ŽENSKA PRAVA

Slobodna dalmacija

 03.01.2010. | 11:31

Dogradonačelnica Aubagnea u Francuskoj

Magali Giovannangeli: Žene, uključite se u politiku!

http://www.slobodnadalmacija.hr/Nedjeljna/tabid/95/articleType/ArticleView/articleId/85904/Default.aspx#

 

Magali Giovannangeli, zamjenica gradonačelnika Aubagnea u Francuskoj, nedavno je boravila u Splitu te sudjelovala na međunarodnoj konferenciji u organizaciji Udruge za razvoj civilnog društva i promicanje ženskih prava “Domine”. Kao progresivna, emancipirana i snažna ljevičarka, Giovannangeli je iz svoje perspektive i iskustava iznijela kako vidi stanje feminizma u Hrvatskoj, svojoj Francuskoj te svijetu.

Kakva su vam iskustva iz Splita?

− U Split sam došla razmijeniti ideje u okviru feminističkog pokreta. Za početak, smatram da bi se sve udruge trebale povezati i udružiti s političkim organizacijama na lokalnoj razini.

Koje razlike vidite između vašega grada Aubagnea i Splita?

− Razlike se vide, u svakom slučaju. No, jaka je i težnja da se primijeni europski pristup ravnopravnosti, unatoč manjim mogućnostima za rješavanje problema žena. Žena u politici kod vas nema paritet. No njihova je snaga osjetna, sigurno će se to brzo manifestirati.

Mislite li da je ženama u Francuskoj lakše u pogledu stjecanja jednakih prava? Kakva je situacija općenito u EU-u?

− U cijelom svijetu feminizam se susreće s istim problemima, predrasudama, stereotipima… Borba je svuda ista. No, ne možete usporediti stanje npr. u Francuskoj, koja ima zakonom određene kvote za paritet žena i muškaraca, i u Poljskoj, gdje je pobačaj još uvijek zabranjen i ilegalan. Francuska je imala odlično stanje prije ulaska u Europsku uniju, a sada položaj žena teži prema gorem. Nakon Drugog svjetskog rata, Francuska je imala najrazvijeniji javni sektor, a s vremenom je postajala i sve liberalnija. No, sada mora balansirati i paziti da ne ide unatrag.

Što mislite o hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor, te predsjedničkoj kandidatkinji Vesni Pusić?

− Za Jadranku Kosor ne mogu ništa reći jer je ne poznajem dovoljno. Ne mora značiti da ako je netko žena, da je to nužno napredak u politici, npr. i Margaret Thatcher je bila žena pa nemam dobro mišljenje o njoj. S druge strane, Vesna Pusić mi se sviđa, njezini su stavovi bliski europskima i dala je neka rješenja koja su primjenjiva i u političkom, javnom i svakodnevnom životu žena.

Koje su zemlje predvodnice u feminizmu?

− Na svakom kontinentu postoji neka zemlja, udruga ili žena koja vodi i predvodi u tom smjeru. U Europskoj uniji liderice su svakako Šveđanke, ali i one pomalo gube energiju. Lani sam, na skupu u Malmou u Švedskoj, čula kako im u školama i odgoju jačaju religija i vjera, a sve se više gube univerzalna prava. S druge strane, afričke žene koje žive u patrijarhalnom i bivšem kolonijalnom društvu sada odlučuju, čega nije bilo prije, bore se za prava tihim revolucijama.

U Južnoj Americi ima dosta feminističkih udruga, osobito u Boliviji, Ekvadoru, Venezueli, Brazilu… Te su udruge snažne i solidarne, imaju dobru reputaciju i snagu. Međutim, njima je problem što je tamo i Katolička crkva jaka pa im je to svojevrsno ograničenje.

Zašto?

− Katolička crkva nije u konfliktu s feminizmom, nego one zemlje gdje je ona jaka često ne znaju razlikovati ono što se tiče i ne tiče vjere. Ne shvaćaju da slobodna emancipirana žena može biti i dobra katolkinja. Pogledajte samo njihov patrijarhalni sustav − ne dopuštaju ženama da budu biskupi, pape… Nisu oni protiv feminizma, ali ne mogu sebi priuštiti dominaciju. U islamu je, naravno, situacija još deset puta gora.

Kojoj se ženi osobno divite?

− To je teško pitanje. Žene ne prihvaćaju model, svaka je specifična i ima svoj pristup, bilo u političkom, kulturnom, sociološkom smislu. Sigurno bih istaknula američku aktivistkinju Angelu Yvonne Davis, pa njemačku političarku Rosu Luxemburg, kao i bengalsku književnicu Tashimu Nasrin…

Iz vašeg iskustva i karijere dogradonačelnice, što je najvažnije u usponu žene u društvu?

− Solidarnost, poštovanje drugih osoba i kolektiva, te jednakost, sloboda, bratstvo − upravo ono što je i nacionalni moto Francuske. U mom gradu Aubagneu imamo i pojam “besplatnost”, npr. ostvarili smo projekt besplatnog prijevoza, koji sam ja inicirala.

Grad Aubagne vrlo je progresivan, za razliku od susjednog Marseillea…

− Da, zato ponekad dolazi do neusuglašavanja među našim pokrajinama. Mi imamo i dom za žene žrtve nasilja, a rodno osviještenu politiku provodimo u suradnji s ravnateljima gimnazija i srednjih škola, s kojima radimo na edukaciji o problemima žena u društvu i politici. I gradsko poglavarstvo ima odjel koji se bavi tim pitanjem. To je u Francuskoj postalo normalno i poželjno. No, pozitivne primjere u Francuskoj ne treba generalizirati… Ima još puno posla u tom smislu.

Koji biste savjet dali splitskim i hrvatskim ženama?

− Uključite se u politiku. Svaki dan radim na tome kroz razgovore, posao, manifestacije − važno je da se žene bave politikom, da participiraju u demokraciji. Jer tako će lakše rješavati i svakodnevne probleme. Nije Hrvatska zaostala, samo treba pojačati nove lijeve ideje, uvesti jače mjere ravnopravnosti. Hrvatska ne zaostaje puno za drugim sličnim zemljama, problemi su svuda de facto isti.

Piše Ana Jerković

UN za gradove

Vaš je projekt i feministička mreža, međunarodni forum lokalnih administracija? − Da. Mreža okuplja sve gradove svijeta koji žele biti članovi. To je poput UN-a za gradove, a tematizira ljudsku i žensku emancipaciju. Svojevrsna platforma zajedničkih konfrontacija ideja s drugim mrežama. Split još nije član mreže, ali ako želi, može se učlaniti. Cilj je da se susretnu različiti ljudi iz svijeta s različitim iskustvima gdje su žene i na koji način ostvarile svoja prava.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s