BOZANIĆ: Referendum za Hrvatsku

 Bozanić raspisao referendum: za ili protiv klerikalizacije Hrvatske?

 Predsjednički kandidati: Josipović /Bandić vs Bozanić (Miklenić)/ Srakić?

Bozanić je raspisao referendum za izbor predsjednika svih katolika RH: katolički predsjednik ne smije odstupati od vjernosti-vjere vlastitom uvjerenju o potrebi vjernosti Rimokatoličkom imperiju: bio ovog ili onog uvjerenja pravi će predsjednik biti kardinal. Za osiguranje zakonitosti referenduma i provedbu u djelo pobrinut će se crkvene snage na čelu s mons. Jezerincem, vojnim vikarom.Potreba klerikalizacije je u skladu s duhom vremena – 92 % našeg vremena zauzet će opsada međusobne naklonosti – institucija interaktivno podupire proračun i obrnuto. Koje institucije, čiji proračun, koje funkcije, nije bitno. Sve je povezano i na dobrobit. Samo ne znamo čiju. Građani moraju preuzeti odgovornost za djelovanje institucija, predsjedničku funkciju, crkvene funkcije, ne smiju sagriješiti neodazivanjem u potpori sustavima i funkcijama – klerikalizam je bitno pitanje predstojećeg referenduma – bez njega nema životnosti, nema predsjednikovanja, nema proračuna, nema odgovornosti, nema – ? 

Novi List

Građani moraju preuzeti odgovornost

http://www.novilist.hr/Vijesti/glas-koncila-3A-neodazivanje-na-.aspx

Glas Koncila: neodazivanje na izbore je grijeh

ZAGREB – Svi birači koji imalo žele da u hrvatskom društvu i hrvatskoj državi bude makar malo bolje, dužni su preuzeti odgovornost, izići na izbore i dati glas onome koga po svojoj savjesti prepoznaju kao prihvatljivijega, piše u uredničkom komentaru najnovijeg broja Glasa koncila Ivan Miklenić.

Miklenić ističe kako biračima katoličkim vjernicima od velike pomoći za prepoznavanje prihvatljivijega kandidata mogu biti kriteriji koje su biskupi iznijeli u svojoj predizbornoj poruci.

U svojoj predizbornoj poruci hrvatski biskupi između ostaloga ističu da predsjednik države treba očitovati ljubav prema domovini, ujedinjavati snagu naroda u domovini i inozemstvu te izbjegavati ono čime bi se mogao stvoriti dojam da je predstavnik samo nekih građana i njihovih nazora jer bi time zanemario cjelinu hrvatskoga bića, izrasla na kršćanskoj baštini.

Biskupi smatraju da Hrvatsku može zastupati predsjednik koji poštuje i štiti kršćanska načela te načela naravnoga zakona obrane i zaštite ljudskoga života te kandidat kojem je stalo da društvo živi na istini o prošlosti, kako neistinita tumačenja ne bi bila izvorom novih sukobljenosti i razdora u nacionalnome tkivu, te je dužan zalagati se za cjelovitu istinu o agresiji na Hrvatsku i o njezinoj obrani.

Miklenić ističe kako bi eventualno neodazivanje na izbore trebalo shvatiti kao grijeh propusta i neodgovornosti za opće dobro. (Hina)

Osijek031.com

 Autor: prof.dr. Peter Kuzmič

Prljavo(g) za Predsjednika? 

http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=23436

 Poslije dosadno razvodnjene, financijski netransparentne i programski siromašne prve faze, kampanja je nervozno ušla u neizbježnu prljavu završnicu. Neizbježno prljavu, jer je ulaskom Bandića u drugi krug, umjesto pametne javne debate otpočela bespoštedna borba u močvarnom ringu muljanja i manipuliranja.

Hrvatska zna da je Bandić majstor niskih udaraca i vještog eskiviranja. To je dokazao onim sramotnim pijanim gradonačelničkim bijegom od vlastite policije i bezbroj puta poslije toga varanjem svoje obitelji, grada, naroda i crkve. Kada se u balkanskom ringu nađu skandinavsko beskrvni, naizgled skromni i sasvim pristojni profesor koji je temperamentom i nepoznavanjem borilačkih vještina dvostruko hendikepiran, i balkanski sirov ali efikasan nacionalsocijalist, a navijačka rulja traži krv i zabavu, onda bi dramatični ishod mogao biti poraz zdrave pameti, gaženje ljudske savjesti i uvod u neka još opasnija vremena.

Kaptolu kapital važniji od morala

Neizmjerna je šteta za vjeru kršćansku i njezinu javnu vjerodostojnost, što se od lukavog Bandića u pretposljednjoj rundi u ring dao uvući i grimizni Bozanić. Uzoriti je kardinal trebao biti mudriji i sumnjivim primanjima ne blagoslivljati već nadaleko proširenu percepciju naroda da je na Kaptolu kapital važniji od morala. Dvosatnim – netransparentnim, ali strateški sumnjivim – „ćaskanjem“ s aferama uprljanim Bandićem, Bozanić je poslao poruku svećenstvu i pastvi da Crkva ima svoga kandidata, te time anulirao raniju biskupsku poruku “glasajte po savjesti”.

Teško je narodu, kojega se stoljećima učilo refleksima poslušnosti, sada odjednom razmišljati vlastitom glavom i odlučivati po civilizacijski i demokratski neodgojenoj savjesti. Treba se nadati da su vjernici, unatoč svemu, ipak pametniji od nekih svojih pastira. Smatram kako su pošteni ateisti i iskreni agnostici mnogo bliži Bogu negoli religiozni licemjeri, sakramentalizirani lopovi, etnoreligijski profiteri i u kriminal upleteni duhovnici. U tomu se sa mnom slagao i Ivan Pavao Veliki i Benedikt XVI, pa i naš don Živko Kustić, koji je nedavnu Jutarnju propovijed naslovio Ateisti mogu biti i Božji saveznici.

Autentični pastiri moraju znati razlučiti duhovno bogoljublje od lažne religioznosti i ljubav prema domovini od sebeljublja. Lažno bogoljublje je, zapravo, bogohuljenje koje nema nikakve veze s isusovsko-apostolski utemeljenom vjerom.

Spašavanje korupcijske hobotnice

Što ako narod na izborima kaže da mu je draži racionalni patriot od lažnog domoljuba? Ako je demokratski vox populivox Dei, onda bi bilo pogubno da ishod izbora dokaže da Bog i Bozanić nisu na istoj strani.

Izbor Bandića za predsjednika države bio bi nož u leđa premijerkinoj hrabroj novogodišnjoj poruci o konačnom obračunu s kriminalnom hobotnicom. Takav scenarij zloglasnoj hobotnici i lopovluku produžava život, a Hrvatsku još jednom više približava Beogradu nego Bruxellesu.

O rezultatu izbora ne smiju odlučivati niti generali, niti biskupi. Pa nismo valjda u Južnoj Americi nekih nedavnih vremena, ili u Frankovoj Španjolskoj, “zemlji zaustavljene povijesti” (Mardešić).

Balkanski Bandić nije sposoban niti dostojan voditi nas u Europu. Nedostaju mu osnovna znanja, elementarna kultura, diplomatske vještine, državničko držanje… Religija mu je licemjerna, domoljublje lažno, a milodari koje raznosi po crkvama i zajednicama diljem Lijepe Naše, samo su dio političko-populističkog podmićivanja s kojim se mora kršćanski i europski raščistiti.

RTM Online

KARDINAL OTVORENO REKAO BANDIĆU DA GA CRKVA PODRŽAVA!    

 

03.01.2010. 12:46http://www.rtvmo.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=32985&Itemid=2

 

Mostar/Zagreb (RTM) – Blagoslov kojeg je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dobio za drugi krug predsjedničkih izbora juče od nadbiskupa zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića bio je ‘okidač’ u Crkvi da se listom opredijeli za svog kandidata.

 – Ne može se biti kršćanin i istovremeno podržavati ateističke i agnostičke stavove. Ako Boga razumijemo, ne možemo sjediti na dvije stolice – komentirao je za Večernji list crkveni predizborni stav provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita fra Željko Tolić, naglašavajući kako su kršćani odgovorni za državu i društvo, da ne smiju apstinirati od izbora i moraju glasati po svojoj kršćanskoj savjesti.

Dvosatni sastanak

U ovom slučaju je to očito glas za Bandića. Kako neslužbeno saznaje Večernjak, kardinal Bozanić gradonačelnika Bandića primio je u izrazito srdačnoj i neprotokolarnoj atmosferi, a posjeta u Nadbiskupskom dvoru potrajala je čak dva sata!

Razgovaralo se o svemu, kaže izvor tog lista, nadugačko i naširoko: od predsjednika Mesića preko stanja u Hrvatskoj do rješenja za izlazak iz krize. Bozanić je pažljivo slušao Bandićev program i saglasio se s njim da se mora vratiti povjerenje u narod i institucije te vratiti zajedništvo hrvatskog naroda.

Bandić je očito pogodio teme koje zanimaju Bozanića, pa su zaključili kako se mora zaustaviti jednoumlje i podjele u društvu, kako je katolički identitet temelj i države i naroda te da se moraju zakopati ideološki rovovi iz prošlosti i usmjeriti se budućnosti. Bozanić je otvoreno rekao Bandiću da ga Crkva podržava u kandidaturi za predsjednika Hrvatske, ali da mu mora biti jasno da to ne može tako decidirano javno reći.

– U našem društvu osjeća se da je vjera malaksala, što se pokazalo i na ovim izborima, gdje veliki dio kršćana nije izašao i treba se zapitati zašto. U društvu ateizacije i agnosticizma ponestaje Boga, a gdje se Bog ne poštuje ne može biti dobro, jer onda nema ni ljubavi. Tada kolo vodi Sotona, koji civilizaciju ljubavi želi pretvoriti u civilizaciju egoizma, bahatosti i samodovoljnosti – kaže provincijal Tolić, dodajući kako svatk ko gradi svijet protiv Boga gradi svijet protiv čovjeka.

Milan Bandić inače je dobro prihvaćen u crkvenim krugovima, posebno onim zagrebačkim. Crkvi je donirao milione kuna na razne načine, od obnove zagrebačke katedrale preko donacija župama i biskupijama van Zagreba.

Petica iz vjeronauke

Kardinalu Bozaniću posebno se svidjela Bandićeva dosjetka na prve rečenice Ive Josipovića nakon objave izbornih rezultata o pobjedi “svjetla nad tamom”. Bandić je na to replicirao da se u kršćanstvu jedino Isus Krist može i smije proglasiti svjetlom te da je to pokušao učiniti Lucifer, ali se zna gdje je završio. Bozaniću se to dopalo, pa je Bandić na Kaptolu juče dobio i peticu iz vjeronauke. Zanimljivo je da je Bozanić primio u posjetu i Bandićeva protukandidata Ivu Josipovića, ali još prije početka službene kampanje.

Na Kaptolu kažu kako je susret Bozanića i Bandića bio prije dogovoren, ali nedvojbeno je da dolazi u ključno vrijeme predizbornog pripetavanja. Crkva je svoje nezadovoljstvo pokazala kroz komentar Glasa Koncila, no ovaj Bandićev boravak u Bozanićevom krilu posve je razbio te dileme i vjernicima i kleru dao jasne smjernice za koga je Crkva u drugom izbornom krugu. (RTM.ba/Večernji list)

Poslovni.hr
29. prosinac 2009.| Ivan Pandžić

A sad za Josipovića, ili protiv Bandića?

http://www.poslovni.hr/135683.aspx

 Procjene kažu da će u drugi krug izaći još manje birača, a vjerojatno je da će dobar dio biti protiv Bandića jer drže da on nije dobar za predstavljanje Hrvatske

Predsjednički kandidati svojim programima i nastupima nisu uspjeli previše motivirati birače što pokazuje loš odziv i podbačaj od šest posto u odnosu na prvi krug 2005. godine.

U takvoj situaciji i podijeljenosti birača desne orijentacije, uvjerljivo je pobjedio SDP-ov Ivo Josipović, dok je Milan Bandić uspio pobijediti ostalih 10 kandidata. Gubitnik ovih izbora je Andrija Hebrang i HDZ. Zavisno od reakcije članstva HDZ-a na poraz, zbog toga bi mogao biti poljuljan i kredibiltet Jadranke Kosor kao predsjednice stranek i premijerke. U nekim scenarijama bi zato ovaj poraz mogao donijeti i nove parlamentarne izbore, ali kako je poraz Hebranga uslijed krizne situacije i brojnih afera ipak bio i očekivan, to će se teže dogoditi. U svakom slučaju, čak 37 dana prilično monotone kampanje s očekivanim rezultatom zamijenit će 10-ak dana žešće retorike. Milan Bandić mora stizati dvostruko jačeg Ivu Josipovića u situaciji kada bivši stranački kolega vodi u svim gradovima i županijama. To može jedino njegovom diskreditacijom. Bandića pogotovo boli što je i u Zagrebu Josipović premoćno pobijedio, pa i u Splitu, Zadru, Rijeci, Osijeku. Zagrebački gradonačelnik nije previše uspio motivirati ni Slavoniju, Liku, ali ni dijasporu, u kojoj je premoćno pobijedio. Međutim, odziv u dijaspori je bio malih 16 posto. Bandić poznaje SDP i bilo naroda, zato je odmah i udario gdje boli – poistovjetio je Milanovića i Josipovića, scenarij koji u SDP-u žele izbjeći. Bandić mora privući i što više glasova HDZ-a, simpatizera Vidoševića, Primorca i dobiti preporuku Crkve. Izravnu potporu HDZ-a neće dobiti. Josipović mora uvjeriti birače da Bandićevo upravljanje Zagrebom nije bilo dobro, pa tako neće biti ni državom. Ima ogromnu prednost koju ne smije ispustiti, nego pokušati privući i još širu masu izvan kruga SDP-ovih birača. Njemu je izgledna i preporuka Stjepana Mesića. Procjene kažu da će u drugi krug izaći još manje birača, a vjerojatno je da će dobar dio njih u biti glasati protiv Bandića jer smatraju da on nije dobar za predstavljanje Hrvatske. Bandić tu percepciju mora promijeniti ako želi prijeći prag od 25 do 30 posto potpore birača. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se dvojac sukobiti oko financiranja kampanje. Bandić se i u SDP-u držao taktike da velike donatore sakrije iza nepoznatih prijatelja, poput tajnica, mladih golmana, samohranih majki. Oni su nekim čudom uspjeli uštedjeti od 50 do 150 tisuća kuna i onda ih dati Bandiću. SDP to zna i to je podržavao, pa vjerojatno i Josipović ima neku od sličnih taktika iako se sve prikazuje kao novac stranke. U tom segmentu će sigurno biti malo napretka ka transparentnosti.

Business.hr

Bandićevi vjernici poslije nedjeljne mise “pljuvali” Josipovića

Izdano: 12:55 4. siječnja 2010

http://business.hr/hr/Naslovnica/Politika/Bandicevi-vjernici-poslije-nedjeljne-mise-pljuvali-Josipovica

Što se više bliži kraju, predsjednička kampanja postaje sve žešća i prljavija. Tako je u nedjelju nakon mise u petrinjskoj crkvi svetog Lovre vjernike na izlazu dočekalo nekoliko maloljetnika s lecima koji blate SDP-ovog kandidata Ivu Josipovića, a veličaju nezavisnog predsjedničkog kandidata Milana Bandića, piše Jutarnji list.

Pod nazivom ‘Hrvati birajte’ na letku su autori naveli kako je Ivo Josipović ‘lutka na koncu Zorana Milanovića i crvene elite koja želi novu balkansku uniju’ za razliku od Bandića koji je ‘od Zagreba napravio europsku metropolu’. U letku je spomenuto i kako je Bandić vjernik – katolik, domoljub, dokazani radnik i neovisan kandidat koji će služiti hrvatskom čovjeku, dok je Ivo Josipović agnostik (nevjernik), koji je “zahvaljujući glazbenom haraču, koji je sam uveo, postao najveći tajkun među političarima”.

List piše kako na letku između ostalog autor navodi da je Josipović “maznuo lovu, 138 tisuća njemačkih maraka od posmrtne pripomoći”, da je “tvorac optužnica i deklaracije po kojoj su hrvatski generali izručeni Haagu i zagovaratelj dvostrukog prava glasa za Srbe (iz obiteljskih razloga)” te kako “posjeduje devet stanova, kuće za odmor i ušteđevinu od milijun eura”.

U letku se spominje i kako Milan Bandić ima samo “stan na kredit od 25 godina i vikendice kraj Samobora”, kako je on “ustanovio Dan branitelja kao službeni blagdan grada Zagreba” te kako je “izgradio Spomen–dom Ovčara”.

 Nacional.hr

02.01.2010. / 18:05

Ivo Josipović dobio i formalnu podršku Hrvatske stranke umirovljenika

http://www.nacional.hr/clanak/74888/ivo-josipovic-dobio-i-formalnu-podrsku-hrvatske-stranke-umirovljenika

 Za Bandića je rekao i da se razveo zato da bi “jeftino otkupio dva društvena stana”, a da “zakon dozvoljava jedan”

Ivo JosipovićPredsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović održao je danas u svom Izbornom stožeru konferenciju za novinare zajedno s predsjednikom Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvanom Hreljom koji mu je pružio i formalnu podršku na predsjedničkim izborima.

“Vjerujemo da će Josipović imati puno razumijevanja za siromašne, nemoćne, slabije, da će imati puno senzibiliteta za radnička i umirovljenička pitanja, da će se angažirati bez obzira na limitirane predsjedničke ovlasti na stvaranju istinske solidarnosti u društvu”, izjavio je Hrelja.

Josipović kod Bozanića i puno prije Bandića

Josipović je istaknuo da neće razočarati ni Hrvatsku stranku umirovljenika ni umirovljenike.

Na upit novinara rekao je kako ne zna i ne može govoriti da li današnji Bandićev posjet kardinalu Josipu Bozanića znači da Crkva daje podršku Bandiću. Dodao je da je i on bio kod kardinala Bozanića, puno prije.

“Evo kažem i ja sam bio kod kardinala, nije se (Crkva) eksplicite opredijelila i vjerojatno ni neće”, izjavio je Josipović.

Josipović je također rekao kako je njegov protukandidat na predsjedničkim izborima Milan Bandić jučer ponovno “jedan slučaj od prije 13 godina, reinterpretirao na način koji nije točan”.

Naime, Bandić je jučer novinarima izjavio kako je “u trenutku kada je Grad Zagreb ostao bez 38 milijuna kuna deponiranih u Komercijalnoj banci, i kada građani nisu mogli izvući svoju štednju od 70 milijuna kuna, to uspjelo Ivi Josipoviću”, ustvrdivši da je “Josipović koristio pogodnost člana nadzornog odbora Zlatice” i “izvukao svojih 138.000 njemačkih maraka”. Bandić tvrdi kako je ta “transakcija bila 1998. poslije stečaja Komercijalne banke, a da je 2006. presuda Trgovačkog suda proglasila to ustupanje potraživanja ništavnim” te je najavio da će o tome uskoro podastrijeti dokumente.

Priča o Komercijalnoj banci

Ivo Josipović novinarima je danas izjavio kako je novac kao i mnogi drugi komitenti štedionice Zlatica, potraživao iz Komercijalne banke prije stečaja, a ne nakon, kako tvrdi Bandić.

Josipović je danas novinarima pokazao nepravomoćnu presudu Trgovačkog suda u Zagrebu u vezi s tim slučajem.

“Ali kada je već riječ o Komercijalnoj banci, podsjetit ću da Bandić tu ima ogromne tragove i dugove, da je dopustio da u Komercijalnoj banci propadnu deseci milijuna kuna, samo 36 milijuna u Plinari”.

Josipović je također rekao da “Bandić sve želi uvaljati u blato. Ono blato iz kojeg izlazi korupcija u ovom gradu, blato iz kojeg je izišla batina koja je udarila kolegu Rađenovića, blato koje je po glavama sviju nas”.

Za Bandića je rekao i da se razveo zato da bi “jeftino otkupio dva društvena stana”, a da “zakon dozvoljava jedan”.

“A o drugim poslovima, zamjenama zemljišta, gdje je višestruko veća cijena onoga zemljišta koje je dano u omjeru 1:1, o tome vam govori Bajić i pitajte njega”, rekao je novinarima Josipović.

 T portal

 06.01.10.

 PREDSJEDNIK KAO PATER FAMILIAS

Bandić tri dana prije izbora kod Jezerinca

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/50362/Bandic-tri-dana-prije-izbora-kod-Jezerinca.html

 Nezavisni predsjednički kandidat Milan Bandić susreo se s vojnim biskupom u Hrvatskoj, mons. Jurjem Jezerincem

Tijekom susreta u Vojnom ordinarijatu u Zagrebu razgovarali su o hrvatskoj budućnosti, stanju u Oružanim snagama Republike Hrvatske, odnosu države prema braniteljima i Domovinskom ratu te vezama domovinske i iseljene Hrvatske, izvijestili su iz Bandićeva stožera.

Biskup zahvalan Bandiću što promiče kršćanske vrijednosti

Jezerinac je zahvalio Bandiću što se zauzima za hrvatsko zajedništvo i Hrvatsku bez podjela te promiče kršćanske vrijednosti. Još jedanput je podsjetio na veliku žrtvu koju su branitelji podnijeli za domovinu, žrtvu bez premca u novijoj hrvatskoj povijesti koja zaslužuje veće priznanje u društvu. Ta briga, naglasio je biskup, treba biti briga trećeg hrvatskog predsjednika.

Milan Bandić je kazao kako su hrvatski branitelji najzaslužniji što danas živimo u demokratskoj i neovisnoj hrvatskoj državi. ‘Ponos i dostojanstvo koje su stekli ne smiju se zaboraviti ili povrijediti paušalnim ‘ocjenama’ i povijesnim relativiziranjem. To je naša trajna moralna i ljudska obveza. U Hrvatskoj ne smije biti nezadovoljnih i razočaranih branitelja koji su časno i viteški branili Hrvatsku u Domovinskom ratu’, rekao je Bandić.

Govoreći o tome kako domovina ne smije zaboraviti ni hrvatsko iseljeništvo, biskup Jezerinac koji je i sam proveo 11 godina s Hrvatima u Kanadi, rekao je da se pitanje hrvatske dijaspore, nažalost, aktualizira samo u vrijeme izbora. Posvjedočio je njihovu ljubav koju gaje prema domovini i veliku želju tih ljudi da se vrate na djedovinu, ali isto tako naglasio je da postoji i ‘nebriga hrvatskih institucija ili čak svojevrstan otpor povratku iseljene Hrvatske’.

Milan Bandić obećao je pokrenuti snažnije povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske, potičući njihova ulaganja, veći broj posjeta te povratak i useljavanje.

Jezerinac: Šteta što ne postoji ministarstvo za iseljenike

Biskup je podsjetio da je šteta da ne postoji ministarstvo koje bi skrbilo za iseljenike. Takvo ministarstvo, koje treba biti stručno vođeno, povezalo bi iseljenike s domovinom i radilo na njihovu povratku. ‘Ne zaboravimo da se tu ne radi samo o materijalnom kapitalu, nego prije svega ljudskom, jer je čovjek najveća vrijednost. Svaki iseljenik koji bi se vratio u Hrvatsku je od neprocjenjive vrijednosti. Ako su to uspjeli napraviti Irci, zašto ne bi uspjeli i mi’, naglasio je.

Podupirući zalaganje Milana Bandića oko jačanja hrvatskog zajedništva, biskup Jezerinac je istaknuo kako ‘predsjednik treba biti kao otac u brojnoj obitelji, otac koji okuplja svoju djecu koja su nerijetko različita. Znamo da svakog oca krasi velika ljubav – tako i budućeg predsjednika treba krasiti ljubav prema domovini’.

Na kraju su Bandić i Jezerinac usuglasili da bi se uopće mogle dogoditi kvalitetne promjene potrebno je da ljudi iziđu na izbore i glasuju prema vlastitoj savjesti. ‘Svatko tko misli da njegov glas nije vrijedan, vara se, jer svojim glasom može doprinijeti dobru domovine. Tako se pokazalo i u povijesti – svaki glas je itekako vrijedan. Osim toga, glasovati nije isključivo građanski čin već i moralni, jer smo svi dužni brinuti o dobru, pa tako i o dobru domovine’, zaključio je biskup.

Otvoreno.ba Utorak, 05 Siječanj 2010Milan Bandić: Imam podršku katoličke crkve!

http://www.otvoreno.ba/vijesti/hrvatska/29745-milan-bandic-imam-podrsku-katolicke-crkve.html

 “Hrvatskoj treba drugačiji predsjednik, odlučan i sposoban, koji neće biti privjesak nijedne stranke i neće biti na daljinski upravljač, hrabar i neovisan koji će moći stajati iza svojih odluka. Hrvatskoj treba motivator i pokretač, čovjek iz naroda za narod…”, pojašnjavao je svoje kvalitete Milan Bandić na skupu u splitskom HNK na kojem ga je podržao i gradonačelnik Željko Kerum te njegovi ljudi, glumci Filip Radoš i Vedran Mlikota, borilački as Marko Žaja, ali i Ruža Tomašić ispred novih pravaških snaga.
Bog i Hrvati!

Zapravo sve se vrtjelo oko toga da je uz Bandića crkva, a uz Josipovića nije. I oko one nespretne Josipovićeve izjave da će se Hrvatska zacrvenjeti. “Imamo dva kandidata, jedan je za Boga, a drugi za crvenu Hrvatsku. Traže li neki to ponovno hrvatski egzodus. Nećemo im to dopustiti. Nema predaje i prodaje. Bog i Hrvati!”, bila je ostrašćena Tomašićka.

Bandić u džepu ima podršku crkve i s tim  se otvoreno pohvalio.

“Ne odričem se svojih katoličkih korijena. Imam podršku katoličke crkve, župnika, gvardijana, provincijala… Svaki dan stižu mejlovi podrške običnih ljudi, najviše je vjernika. Ovu zemlju je sačuvala vjera, to je naša prošlost, sadašnjost i budućnost. Nema Hrvatske bez Boga! Zajedno ćemo pobijediti i sačuvati nacionalni identitet, kulturu i Domovinu. Kažite ne crvenoj Hrvatskoj Ive Josipovića i Zorana Milanovića, koja nas uvodi u nove podjele na crvene i crne i stavlja u rovove za i protiv. A mi nismo za ponovnu hrvatsku nesreću”, kaže Bandić.

Goebelsovski pokušaj uvlačenja Milana Bandića u Sanaderovo okrilje

O HDZ i Sanaderu diplomatski je govorio. “Nikad ne bi napravio što je Sanader napravio. Prvo je otišao onako, a onda neprimjereno vratio. Neka HDZ to raščisti unutar stanke. Premijerka Jadranka Kosor će imati moju punu podršku, ako nastavi reformskim kursom kojim je započela”, veli Bandić.

Ostao je kao i Sanader bez stanke. Što sad?

“Rekao sam da se neću kandidirati ako ne mislim pobijediti. Moja jedina stranka je Hrvatska. Ne kanim organizirati bilo kakvu stranku ili se nekome priključivati”, kaže Bandić. Tvrdi da nema veze sa Sanaderom.

“To je bio Goebelsovski pokušaj uvlačenja Milana Bandića u Sanaderovo okrilje. Nisam kandidat ni Stjepana Mesića, ni Zorana Milanovića, a još manje Ive Sanadera. Kandidat sam običnog hrvatskog čovjeka. Ja sam Milan Bandić, novi hrvatski predsjednik”, sto posto je uvjeren Bandić.

Ivo Josipović nikada nije ništa konkretno  radio?!

Da Josipović nije spomenuo crvenu Hrvatsku, o čemu bi govorio pred drugi krug izbora?

“Radio bih svoj posao, za razliku od kolege Josipovića ja 10 godina obnašam drugu izvršnu funkciju u državi. Kolega Josipović nikada ništa konkretno nije radio, a ja već 10 godina orem duboku brazdu Zagreba kao europske metropole. To zadovoljstvo kad dođete kod ljudi u Kozari Bok na pitu da otvorite 300 metara ceste ne može se ničim zamijeniti, to će mi kao predsjedniku faliti. A Josipović ni ne zna gdje je Kozari Bok. On tamo samo s taxijem može otići”, kaže Bandić.

Riješit će i Čovića jer ga je instalirao Milanović

Neki bi rekli, Holding je na izdisaju, potrošili su se novci, sad Bandić prelazi na državnu razinu.

“Gradska uprava nije trošila, nego investirala i nije prodavala nego kupovala. Imamo 500 milijuna eura kupljenih nekretnina. Imam samo problema s ljudima koji vode Holding, s Ivom Čovićem kojeg je instalirao Milanović, ali i to ćemo riješiti. Sve se riješi”, optimističan je Bandić, koji je najavio i sniženje cijena parkinga u Zagrebu za 20 do 25 posto, i to u sklopu antirecesijskih mjera.

 

 Križ života

6.01.2010.

NAKON SUSRETA S KARDINALOM, BANDIĆ SE HVALI

Bandić ima podršku vrha Crkve?

 http://www.kriz-zivota.com/zoom/5102/bandi_ima_podrsku_vrha_crkve/

Bandić se hvali podrškom vrha Crkve, kardinal Bozanić prima ga na Kaptolu, a glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije poručuje vjernicima da pročitaju poruku biskupa.

Neovisni predsjednički kandidat Milan Bandić rekao je u utorak na predizbornom skupu u splitskome Hrvatskome narodnom kazalištu kako svakodnevno iz cijele Hrvatske dobiva brzojave potpore od hrvatskih župnika, provincijala i gvardijana te ocijenio kako ima potporu hrvatske Katoličke crkve.

Zamoljen za komentar te izjave glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić je u izjavi za Informativnu katoličku agenciju istaknuo: “Hrvatska biskupska konferencija objavila je svoju poruku uoči predsjedničkih izbora u kojoj je pozvala vjernike i sve građane da izađu na izbore i ujedno podsjetila na neka temeljna načela koja vjernicima mogu pomoći u prosudbi kandidata i njihovih programa. Poslije toga, HBK se nije oglašavala. I prema tome, ta poruka uoči izbora je jedino očitovanje HBK o ovim izborima.”

Iako riječi glasnogovornika HBK predstavljaju svojevrsno ograđivanje od riječi Milana Bandića, zagrebački kardinal Josip Bozanić, koji je u subotu na Kaptolu, tjedan dana prije izbora, primio u posjet Milana Bandića, pokazuju veću podršku vrha Crkve Bandiću nego kandidatu SDP-a Ivi Josipoviću.

 MIŠLJENJA

06.01.10.

Milan Bandić: Oni koji su za zajedništvo glasat će za mene

 Autor/izvor: SEEbiz / Hina

http://www.seebiz.eu/hr/politika/milan-bandic-oni-koji-su-za-zajednistvo-glasat-ce-za-mene,65220.html

 ZAGREB – Nezavisni predsjednički kandidat Milan Bandić susreo se jutros s predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj Ševkom Omerbašićem, koji je islamske vjernike pozvao da 10. siječnja izađu na izbore i hrvatskog predsjednika biraju po svojoj savjesti, a Bandiću je poželio uspjeh u “ostvarivanju njegovih ciljeva”.

 “Pozivam sve muslimane, članove Islamske zajednice i vjernike, da 10. siječnja izađu na izbore i po svojoj savjesti glasuju za koga žele. Siguran sam da će prepoznati pravog kandidata bez da im mi, vjerski čelnici, to sugeriramo sa strane”, poručio je Omerbašić.

Istaknuo je da je Zagreb, od kada mu je na čelu Bandić, postao kozmopolitski grad koji unapređuje odnose sa svim vjerskim zajednicama, pa i Islamskom.

“Milan Bandić puno je učinio na izgradnji tolerancije, snošljivosti i međusobnog uvažavanja svih vjerskih zajednica i to nas obvezuje da stalno ističemo takav primjer. Zato mu se zahvaljujemo i želimo puno uspjeha u ostvarivanju njegovih ciljeva”, rekao je Omerbašić.

Bandić je također naglasio važnost unaprjeđenja tolerancije i uvažavanja među ljudima, ističući da se Hrvatska više ne smije dijeliti. Upitan očekuje li da će mu islamski vjernici dati potporu na izborima, odgovorio je: “Ja sam prijatelj s Bošnjacima, a prijatelji se ne ostavljaju”.

“Imam potporu svih državljana koji su za zajedništvo, za ponos i dostojanstvo čovjeka, a nemam onih koji bi dijelili. Oni koji su za zajedništvo glasat će za mene, a oni jednobojni glasat će za drugog kandidata. To je demokracija”, rekao je Bandić.

“Između stranke i Hrvatske, odabrao sam Hrvatsku jer joj treba pomoći”, zaključio je Bandić.

 Deutsche welle

 Komentari i analize | 06.01.2010

 Bandić i Josipović – gdje je razlika?

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5087881,00.html

 Uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, razna udruženja Hrvata u BiH već su dala svoju podršku Milanu Bandiću. Pogledajmo šta su ustvari sličnosti i razlike između njega i drugog kandidata – Ive Josipovića.

 Milan Bandić: Podržavam sporazum sa Slovenijom, ali ne dam ni pedlja Hrvatske! 

Sporazum sa Slovenijom

Milan Bandić podržava arbitražni sporazum sa Slovenijom, ali ulazak u Europsku uniju ne bi platio ni pedljem hrvatske zemlje. Budući da sporazum podržava, a ishod međunarodne arbitraže je neizvjestan, ne bi imao ništa protiv referenduma o tom gorućem pitanju između dvije susjedne zemlje, jer ističe da višegodišnji spor treba čim prije okončati, ali ne na račun Hrvatske. Kad sporazum bude postignut, pozvao bi građane na referendum, jer smatra da o tako važnom pitanju birači trebaju reći posljednju riječ.

Bosna i Hercegovina

Bildunterschrift: Ovaj kandidat podsjeća kako je skrb o Hrvatima u BiH ustavna zadaća hrvatskog predsjednika. Zalaže se da tri većinska naroda sjednu za stol i dogovore kakvu državu žele, a ako dogovor izostane Bandić smatra da je hrvatski entitet neizbježan. Takav stav u prvom izbornom krugu bogato je nagrađen. Bandić je u BiH osvojo gotovo 50 posto glasova birača koji su izašli na izbore za hrvatskog predsjednika.

Predsjednik Stjepan Mesić

Podrškom Ivi Josipoviću predsjednik Stjepan Mesić postao je bogatiji za još jednog neprijatelja – Milana Bandića. Zagrebačkog gradonačelnika Mesićevo miješanje u predsjedničke izbore teško je pogodilo. Istog trena su uslijedile i salve optužbi – Mesića je prozvao za netransparentnost u obje predsjedničke kampanje, te pozvao da prikaže tko mu je i koliko dao, kuna naravno.

 „Mesić je napravio mnogo pozitivnih stvari u deset godina. Ja bih mu sugerirao da što dostojanstvenije ode, jer on ni nakon deset godina nije objavio imena svojih donatora. On je zadnji koji treba govoriti o transparentnosti.“, poručio je Bandić, te dodao kako se u ovoj izbornoj utakmici ne bori samo protiv Ive Josipovića, već i Zorana Milanovića i Stjepana Mesića.

Bildunterschrift: Prijevremeni izbori

Pokušaj puča, a potom i izbacivanje Ive Sanadera iz HDZ-a Bandić je nazvao unutarnjim stranačkim pitanjem u kojeg se ne bi miješao: „Ja kao predsjednik republike mogu kvalitetno i korektno surađivati s gospođom Kosor, a kakva će biti parlamentarna situacija tek ćemo vidjeti.“

Crkva

„Nema Hrvatske bez Boga“, jedan je od pokliča iz Bandićeve kampanje. Nije tajna da Bandić i Katolička crkva njeguju dobar odnos, a na izborni dan Bandić itekako računa na podršku klera i glasove vjernika. Ipak, otvorena podrška Crkve izostala je, ali ne i ona prikrivena. Treba spomenuti Bandićev susret s kardinalom Josipom Bozanićem koji se protegao na puna dva sata. Djela ponekad govore više od riječi.

Ivo Sanader

Ivo Sanader i Milan Bandić imaju nešto zajedničko – obojica su izbačena iz stranke. Ipak, Bandić tvrdi kako ne bi učinio ono što je Sanader pokušao. Podržava način na koji je Jadranka Kosor ugušila stranački puč.

Ivo Josipović: Nudim pravdu na zemlji, a ne na nebu! 

Bildunterschrift: Sporazum sa Slovenijom

Ivo Josipović nije se pokorio stranačkoj disciplini. Za razliku od velike većine SDP-ovih saborskih zastupnika, glasao je protiv arbitražnog sporazuma sa Slovenijom. Sporazum je nazvao lošim jer bi Hrvatska mogla izgubiti dio mora i podmorja. Kako se to ne bi dogodilo, pobrinut će se da Hrvatska, kad dođe vrijeme, na međunarodni sud pošalje svoje najbolje sinove i vrsne poznavatelje međunarodnog prava.

Bosna i Hercegovina

Josipović je u prvom izbornom krugu zabilježio mršav rezultat u BiH unatoč stavovima koji bi mogli goditi tamošnjim Hrvatima. Josipović cjelovitost BiH ne dovodi u pitanje, ali smatra da bi treći entitet moglo biti rješenje za Hrvate. Hrvatskim državljanima koji ondje žive ne bi oduzeo pravo glasa na hrvatskim izborima.

Bildunterschrift: Stjepan Mesić

Odnos Ive Josipovića i Stjepana Mesića može se nazvati idiličnim. Kako i ne bi kad je Mesić u drugom izbornom krugu podržao upravo SDP-ovog kandidata.

Prijevremeni izbori

Još jedno iskliznuće iz stranačkih tračnica – Josipović smatra da Hrvatskoj u ovom trenutku nisu potrebni prijevremeni izbori, a rad Jadranke Kosor podržava. Evo što je izjavio na tu temu: „Ako Ivo Sanader nakon isključenja iz HDZ-a uspije oko sebe okupiti dovoljan broj saborskih zastupnika koji bi HDZ-ovoj vladi oduzeli legitimitet, jedan od prvih poteza koje bih povukao po dolasku na predsjedničku funkciju bilo bi raspisivanje prijevremenih izbora.”

Crkva

Bildunterschrift: Za razliku od Milana Bandića, Josipović nije vjernik, već, kako kaže, agnostik. Unatoč takvom religioznom opredjeljenju računa i na glas vjernika, jer umjesto pravde na nebu, vjernicima nudi pravdu na zemlji. Kao što se moglo i očekivati, Crkva mu nije pomogla, ali ni odmogla. Ukratko, iz usta hrvatskih svećenika, biskupa i nadbiskupa nije se moglo čuti ime Ive Josipovića u bilo kojem kontekstu.

Ivo Sanader

Ivo Josipović na Ivu Sanadera nije potrošio puno riječi. Tek je dodao da se ne bi miješao u HDZ-ove stranačke prilike i neprilike. Vjeruje da bi s Jadrankom Kosor kvalitetno surađivao.

Autor: Goran Prokopec

Odg. urednik: Azer Slanjankić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s