BUDUĆI PREDSJEDNIK NE SMIJE NOSITI U SRCU NASLIJEĐE KOMUNIZMA

 

 

Radio Vatikan

Biranje predsjednika države je odgovorna građanska dužnost

25.11.09.

http://www.radiovaticana.org/cro/Articolo.asp?c=337323

Biskupi Hrvatske biskupske konferencije uputili su poruku u povodu najavljenih izbora za predsjednika Republike Hrvatske kojom pozivaju katoličke vjernike da tim izborima pristupe svjesno i odgovorno, kako bi svojim glasom učinkovito pridonijeli daljnjemu razvoju naše Domovine. Ujedno izražavaju nadu da će ovu poruku rado razmotriti i drugi hrvatski građani koji otvorena duha i dobre volje traže istinski boljitak društva u kojemu živimo. Biskupi ističu da biranje predsjednika države nije samo biračko pravo, nego i odgovorna građanska dužnost i ustavna mogućnost ostvarivanja demokratskih sloboda koje su u našoj Domovini stečene uz velika nastojanja i nesebične žrtve ne samo našega, nego i prijašnjih naraštaja.


U poruci biskupi potiču vjernike da između kandidata izaberu onu osobu koja svojim životom i javnim djelovanjem najviše odražava državničku mudrost i sposobnost. Biskupi ističu da je predsjednik jamstvo nacionalnoga jedinstva, sloge i skladnoga suživota svih građana i zato mora pomno izbjegavati sve čime bi mogao stvoriti dojam da je predstavnik samo nekih građana i njihovih nazora, jer bi time zanemario cjelinu hrvatskoga bića, izrasloga na kršćanskoj baštini. Dužnost mu je, dodaju biskupi, ne samo poštivati autonomiju i podjelu državne vlasti, nego i bdjeti da subjekti vlasti na primjeren način vrše njima povjerenu zadaću, imajući na srcu služenje drugima, naročito najugroženijima.
Nadalje, u poruci biskupi ističu da je predsjednik uporišna točka za čuvanje neovisnosti Republike Hrvatske i ni jednim svojim postupkom ne smije dovesti u pitanje njezinu teritorijalnu cjelovitost, osobito davanjem ustupaka na račun državne suverenosti radi postizanja kratkoročnih gospodarstvenih ili drugih ciljeva. U pripremanju ulaska naše države u europske integracije i razne oblike međunarodne suradnje, obveza je predsjednika prepoznati na koji se način treba čuvati hrvatska suverenost i prepoznatljivost njezinih vrijednosti, navode biskupi u poruci.
Polazeći s kršćanskih stajališta i nalazeći se unutar hrvatskih kulturalnih okolnosti, biskupi smatraju da predstavljati i zastupati Hrvatsku na dobro njezinih građana može onaj predsjednik koji u svojoj službi poštuje i štiti kršćanska načela te načela naravnoga zakona obrane i zaštite ljudskoga života od začeća do naravne smrti, dostojanstvo braka i obitelji te slobodni izbor vjerskoga odgoja i vjeronauka u školi. Jednako tako, prema mišljenju biskupa, predsjednik Republike mora biti čovjek kojemu je stalo da društvo živi na istini o prošlosti, kako tumačenja – oslonjena na neistine – ne bi bila izvorom novih sukobljenosti i razdora u nacionalnome tkivu. Predsjednik je, smatraju biskupi, dužan zalagati se za cjelovitu istinu o agresiji na Domovinu i o njezinoj obrani od 1991. do 1997. godine.
Osim toga, u kontekstu sadašnje hrvatske zbilje, biskupi ističu da je veoma važno da budući predsjednik Republike ne samo nedvosmisleno zastupa osudu zločina fašizma, nacizma i komunizma, nego da se – ulažući svoj autoritet i ovlasti – na osobit način založi za osvjetljavanje nedjela komunističkoga režima, kao što su to učinile zemlje članice Europske unije, te za otklanjanje suvremenoga hrvatskoga društva od nasljeđa komunističke ideologije koja se još uvijek želi prikazati u dopadljivu svjetlu, premda iz toga razdoblja naše društvo nosi nezacijeljene rane i sjeme mnogih sadašnjih poteškoća.
„Od kandidata koji će vjernicima kao i svim građanima koji cijene vrijednosti, bitne za oblikovanje hrvatskoga nacionalnog bića, biti prihvatljiv za dužnost predsjednika Republike očekuje se da će isticati važnost neradne nedjelje, ponajprije kao duboke kulturološke zbilje našega naroda. Isto tako, vjernici i svi građani imaju pravo očekivati da predsjednik Republike bude iznimno osjetljiv za socijalnu pravednost; da se suprotstavlja svemu što priječi istinsko blagostanje, napredak i radost hrvatskih ljudi, od korupcije, gospodarskih malverzacija do širenja pošasti droge i drugih ovisnosti, na poseban način među djecom i mladima.
Vjernik i svaki odgovorni građanin svoj će glas dati onoj kandidiranoj osobi koja poštuje dar ljepote Božje prirode kojoj se u Hrvatskoj divimo, kojom se ponosimo i Bogu za nju zahvaljujemo. Ona nije dana na rasprodaju ni na raspolaganje pojedincima koji u određenome vremenu obnašaju vlast u našoj državi”, ističu u poruci biskupi. Biskupi također navode da je politička aktivnost, kao skrb za opće dobro, časno i prijeko potrebno služenje u zajednici, a oni koji se bave tim zvanjem moraju se truditi sačuvati i promicati dostojanstvo i čast zvanja političara koje je često poljuljano.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s