ZAMRAČENJE MORALNE SVIJESTI

Nadbiskup Srakić je na misi zahvalnici ustvrdio da smo pozvani ‘davati ton’ vremenu u kojem živimo te da se zbog zamračenja moralne svijesti i odgovornosti osjećaju posljedice.

Na koga se odnose ove riječi?

Čovjek svojim tvrdnjama ogleda samoga sebe. Što želiš bližnjem svome, što o njemu misliš, čuvstvuješ – to isto si ti sam. Što da učinimo s ovim tvrdnjama? Kakve nam naputke daje sugrađanin Marin za bolju 2010? Kako nam može pomoći? Može li konačno prozboriti istinitu Riječ Kristovu i uputiti nas u tajne Vatikanskih tajnih arhiva u kojima je sakriveno blago koje se nalazi u svakome od nas?

Sretna nam Nova godina MMX.

Glas Koncila

NADBISKUP SRAKIĆ PREDVODIO MISU ZAHVALNICU U ĐAKOVU

»Pozvani smo ‘davati ton’ vremenu u kojem živimo«

“Ako se za koju svetu misu može reći da je trenutak zahvale, onda je to na današnji dan, kada želimo na kraju građanske godine zahvaliti Gospodinu za ono što smo u njoj doživjeli i proživjeli”, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup dr. Marin Srakić u uvodu mise zahvalnice na Staru godinu u đakovačkoj katedrali-bazilici Sv. Petra.

“Otkucavaju posljednji trenuci ove godine koju smo doživljavali teško, u kojoj je posebno došla do izražaja društveno-socijalna kriza; u kojoj su mnogi živjeli tjeskobno, ne samo zbog onoga što se dogodilo na ekonomskom području, nego zbog onoga što je izazvalo krizu u ekonomskom životu, a to je zamračenje moralne svijesti. Mnogima je doista zamračena moralna svijest i moralna odgovornost, i dakako da se zbog toga osjećaju posljedice”, istaknuo je mons Srakić.

U nastavku je đakovačko-osječki nadbiskup rekao da, dok živimo posljednje trenutke ove godine, u čitanjima čujemo “U početku bijaše riječ”, dakle živimo između dva velika događaja: prapočetaka ovoga svemira i ovoga čovjeka, sve do posljednjega trenutka postojanja svemira.

“Mi smo smješteni u malom sitnom razdoblju, u razdoblju kojemu smo pozvani ‘davati ton’. Kad su se u vrijeme sv. Augustina tužili na godine i vremena koja su tada dolazila, sv. Augustin je rekao: ‘Mi smo ta vremena i te godine’. Zahvalimo Gospodinu na dobru što smo ga doživjeli, na izazovima i teškoćama kroz koje smo prolazili i molimo Gospodina da doista uložimo sve svoje sile kako bismo surađivali s njime u izgradnji boljega svijeta”, zaključio je u homiliji mons. Srakić.

1.1.2010.