STAV PISMOZNANCA SRAKIĆA

STAV PISMOZNANCA SRAKIĆA

Opisujemo stav pismoznanca mons. Srakića na temu djelovanja dostojanstvenika institucije kojoj on pripada:

„Stav pismoznanaca mons. Srakić opisao je kao indiferentan jer oni znaju gdje i kada se Krist treba roditi i to govore mudracima. “Da su se potrudili, tih nekoliko kilometara od Jeruzalema do Betlehema vidjeli bi Krista, no oni takvog Krista nisu očekivali i nisu trebali. Takav je stav onih koji ne žele i ne trebaju da ih netko u nečemu pouči, da im otvori oči, nego su zadovoljni onim što jesu i što imaju. Ni taj stav nije dobar u povijesti čovječanstva.”

Daljnji komentari nepotrebni.

 

Glas Koncila

07.01.2010.

 Svetkovina Bogojavljenja u đakovačkoj katedrali

http://www.glas-koncila.hr/portal.html?catID=2&conID=14658&act=view

 O svetkovini Bogojavljenja đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Marin Srakić predvodio je središnje pontifikalno misno slavlje u đakovačkoj katedrali-bazilici Sv. Petra.

U homiliji je mons. Srakić skrenuo pozornost da se najveće bogojavljenje zbilo na Božić, kada se Bog očitovao ljudima po svom utjelovljenom Sinu, što je objava njegove moći, blagonaklonosti i njegove beskrajne dobrote.

“Isus se najprije očitovao pastirima, poniznim, jednostavnim, siromašnim ljudima, a danas smo čuli u evanđelju, očitovao se i moćnim osobama visokoga ranga i kulture. Najprije se očitovao predstavnicima izraelskog naroda, a onda ljudima koji su došli izdaleka, iz poganskih krajeva. Dakle, Isus ne daje prednost, ne diskriminira, ne gleda na rasu, društveni sloj ili na kulturnu razinu kojoj čovjek pripada. Krist se želio objaviti svakom čovjeku, svakom tko traži iskrenim i poniznim srcem; on se želi objaviti i poganima, ne samo Židovima, svim narodima, jer Bog želi da se svi ljudi spase i dođu do spoznanja istine”, rekao je nadbiskup.

Kroz ponašanje Heroda, pismoznanaca i mudraca đakovačko-osječki nadbiskup je pojasnio kako čovjek može reagirati na Božju objavu. “Možemo razabrati stav Heroda koji je u naviještenju Mesije vidio opasnost za svoju vlast. Uvijek su moćnici u politici, kulturi, ekonomiji imali strah od Krista, u njemu su gledali opasnost. Čovjek pohlepan za vlašću, novcem, užitkom spreman je ušutkati Krista, maknuti ga kao što je to htio Herod. No na kraju neće vladati zlo, pokvarenost ili korupcija. Neće to biti zadnja riječ, zadnja riječ je dobrota.”

Stav pismoznanaca mons. Srakić opisao je kao indiferentan jer oni znaju gdje i kada se Krist treba roditi i to govore mudracima. “Da su se potrudili, tih nekoliko kilometara od Jeruzalema do Betlehema vidjeli bi Krista, no oni takvog Krista nisu očekivali i nisu trebali. Takav je stav onih koji ne žele i ne trebaju da ih netko u nečemu pouči, da im otvori oči, nego su zadovoljni onim što jesu i što imaju. Ni taj stav nije dobar u povijesti čovječanstva.”

“Treći stav je stav mudraca, tri kralja. Oni žele upoznati istinu. Oni su ponizni, raspoloženi, spremni odgovoriti na poziv koji nije bio jako snažan. Nije to bio udarac groma, nije to bila nikakva katastrofa, nego je dan znak zvijezde. Njih je nešto ponukalo da istraže knjige, povijest i da istraže što zapravo hoće u svojoj nutrini. Odlaze u Betlehem i nalaze dijete, nešto sasvim drugačije nego što su očekivali, ali opet su bili spremni i otvoreni”, kazao je nadbiskup.

“Kraljevi nas uče da se trebamo pustiti vodstvu svjetla vjere, ne sebične vjere, nego vjere otvorenosti. Ne dati se zavesti neozbiljnim svjetlima, već krenuti na put da sve snažnije otkrijemo otajstvo Krista, ne kakvog smo mi zamislili već prihvatiti Krista kakav se objavio”, zaključio je nadbiskup.

Nadbiskup je također podsjetio vjernike da dio kršćanskog svijeta 6. siječnja po starom kalendaru slavi Badnjak te je grkokatolicima i vjernicima Istočnoga obreda čestitao Božić i potaknuo nazočne da i njih uključe u svoje molitve, kao i potrebe našega naroda, domovine, obitelji i pojedinaca. (ika / gk)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s