INKVIZITORSKA DIPLOMACIJA

Glas Koncila, broj 2 (1854), 10.1.2010.

 Beč

Kako izgleda drvo koje nosi takve plodove

Bečki nadbiskup o svojemu privatnome boravku u Međugorju

http://www.glas-koncila.hr/rubrike_izdvojeno.html?news_ID=18078

 Austrijska agencija Kathpress prenijela je u ponedjeljak 4. siječnja dijelove razgovora koji je bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn vodio s »Tiskovnom službom Bečke nadbiskupije« o svojem privatnom posjetu i susretu sa zajednicom »Cenacolo« u Međugorju u danima prijelaza iz stare u novu godinu. Prema vlastitim riječima, kardinal je želio vidjeti mjesto iz kojega su izišli »mnogi pozitivni planovi«.

Kardinal se zauzeo da se fenomen Međugorja »liši dramatičnosti«. Prema njegovim riječima, početni impuls je krenuo od »vidjelica i vidjelaca« koji su 1981. godine još bili djeca, no ti izvanredni događaji u međuvremenu igraju drugotnu ulogu. Za njega je fascinirajuće to što je Međugorje nešto poput »škole normalnoga kršćanskog života«. »Riječ je tamo o vjeri u Krista, o molitvi, o euharistiji, o življenoj ljubavi prema bližnjemu, o bitnome u kršćanstvu, o jačanju kršćanskoga svakodnevnog života«, prenijela je kardinalove riječi spomenuta agencija.

Držati se »Smjernica«

Stoga je iznio svoj stav da bi »fenomen Međugorja« trebalo proučiti u svjetlu Drugoga vatikanskog koncila i »osjećaja vjernika« (»sensus fidelium«) koji kod događaja u Međugorju igra važnu ulogu. Time ne želi zadirati u odluku opće Crkve, nego se držati »Smjernica« koje je 1991. godine objavila tadašnja Biskupska konferencija Jugoslavije. Smjernice su »mudre i daju usmjerenje«. U njima se naglašava da nije moguće utvrditi da se u Međugorju radi o »nadnaravnim« događajima. To znači da nije dopušteno organizirati službena hodočašća, ali se u »Smjernicama« ujedno naglašava potreba pastoralne skrbi za hodočasnike. S jedne strane ne žele se priječiti plodove, a s druge se žele izbjeći stranputice.

Kao dobre plodove bečki je nadbiskup istaknuo molitvu, obraćenja, fenomen koji obuhvaća svjetsku Crkvu (hodočasnici iz svih naroda, a posebno je istaknuo festival mladih koji se održava svake godine u srpnju i okuplja 60.000 mladih iz cijeloga svijeta), velik broj socijalnih djela koja su nastala u Međugorju (spomenuo je zajednicu »Cenacolo« koja je ondje dobila poticaj za širenje po svijetu, »Majčino selo«, »Marijine obroke«). Valja stoga postaviti pitanje kako izgleda drvo koje nosi takve plodove, prenijela je agencija riječi kardinala Schönborna.

Aspekti »gramatike Marijinih ukazanja«

Osim toga, Međugorje upozorava na mnoge aspekte koji odgovaraju »gramatici Marijinih ukazanja«: riječ je o siromašnome kraju čiji su stanovnici međutim vrlo religiozni. Viđenja su – kao i u Lurdu i Fatimi – namijenjena djeci te je riječ o vrlo jednostavnim porukama koje međutim pogađaju srž evanđelja. Vrijedno je pozornosti i to što je Marija od samoga početka štovana kao »Kraljica mira« – deset godina prije početka ratova na Balkanu. U Međugorju biva jasno da je pomirenje s Bogom preduvjet za pomirenje među ljudima, rekao je kardinal Schönborn. Nadalje, u porukama nema toliko moralnih apela, nego je ponajprije riječ o obraćenju srdaca, jer se tada mnoge stvari uređuju po »unutarnjoj očiglednosti«. »Možda bismo se mi u Crkvi trebali više nadahnjivati tim Marijinim pastoralnim konceptom«, rekao je, prema agenciji Kathpress, kardinal Schönborn. (Da. G.)

Jedna misao o “INKVIZITORSKA DIPLOMACIJA

 1. Marija,majka Isusa iz Nazareta,
  je bila i jest posvećeni anđeo božanske sfere Milosrđa.
  Unutarnje biće njenoga bitka nikada nije tražilo naklon pred njenim koljenima,
  već naklon i poniznost svakodnevnog života pred koljenima Njenoga sina Isusa,
  Krista našeg Otkupitelja,spasitelja i učitelja.

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s