Kredibilitet Crkve

Seebiz.eu/hr

6.1.2010  

CRKVA I POLITIKA

(Ne)službena potpora Bandiću ruši kredibilitet Crkve

 ZAGREB – Što će se dogoditi s kredibilitetom Katoličke crkve i Kaptola ako Ivo Josipović pobijedi Milana Bandića u utrci za trećeg hrvatskog predsjednika, a kako stvari trenutno stoje, njegova je pobjeda neupitna (prema anketi agencije Promocije plus, koja je provedena 4. siječnja na uzorku od 800 ispitanika, Josipović vodi s 54,5 posto, dok bi za Bandića glasalo 37,1 posto birača)?

 http://www.seebiz.eu/hr/politika/(ne)sluzbena-potpora-bandicu-rusi-kredibilitet-crkve,65195.html

 Ovo smo pitanje postavili nekolicini osoba bliskima Katoličkoj crkvi nakon što je u drugom krugu kardinal Bozanić primio Milana Bandića i tako neizravno dao crkvenu podršku zagrebačkom gradonačelniku.

„Koliko god s Kaptola pokušavali javnost uvjeriti da se ne radi o neprimjerenom upletanju u predsjedničke izbore, upravo je o tome riječ, favoriziranje jednoga nauštrb drugoga. Vidjet ćete da Bandić neće dugo šutjeti i počet će isticati kako ima potporu Katoličke crkve. Možda bi i ja isto postupio da sam na njegovu mjestu“, bila je ovo prva reakcija našeg sugovornika iz crkvenih redova.

Drugi naš sugovornik, inače visokopozicioniran u Kaptolskoj hijerarhiji, pokušavao nas je još taj dan uvjeravati da u tome nema ništa sporno jer je Bozanić odlučio primiti svakog kandidata koji to zatraži. Na naše inzistiranje da je ovo izravno upletanje u izbore, jer su drugi kandidati kod Bozanića bili prije prvog kruga, a da se sada radio o drugom krugu u kojem se bira između dva kandidata, pozvao se na priopćenje u kojem stoji da je kardinal primio zagrebačkog gradonačelnika, a ne predsjedničkog kandidata. Kao dokaz neuplitanje crkve u izbore, isticao je uvodnik u Glasu koncila, gdje je stajalo da Crkvi nije prihvatljiv ni Bandić ni Josipović. Sve ono što je uslijedilo sljedeći dan u potpunosti  ga je demantiralo. Bozanićev potez bio je okidač za neprimjerene, iako moramo priznati rijetke, napade s oltara na Ivu Josipovića. Prvi je krenuo don Vinko Sanader u trenutku dok mu se brat Ivo spremao za „puč“ u HDZ-u, poručivši vjernicima za vrijeme nedjeljne mise u crkvi Gospe od Otoka u Solinu da ne “glasuju za Lucifera”. Brat bivšeg premijera tijekom mise osvrnuo se na drugi kruga predsjedničkih izbora te je, ne spominjući imena kandidata, rekao da vjernici njegove župe ni bi trebali glasati za – Lucifera.

Don Emil Bilaver, župnik crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije na zadarskoj Puntamici, na misi je pozvao vjernike da se na predsjedničkim izborima opredijele za kandidata vjernika, a ne onoga koji je pomagao u pisanju optužnica za hrvatske generale u Haagu. Paradoks ove izjave utoliko je veći ako se u obzir uzme podatak da je u rodnom mjestu najpoznatijeg  zadarskog i hrvatskog haaškog zatvorenika Ante Gotovine u Pakoštanima pobijedio SDP-ov kandidat, te da je u Josipovićevu stožeru jedan od najrevnijih zagovornika  Gotovinove nevinosti stožerni brigadir Ante Kotromanović. Nije se dugo moralo čekati ni na Glas koncila, glavni urednik Ivan Miklenić mijenja ploču i odjednom više nisu Crkvi neprihvatljivi i Bandić i Josipović. „Birači jako dobro znaju da među dvojicom preostalih predsjedničkih kandidata postoji golema razlika”, objašnjava sada Miklenić ne spominjući pritom izrijekom Bandića.

„Ovo je novi udar za Crkvu, biskupi jednostavno žive van vremena i prostora i ponovno nas nepotrebno stavljaju u loš položaj“, kaže naš sugovornik iz crkvenih redova, inače svećenik i profesor na teološkom fakultetu.

„Ovakvo neprimjereno upletanje u predsjedničke izbore ruši crkveni kredibilitet. Možete zamisliti trenutak ako Josipović pobijedi unatoč podršci Crkve, ionako loša slika u javnosti bit će pogoršana. Nametnut će se logično pitanje: kakvi su to crkveni pastiri ako ih vjernici ne slušaju i koliki je uopće utjecaj crkve na društvo“, zaključuje naš sugovornik koji nije želio da mu objavimo ime.

Očito da su i u crkvenim redovima postali svjesni opasnosti koja im prijeti kada je u pitanju kredibilitet, pa se jučer priopćenjem putem IKA-e oglasila i Hrvatska biskupska konferencija: „Neovisni predsjednički kandidat Milan Bandić rekao je, kako prenosi Hina, na predizbornom skupu u splitskome Hrvatskome narodnom kazalištu kako svakodnevno iz cijele Hrvatske dobiva brzojave potpore od hrvatskih župnika, provincijala i gvardijana te ocijenio kako ima potporu hrvatske Katoličke Crkve.

Zamoljen za komentar te izjave glasnogovornik HBK Zvonimir Ancić je u izjavi za IKA-u istaknuo: “Hrvatska biskupska konferencija objavila je svoju poruku uoči predsjedničkih izbora u kojoj je pozvala vjernike i sve građane da izađu na izbore i ujedno podsjetila na neka temeljna načela koja vjernicima mogu pomoći u prosudbi kandidata i njihovih programa. Poslije toga, HBK se nije oglašavala. I prema tome, ta poruka uoči izbora je jedino očitovanje HBK o ovim izborima.”

Očito da neki svećenici, ali i Milan Bandić, ne misle tako.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s