KAPTOL SPAŠAVA BANDIĆA

Večernji List

KAPTOL SPAŠAVA BANDIĆA

Bandiću Bozanićev blagoslov donosi crkvene i vjerničke glasove

Bandića se u Crkvi, osobito u zagrebačkom kleru, percipira kao katolika i dobrotvora, koji je kao gradonačelnik bio prilično široke ruke za crkvene potrebe.

http://www.vecernji.hr/vijesti/bandicu-bozanicev-blagoslov-donosi-crkvene-vjernicke-glasove-clanak-74420

 Autor: Darko Pavičić

02.01.2010

 

Blagoslov kojega je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dobio za drugi krug predsjedničkih izbora danas od nadbiskupa zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića bio je ‘okidač’ u Crkvi da se listom opredijeli za svoga kandidata.

– Ne može se biti kršćanin i istodobno podržavati ateističke i agnostičke stavove. Ako Boga razumijemo, ne možemo sjediti na dvije stolice – komentirao nam je crkveni predizborni stav provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita fra Željko Tolić, naglašavajući kako su kršćani odgovorni za državu i društvo, da ne smiju apstinirati od izbora i moraju glasati po svojoj kršćanskoj savjesti.

Dvosatni sastanak
U ovom slučaju je to očito glas za Bandića. Kako neslužbeno doznajemo, kardinal Bozanić gradonačelnika Bandića primio je u izrazito srdačnom i neprotokolarnom ozračju, a posjet u Nadbiskupskom dvoru potrajao je čak dva sata! Razgovaralo se o svemu, kaže naš izvor, nadugačko i naširoko: od predsjednika Mesića preko stanja u Hrvatskoj do rješenja za izlazak iz krize. Bozanić je pažljivo slušao Bandićev program i suglasio se s njim da se mora vratiti povjerenje u narod i institucije te vratiti zajedništvo hrvatskog naroda.

Bandić je očito pogodio teme koje zanimaju Bozanića, pa su zaključili kako se mora zaustaviti jednoumlje i podjele u društvu, kako je katolički identitet temelj i države i naroda te da se moraju zakopati ideološki rovovi iz prošlosti i usmjeriti se budućnosti. Bozanić je otvoreno rekao Bandiću da ga Crkva podržava u kandidaturi za predsjednika Hrvatske, ali da mu mora biti jasno da to ne može tako decidirano javno reći.

– U našem društvu osjeća se da je vjera malaksala, što se pokazalo i na ovim izborima, gdje veliki dio kršćana nije izašao i treba se zapitati zašto. U društvu ateizacije i agnosticizma ponestaje Boga, a gdje se Bog ne poštuje ne može biti dobro, jer onda nema ni ljubavi. Tada kolo vodi Sotona, koji civilizaciju ljubavi želi pretvoriti u civilizaciju egoizma, bahatosti i samodovoljnosti – kaže nam provincijal Tolić, dodajući kako svatko tko gradi svijet protiv Boga gradi svijet protiv čovjeka.

Milan Bandić inače je dobro prihvaćen u crkvenim krugovima, posebice onim zagrebačkim. Crkvi je donirao milijune kuna na razne načine, od obnove zagrebačke katedrale preko donacija župama i biskupijama izvan Zagreba.

Petica iz vjeronauka
Kardinalu Bozaniću osobitio se svidjela Bandićeva dosjetka na prve rečenice Ive Josipovića nakon objave izbornih rezultata o pobjedi “svjetla nad tamom”. Bandić je na to replicirao da se u kršćanstvu jedino Isus Krist može i smije proglasiti svjetlom te da je to pokušao učiniti Lucifer, ali se zna gdje je završio. Bozaniću se to dopalo, pa je Bandić na Kaptolu danas dobio i peticu iz vjeronauka. Zanimljivo je da je Bozanić primio u posjet i Bandićeva protukandidata Ivu Josipovića, ali još prije početka službene kampanje.

Na Kaptolu kažu kako je susret Bozanića i Bandića bio prije dogovoren, ali nedvojbeno je da dolazi u ključno vrijeme predizbornog pripetavanja. Crkva je svoje nezadovoljstvo pokazala kroz komentar Glasa Koncila, no ovaj Bandićev boravak u Bozanićevu krilu posve je razbio te dileme i vjernicima i kleru dao jasne smjernice za koga je Crkva u drugom izbornom krugu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s