MEĐUGORJE I INKVIZICIJA

NEPOGRJEŠIVI SVETI OTAC

MEĐUGORJE KAO ZNAK NEPOGRJEŠIVOSTI  INKVIZICIJE

Najnoviji događaji oko Međugorja kojeg papa Benedikt XVI nije priznavao vjerodostojnim ukazuju na jednu drugu činjenicu: kardinal Schönborn (pripadnik Kongregacije za nauk vjere) jednim jedinim postupkom u božićnom euharistijskom slavlju pokazuje način na koji djeluje inkvizicija. Ovaj događaj  formalno ukazuje na tri stvari: sumnju u nepogrješivost velikog inkvizitora pape Benedikta XVI, način na koji se rješavaju bitne stvari koje se tiču vjernika i katoličanstva, te stav  Crkve o Mariji kao “krivnja” za odnos prema ženama. Naime, istina bi trebala biti jedna, inače nije istina. Međugorje kao pojam nejedinstva stavova (ponavljam stavova a ne istine!) unutar Rimokatoličke crkve, odnosno same hijerarhije (biskupi, svećenici, franjevci) govori sam za sebe.

       Za razmisliti je: što objedinjuje razjedinjenost odgovornih u Crkvi? Interesi materijalnog svijeta. Biznis. Ego na djelu.

Katolici.org

http://www.katolici.org/dogadjanja.php?action=c_vidi&id=15764

 04.01.10.

Izjava biskupa Perića u povodu boravka bečkog kardinala u Međugorju

Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. dr. Ratko Perić uputio je, 2. siječnja Izjavu u povodu boravka i javnog nastupa bečkog nadbiskupa kardinala Christopha Schönborna (Kristof Šenborn) u Međugorju. Izjavu prenosimo u cijelosti:

I Z J A V A

Budući da su mediji najavili i pratili boravak i javni nastup kard. Christopha Schönborna, bečkoga nadbiskupa, u Međugorju, a što je posebno kod nekih vjernika izazvalo pogrješan dojam da je Kardinal svojom nazočnošću priznao autentičnost međugorskih „ukazanja“, smatram svojom dužnošću da, kao dijecezanski biskup, upoznam vjerničku javnost s tim u vezi, s napomenom da sam Kardinalu osobno uputio pismo slična sadržaja.

1 – Najprije su neki mediji prenijeli vijest da je 15. rujna 2009. u katedrali sv. Stjepana u Beču, u nazočnosti kard. Schönborna, održan susret na kojem je sudjelovala i Marija Pavlović-Lunetti, koja se predstavlja kao svakodnevna „vidjelica“. Ona je, uz uobičajeno „ukazanje“, svjedočila o tome kako su dnevna „ukazanja“ od lipnja 1981. utjecala na promjenu njezina života. Tom je prigodom Kardinal u svom govoru istaknuo: „Velik je dar da Majka Božja želi svojoj djeci biti tako blizu! To je ona pokazala na toliko mjesta u svijetu. I već više, više godina to pokazuje na sasvim osobito bliz način u Međugorju!“

2 – Zatim je bečki Kath.net, od 13. studenoga 2009., najavio: „Bečki će Nadbiskup potkraj godine posjetiti poznato marijansko proštenište – Posjet župi i zajednici Cenacolo – Trebao bi također biti susret s mjesnim biskupom i kritičarima Međugorja“. Ovaj Biskupski ordinarijat nije bio o tome obaviješten ni iz Nadbiskupova ureda, ni iz župnog ureda iz Međugorja.

3 Catholic news agency objavila je 16. studenoga vijest: Kard. Christoph Schönborn posjetit će Međugorje, malo mjesto u BiH, gdje je šestero djece bilo svjedocima o navodnim ukazanjima Djevice Marije. Ali prema Bečkoj nadbiskupiji, posjet je „posve privatan“ i ne uključuje izjavu Kardinalovu o istinitosti ukazanja. Zamišljeno je da to bude posve privatan pohod, nije bilo zamišljeno da „ide na internet“, protumačio je o. Johannes Fürnkranz, Kardinalov tajnik.

4 – Dana 29. prosinca kard. Schönborn pojavio se u Međugorju, a pratili su ga mediji i sutradan i tako nekoliko dana. Vijesti su prenijele da je održao govor u crkvi sv. Jakova apostola i, ističući Očevo milosrđe, rekao: „Tko bi mogao ove stvari pokrenuti? Tko bi to mogao izmisliti? Čovjek? Ne, to nije ljudsko djelo“. Novinari su 31. prosinca pisali: „Dok su neki očekivali da će Kardinalov pohod Međugorju biti privatan, on je međutim iznenadio mjesto pokazujući se vrlo vidljivim. Proveo je vrijeme slaveći misu u crkvi sv. Jakova, penjući se na brdo ukazanja s vidjelicom Marijom Lunetti, moleći tiho u klanjanju, i, možda najznačajnije, držeći svoj govor u župnoj crkvi u pratnji franjevaca“.

5 – U svemu ovome moram priznati da sam osobno, kao dijecezanski biskup Mostarsko-duvanjske biskupije, ostao iznenađen. Razumijem da Kardinal Svete Rimske Crkve ima ovlast ispovijedanja i propovijedanja Evanđelja u cijeloj Katoličkoj Crkvi. Ali, što se tiče javnih nastupa izvan vlastite biskupije, postoji i među biskupima neki crkveni običaj. Naime, biskup ili kardinal kad namjerava doći u drugu biskupiju i javno nastupiti, najprije se najavi mjesnomu biskupu, što i crkvena razboritost sugerira. Smatram da se ta crkvena razboritost i to uobičajeno pravilo posebno trebalo primijeniti u ovom slučaju.

6 – Iznenađen sam, jer se iz ureda kard. Schönborna do objavljivanja ove Izjave nitko nije javio, a pretpostavljam da je Kardinalu poznat stav Crkve o Međugorju, utemeljen na rezultatima komisijskih istraživanja i zaključaka da se ne može ustvrditi da se radi o „nadnaravnim ukazanjima ili objavama“. Njegov posjet Cenacolu odnosno s. Elviri, koja, usput rečeno, kao redovnica nema dozvolu boravka i djelovanja na terenu ove biskupije, mogao se također protumačiti kao potpora njoj. I ne samo njoj, nego i većem broju neposlušnih novih zajednica i vjerničkih udruga u Međugorju, koje u Kardinalovu pohodu mogu čitati ohrabrenje za svoj crkveni neposluh.

7 – Kao dijecezanski biskup navodim, i ponavljam, neke bolne činjenice.
– Najprije ističem mučni „hercegovački slučaj“ o župama koji se povezuje s „međugorskim fenomenom“ od samoga početka, kada se navodna međugorska pojava jasno stavila na stranu nekih tadašnjih neposlušnih franjevaca – jedan je od njih kasnije napustio i Red i svećeništvo – optužujući tadašanjega dijecezanskog biskupa zbog nereda.
– Mi sada imamo na terenu biskupije devet bivših franjevaca koje su njihovi vrhovni poglavari otpustili iz Reda manje braće, a Sveta Stolica izgon potvrdila. Iako suspendirani a divinis, oni se na uzurpiranim župama ponašaju kao zakoniti svećenici. Dok međugorska navodna pojava daje odgovore na najbanalnija pitanja radoznalih, ne čuje se s te strane nijedna riječ protiv te teške zloporabe, koja udara na jedinstvo ove mjesne Crkve.
– Imali smo žalosnu pojavu, 2001. god., da su neki franjevci, već otpušteni ili neki tada još neotpušteni, pozvali starokatoličkog đakona koji se predstavio kao „nadbiskup“ i u uzurpiranim župama „krizmao“ preko 700 djece. Razumije se: nevaljano i svetogrdno. A kao đakon predvodio je, nevaljano, i misu u više župa. Međugorska pojava o toj zloporabi sakramenta Duha Svetoga i Euharistije ni riječi!
– Imali smo bolnu činjenicu da su dvojica takvih svećenika išla starokatoličkom biskupu u Švicarsku s prijedlogom da ih zaredi za biskupe kako bi bili daleko i od Mostara i od Rima; da stvore formalan raskol, što je starokatolički biskup odbio.
– Imali smo dvojicu posebnih karizmatskih promotora i ideatora „međugorskoga fenomena“, istaknutih neposlušnika, Tomislava Vlašića, kojega su prošle godine njegovi vrhovni poglavari otpustili iz Reda manje braće, a Sveta ga Stolica, na njegov zahtjev, razriješila i svake svećeničke službe i obveze; i fra Jozu Zovku, lišena vršenja svećeničke službe u ovoj biskupiji od 2004. godine, kojega su također njegovi redovnički poglavari, prema novinama, povukli iz Hercegovine i onemogućili mu svaki kontakt s Međugorjem.

8 – Kardinal je ushićen pred činjenicom tolikih ispovijedi u Međugorju gdje se očituje Očevo milosrđe. Mi vjerujemo da se milosrđe Oca nebeskoga jednako očituje i u Međugorju i u svakoj župi ove biskupije, i prije i nakon fenomena Međugorja. Treba vidjeti duge redove vjernika pred ispovjedaonicama u svim župama, pogotovo o Božiću, Uskrsu, godovinama i krizmama. Mnogi kažu da su te ispovijedi u Međugorju jak dokaz da se Gospa „ukazuje“. Prema tom zaključku o brojnim ispovijedima Gospa bi se ukazivala u svim našim župama, a ne samo onim trima osobama jednom godišnje u Međugorju, i drugim trima svaki dan, uostalom najviše izvan Međugorja, pa navodno i u katedrali u Beču. Sve skupa do sada: oko 40.000 „ukazanja“! Štoviše, stječe se dojam kao da neki „vidioci“ određuju gdje i kada će se Gospa „ukazati“, jer se navodno ukazuje gdje i kada oni zažele. Nije li to nedopustiva manipulacija i s Gospom i uopće sa Svetim?
Ovom izjavom kao dijecezanski biskup želim upoznati vjerničku javnost da dolazak i javni nastup kard. Christopha Schönborna ne znači nikakvo priznanje autentičnosti „ukazanja“ vezanih za Međugorje. Žao mi je što je Kardinal ovim svojim dolaskom, nastupom i izjavama, sadašnjim patnjama ove mjesne Crkve dodao nove, koje ne pridonose njezinu tako potrebnu miru i jedinstvu.

KTA/KNI

 Mostarski biskup Ratko Perić napao bečkog kardinala Schönborna zbog posjeta Međugorju

Majka Božja se ne ukazuje ni u Međugorju, kao ni u bečkoj katedrali!

http://www.vecernji.hr/vijesti/majka-bozja-se-ne-ukazuje-ni-medugorju-kao-ni-beckoj-katedrali-clanak-74912

Biskup je ljutit jer mu se kardinal nije javio prilikom posjeta biskupiji, ali i zbog ushićenosti Međugorjem

Autor: D. P.

03.01.2010 23:00

Mostarsko-duvanjskog biskupa mons. Ratka Perića jako je naljutio posjet bečkog nadbiskupa kardinala Christopha Schönborna Međugorju.

– Moram priznati da sam osobno ostao iznenađen. Razumijem da kardinal Svete rimske crkve ima ovlast ispovijedanja i propovijedanja Evanđelja u cijeloj Katoličkoj crkvi. Ali, što se tiče javnih nastupa izvan vlastite biskupije, postoji i među biskupima neki crkveni običaj. Naime, biskup ili kardinal kad namjerava doći u drugu biskupiju i javno nastupiti, najprije se javi mjesnom biskupu, što i crkvena razboritost sugerira – napisao je biskup Perić u svojoj izjavi, koju je prenijela Ika. Biskup Perić piše kako je iznenađen jer mu se iz ureda kardinala Schönborna nitko nije javio.

– Pretpostavljam da je kardinalu poznat stav Crkve o Međugorju, utemeljen na rezultatima komisijskih istraživanja i zaključaka da se ne može ustvrditi da se radi o ‘nadnaravnim ukazanjima ili objavama’ – piše biskup Perić i dodaje da je kardinalov posjet Cenacolu i s. Elviri otvorena potpora toj redovnici, za koju kaže da nema dozvolu boravka i djelovanja u njegovoj biskupiji.

Biskup Perić tvrdi da je to potpora i većem broju neposlušnih novih zajednica i vjerničkih udruga u Međugorju, koje u kardinalovu pohodu mogu čitati ohrabrenje za svoj crkveni neposluh. Biskup Perić izruguje se kardinalovom “ushićenoću pred činjenicom tolikih ispovijedi u Međugorju”, jer se “milosrđe Oca Nebeskoga jednako očituje i u Međugorjui i u svakoj župi ove biskupije i prije i nakon fenomena Međugorja.

– Treba vidjeti duge redove vjernika pred ispovjedaonicama u svim župama, pogotovo o Božiću, Uskrsu, godovinama i krizmama. Mnogi kažu da su te ispovijedi u Međugorju jak dokaz da se Gospa ‘ukazuje’.

Prema tom zaključku o brojnim ispovijedima Gospa bi se ukazivala u svim našim župama, a ne samo onima trima osobama jednom godišnje u Međugorju i drugim trima svaki dan, uostalom najviše izvan Međugorja, pa navodno i u katedrali u Beču – piše biskup Perić, dodajući da je riječ o manipulaciji Gospom. Biskup Perić tako tvrdi da dolazak kardinala Schönborna ne znači nikakvo priznanje autentičnosti ukazanja te da su njegovi nastupi u Međugorje pridonijeli novim patnjama mjesne Crkve i ne pridonose potrebnom miru i jedinstvu.”

Večernji.hr

Međugorski fenomen: Kardinal Schönborn dosad najvažniji velikodostojnik u Gospinu svetištu

Dolazak bečkog nadbiskupa u Međugorje – znak iz Vatikana?

http://www.vecernji.hr/vijesti/dolazak-beckog-nadbiskupa-medugorje-znak-vatikana-clanak-73873

 Član Kongregacije za nauk vjere Christoph Schönborn moli se s ovisnicima koji se liječe u Međugorju

Autor: Žarko Ivković, Zoran Krešić

30.12.2009
 
 
 

 

 

 

 

Bečki nadbiskup kardinal dr. Christoph Schönborn stigao je u višednevni posjet Međugorju! U 28 godina međugorskog fenomena još se nije dogodio važniji posjet nekog crkvenog velikodostojnika tome mjestu u Hercegovini u kojemu se, prema kazivanju šestero vidjelaca, ukazuje Blažena Djevica Marija. Premda je riječ o privatnom hodočašću, austrijski kardinal nije zatajio svoj dolazak.

Novogodišnja misa
Naprotiv. Već prvi dan sastao se sa župnikom fra Petrom Vlašićem i njegovim suradnicima, služio je misu za njemačke hodočasnike, jučer je održao predavanje, a večeras u ponoć služit će misu za mlade. K tomu, u razgovoru s novinarima potpuno otvoreno priznaje istinitost međugorskih ukazanja izjavljujući kako je “u Međugorje došao upoznati Gospu”!

Doznajemo također da se sastao i s međugorskim vidiocima Ivankom Ivanković-Elez, Marijom Pavlović-Lunetti i Mirjanom Dragićević-Soldo, a boravi u zajednici Cenacolo u kojoj se liječe ovisnici o teškim drogama. Nadbiskup moli i druži se s ovisnicima, među kojima je navodno i jedan njegov rođak.

 

Što za Međugorje znači ovaj posjet, bit će jasnije znamo li da je bečki nadbiskup jedan od najuglednijih teologa i da je član vatikanske Kongregacije za nauk vjere. Vrlo je zanimljiv i znakovit podatak da je on “ljubljeni kardinal” poglavara Katoličke crkve, pape Benedikta XVI.

Papin miljenik
Dobri poznavatelji vatikanskih odnosa kažu da papa Ratzinger ima veliko povjerenje u svoga miljenika i učenika Schonbrona te da s njime telefonski razgovara barem jedanput na dan. Upravo zbog toga nametnulo se pitanje nije li austrijski kardinal u Međugorje došao po nalogu Svetoga Oca ili pak u svojstvu člana vatikanske komisije koja bi trebala ispitati vjerodostojnost međugorskog fenomena.

U potonju je špekulaciju teško povjerovati, ali je posve sigurno da će bečki nadbiskup o svemu što je u Međugorju vidio i čuo detaljno izvijestiti Papu. Sudeći po svemu, protivnici Međugorja tim izvještajem neće biti zadovoljni.

U Međugorje svake godine dolazi približno milijun vjernika, no službena Crkva još ne priznaje nadnaravnost Gospinih ukazanja.”

Večernji list

Pozitivan stav nakon 29 godina

Bečki nadbiskup priznao ukazanje Gospe u Međugorju

http://www.vecernji.hr/vijesti/becki-nadbiskup-priznao-ukazanje-gospe-medugorju-clanak-74362

“Svi smo došli u Međugorje da bismo na poseban način bili bliski Gospodinovoj Majci”, rekao je u Međugorju kardinal Schönborn

Autor: zk

01.01.2010 20:35

 “Svi smo došli u Međugorje da bismo na poseban način bili bliski Gospodinovoj Majci. Došli smo ovamo jer znamo da je Gospodinova Majka nama blizu”, rekao je bečki nadbiskup, kardinal dr. Christoph Schönborn, predvodeći polnoćku u Međugorju na kojoj je više od 10.000 vjernika iz 20 zemalja svijeta u molitvi ušlo u novu, 2010. godinu.
Te riječi bečkog nadbiskupa, koji je i član Kongregacije za nauk vjere Svete Stolice, najvažniji su javno izrečeni pozitivan sud o Međugorju u posljednjih 29 godina otkako je šestero djece ustvrdilo da im se u Podbrdu ukazala Gospa. Službena Crkva nije dala konačni sud o međugorskom fenomenu, no Biskupska konferencija bivše Jugoslavije Zadarskom je izjavom 1991. godine ocijenila da se ne može govoriti o nadnaravnosti događanja.

Otada hodočasnici i vjernici čekaju novo “službeno očitovanje”. Otkako traje fenomen, u to hercegovačko mjesto došlo je više desetina milijuna hodočasnika. Tijekom jednotjednog privatnog hodočašća u Međugorju kardinal Christoph Schönborn razgovarao je s vidiocima, a u pratnji jedne od njih, Marije Pavlović Lunetti, i vjernika iz Austrije obišao je mjesto gdje se Gospa prvi put ukazala 1981. godine.

Slobodna Dalmacija

 03.06.2008.  

Biskup Gemma: Međugorje je prijevara, skandal i Sotonino djelo!

http://www.slobodnadalmacija.hr/Mozaik/tabid/80/articleType/ArticleView/articleId/9778/Default.aspx

Iznoseći kako je Vatikan u subotu odbacio autentičnost Gospina ukazanja u Međugorju, britanski dnevni list Daily Mail oštro se obrušio na sve one koji vjeruju kako se tamo ukazala Bogorodica, nazvavši cijelu priču prijevarom i djelom Sotone, iza kojih se krije loše prikrivena želja za zgrtanjem profita.

Djevicu Mariju je, navodno, vidjelo šestoro hercegovačke djece u Međugorju, što je tokom godina pokazalo se kao veoma unosan posao – samo iz Velike Britanije godišnje stigne nekoliko stotina tisuća ljudi, a u okolici su izgrađene nebrojene crkve, hoteli, apartmani…

Daily Mail se potom poziva na izjavu biskupa Andrea Gemme, nekadašnjeg vodećeg egzorcista u Vatikanu, koji tvrdi da je posrijedi dijabolička prevara i Sotonino djelo.

– Sve je to đavolje djelo. Sve se odvija samo radi zarade.To je pravi skandal – kazao je, prenosi Daily Mail, 77-godišnji biskup Gemma najavljujući da će se Vatikan uskoro obračunati s grupicom koja tvrdi da im se od 1981. godine ukazuje Gospa.

Daily Mail na kraju cinično primjećuje kako vidjelice danas imaju lijepe velike kuće s teniskim terenima i voze skupe automobile.

Nacional.hr

04.09.2008. / 11:33

Autor: Hrvoje Šimičević

 Decidiran stav Svete Stolice

Papa: Svetište u Međugorju je prevara, Vatikan će ‘disciplinirati’ patera Vlašića

http://www.nacional.hr/clanak/48438/papa-svetiste-u-medugorju-je-prevara-vatikan-ce-disciplinirati-patera-vlasica

 Osim prvog službenog i decidiranog izjašnjavanja u medijima po ovom pitanju, Benedikt XVI najavio je kako će Vatikan pokrenuti disciplinske mjere protiv svećenika Tomislava Vlašića, samozvanog ‘duhovnog oca’ šestero djece koji su tvrdili da im se ukazala Gospa

Papa Benedikt XVI proglasio je navodno međugorsko svetište, mjesto hodočašća tisuća ljudi- ‘prevarom’, još jednom pozvavši vjernike da u tom kontekstu više ne odlaze u Međugorje, objavljeno je na internet portalu slovenskog Dnevnika.

Osim prvog službenog i decidiranog izjašnjavanja u medijima po ovom pitanju, Benedikt XVI najavio je kako će Vatikan pokrenuti disciplinske mjere protiv svećenika Tomislava Vlašića, koji i dalje tvrdi da mu se gospa Marija za života ukazala barem 40 tisuća puta! Papa je izrazio sumnju da je takvo što moguće.

Vlašić, koji će ‘biti suspendiran’, usko je povezan uz slučaj međugorskih ukazanja, nakon što se proglasio ‘duhovnim ocem’ šestero djece koji su tvrdili da im se ukazala Gospa. Ovu odluku Vatikan temelji na tezi da franjevac sumnja u doktrinu kršćanske crkve. 1984. godine, u jednom od svojih ukazanja, kako je tvrdio, Marija mu je poručila da je on živi svetac, u čemu je obavijestio tadašnjeg papu. Isticao je da je zapravo on taj koji je uz Božju pomoć vodio djecu do Marijinog prikazanja.

Vlašić se nakon svega preselio u Italiju, gdje je 1987. godine u Parmi sudjelovao u osnivanju mješovite vjerske udruge nazvane “Kraljice mira, potpuno smo tvoji. Po Mariji k Isusu”. Za vrijeme službovanja, pater Vlašić navodno je bio glavni akter seksualnog skandala kad je s časnom sestrom dobio dijete. Cijeli slučaj do sad nije dobio pravni epilog.

Od navodnog ukazanja pa do danas, Međugorje je postalo jedno od najposjećenijih hodočasničkih središte u Europi. Međutim, unatoč nastojanjima hrvatskog crkvenog vrha, osobito u devedesetim godinama, Međugorje kao svetište do danas nikad nije priznato od strane Svete Stolice.

Podsjetimo, po dolasku na čelnu poziciju rimokatoličke crkve, Joseph Ratzinger u nekoliko je navrata posredstvom drugih vatikanskih izvora odbacivao bilo kakvu mogućnost priznavanja Međugorja kao poprišta ukazanja, kazavši kako “na temelju dosadašnjeg istraživanja nemoguće ustvrditi da se radi o nadnaravnim ukazanjima ili objavama”.

No unatoč službenom negiranju Majke Crkve, stotine tisuća hodočasnika svake godine u Međugorje dolaze iz cijelog svijeta. Na 20. obljetnici ‘prvih Marijinih priakazanja’, koji su se dogodili 24. lipnja 1981. godine, Međugorje je posjetilo oko 20 tisuća ljudi. Tijekom dana nismo uspjeli dobiti reakciju na oštru retoriku pape Benedikta XVI. iz župnog ureda sv. Jakova Apostola u Međugorju zbog nedostupnosti mjerodavnih osoba, kao ni izjavu župnika fra Petra Vlašića koji se nije javljao na službeni telefon.

18.04.2006.

Papa: Ma kakvo Međugorje

 ‘Ne postoji ni jedan dokaz da se radi o nadnaravnim ukazanjima. Stoga nisu dopuštena nikakva hodočašća. To mi je potvrdio i Papa’, kaže biskup Perić. ‘Međugorje je privatni biznis.’

MOSTAR – Papa Benedikt XVI. ne priznaje međugorska ukazanja i ne namjerava priznati Međugorje kao međunarodno svetište, ustvrdio je mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić nakon susreta s poglavarom Katoličke crkve.

“On se samo s čuđenjem osmjehnuo”, ispričao je biskup Perić u intervjuu mjesečniku svoje biskupije Crkva na kamenu. Začuđeni Papin osmijeh bila je reakcija na Perićeve riječi da novine pišu kako je spreman priznati međugorsko svetište.

“Naše je stajalište poznato: ne postoji ni jedan dokaz da je u Međugorju riječ o nadnaravnim ukazanjima i objavama. Stoga, s crkvenog motrišta, nisu dopuštena nikakva hodočašća koja bi ovjeravala takva navodna ukazanja. To mi je potvrdio i Papa”, kaže biskup Perić.

“Papa mi je rekao: ‘Mi smo u Kongregaciji za nauk vjere uvijek pitali kako za jednoga vjernika mogu biti vjerodostojna ukazanja svakog dana i kroz tolike godine”, kaže Perić.

Ratzinger ga je pitao: “Traju li još uvijek svakoga dana?” Perić mu je odgovorio da navodna ukazanja i dalje traju, i to različitim vidiocima – “jednom u Bostonu, jednoj pokraj Milana, a jednoj u Krehinu Gracu” – te da se sve vodi pod protokolom “međugorska ukazanja” i da je dosad bilo oko 35.000 “ukazanja”.

Papa je pitao jesu li Biskupska konferencija BiH i Hrvatska biskupska konferencija potvrdile izjavu Biskupske konferencije Jugoslavije kako je “na temelju dosadašnjeg istraživanja nemoguće ustvrditi da se radi o nadnaravnim ukazanjima ili objavama”. Perić mu je odgovorio da nije bilo neke zajedničke potvrde, ali da se “svaki biskup kada o tome govori poziva na tu izjavu”. Dodao je kako je “sigurno da se ne radi o nadnaravnim ukazanjima”.

“Dokaz su toga tolike besmislene poruke, neiskrenosti, neistine, neposlušnosti povezane s međugorskim pojavama i ‘ukazanjima’ od samoga početka”, kaže biskup Perić, koji se, otkako je poslan u Mostar 1992., bori protiv Međugorja i tamošnjih zbivanja.

“Imao sam dojam da su ta ‘privatna ukazanja’ doista privatna stvar, privatni biznis, da bi Sveta Stolica tomu posvećivala toliku pozornost koliko bi željeli uzastopni molitelji i senzacionalni novinari”, rekao je biskup Perić u Crkvi na kamenu.

http://mistik.blogger.ba/arhiva/2006/04/18/219113

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s