Ave Cezare MMX

Nacional.hr

08.01.2010. / 16:10

Autor: Boris Beck

Vizija uoči odlučujuće bitke: Milane, u tom ćeš znaku popušiti izbore!

 http://www.nacional.hr/clanak/75258/vizija-uoci-odlucujuce-bitke-milane-u-tom-ces-znaku-popusiti

 Zadnja dva tjedna Bandić pokušava na tu carsku sliku nakalemiti još jednu, domoljuba, antikomunista i pobožnjaka. Gotovo da pred sobom imamo Konstantina koji je uoči presudne bitke za carski tron imao viđenje križa i čuo riječi “In hoc signo vinces”

Milan Bandić ne djeluje samo meni kao potpuno iscrpljen čovjek, a njegovim izjavama da radi kao konj i da je ujutro već uzorao pola njive povjeruje svatko tko ga vidi. U knjizi Nenada Ivića “Napulj i druga imaginarna mjesta” (koju je upravo objavio Gordogan iz Zagreba) na svoje iznenađenje našao sam odakle mu uzor za to.

Lik potpuno izmoždenog čovjeka, koji izgara na poslu, bio je image rimskih careva. Iako su se službeno smatrali bogovima, nisu zbilja vjerovali u to ni oni ni njihovi podanici. Pa da bi opravdali to što su najvažniji u carstvu, i stekli legitimitet, navukli su na lice izraz patnika, smrtnika koji na leđima nosi teret odgovornosti za milijune podanika – iako su u stvarnosti od jutra do mraka samo čitali dokumente i potpisivali ih.

Rimski car plus domoljub, antikomunist i pobožnjak

Da bi se ta birokratska rutina (prekidana samo vojnim pohodima, na koje Bandić ipak ne može računati) nekako učinila slavnom, carevi su poduzimali divovske gradnje – kupališta (Bundek), koloseumi (Arena), kazališta (MSU), ceste (Domovinski most), akvedukti (pročistač vode na Savi), tržnice (shopping centri) – ili bi pak organizirali cirkuske igre (Snježna kraljica).

Te bi gradnje dvorski kroničari isticali kao najveća postignuća njihove vladavine – poput termi u slučaju Karakale ili Dioklecijana – ali bi te iste gradnje i protivnici careva osuđivali jer su značile povećanje poreza i praznile bi državnu blagajnu.

Zadnja dva tjedna Bandić pokušava na tu carsku sliku nakalemiti još jednu, domoljuba, antikomunista i pobožnjaka. Gotovo da pred sobom imamo Konstantina koji je uoči presudne bitke za carski tron imao viđenje križa i čuo riječi “In hoc signo vinces” – u tom ćeš znaku pobijediti. I možda zbilja hoće. Možda ne na ovim izborima, ali izbora će biti još, i predsjedničkih i parlamentarnih.

U tom slučaju znam što nas čeka u Hrvatskoj: organiziranje zimske i ljetne olimpijade, most od Bundeka do vrha Sljemena, tunel sa superbrzim vlakovima od Gruda do Jelačić placa, gradnja najveće katoličke crkve na Balkanu i najdužeg križnog puta na svijetu, a odasvud će izvirivati iscrpljen čovjek s bolnom grimasom na licu, pogrbljen od brige za dobrobit hrvatskog čovjeka.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s