svojih lažnih vrlina i krjeposti…
Uzeo sam, dakle, biskupsku poruku i stavio je upravo u taj izmaštani ‘antikontekst’ (prava je na Iki http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=117199), kako bi se možda u posljednjem trenutku na silu podijeljenoj i podvojenoj hrvatskoj javnosti poslala poruka otrežnjenja.
Došlo mi je to nakon upravo odgledanog tv-dvoboja na NovojTv kod odličnog Mislava Bage, gdje se više nije znalo tko je čiji kandidat, odnosno je li se lignja pretvorila u konja ili konj u lignju. Ili je možda nastala nova vrsta lignjokonja, pa bi nju trebalo poslati na Pantovčak! No da su se i lignja i konj izlegli iz istoga jajeta mogli smo doznati u činjenici da je konj bio lignji šef gradskog predizbornog stožera?! A onda se usred ljeta predomislio i na račun gradskog proračuna obišao cijelu Hrvatsku kako bi se on (a ne stranka) kandidirao na izborima… Doznali smo da bi jedan drugoga pozvali na kavu, puricu s mlincima i fileke. Pa to su mogli dok su sjedili zajedno na Iblerovom trgu! Od jutra do mraka mogli su kusati fileke, grickati puricu i mljackati mlince, zalijevati kavicom, a pošteni svijet ove zemlje ostaviti na miru i spokoju.
Ne, oni su se baš odlučili ustoličiti. I premda su došli iz istoga svijeta i ispali iz istoga šinjela, nametnuli su javnosti dilemu da se borimo za crvenu ili crnu Hrvatsku (kojeg li jada!), a obojica su bili u Partiji od 1980. da bi se kasnije prešaltali u njezinu soft verziju… Uostalom, sve znate.
Zato, ako se biskupi još nisu odlučili pozvati ljude da bojkotiraju ove izbore i razbiju lažne dileme koje su stavljene pred ovaj izluđeni narod, ja sam prije odlaska na spavanje, umoran od svega odlučio izmoliti ovu molitvu:

Gospodine,
Oslobodi me što prije ovih ljudi,
Čija je lažna nesebičnost nadmašila samu sebe,
Čiju su skromnost rastrgali nezajažljivi apetiti,
a usiljena se dobrohotnost pretvorila u najgoru noćnu moru.
Liši me njihove duhovitosti i produhovljenosti,
naučenih pitanja i odgovora, izbrifiranih osmijeha
i spontanosti koja mi se svakoga dana neprijateljski po stotinu puta uvlači u dom.
Zatvori više taj krug!
Znam da ni ti više nemaš snage zamijeniti te likove
No obećajem ti da ću biti strpljiv sljedećih pet godina
A ti zauzvrat ovoj napaćenoj zemlji budi darežljiv
I pošalji nam tada nekog – normalnijeg.
PS. Hvala ti što si barem prije deset dana maknuo onu destoricu.

Jedna misao o “BISKUPI POZIVAJU NA BOJKOT IZBORA-ŠALA?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s