ZAMJENSKA BOŽANSTVA U MMX GODINI

ZAMJENSKA BOŽANSTVA NOVAC, PRESTIŽ, USPJEH

KULMINIRAJU U SVOJOJ MOĆI MMX GODINE

Zabrinutost zbog zamjenskih božanstva raste u srcima njemačkih biskupa. Zamjenska božanstva – novac, prestiž, uspjeh i sve što uz to ide, manje materijalizma, egoizam – simboli su koji su obilježili Rimokatolički imperij u 2009.godini. Bankarski menadžeri Vatikanske banke IOR posebno su odgovorni za takvo stanje.

Političari  (a ne Crkva!!!) dužni su, po izjavama njemačkih biskupa, stvoriti moralne okvire!?

Nije li upravo Krist stvorio moralne i etičke okvire objavom Govora na Gori? Nije li 2010.godina idealna da se započne živjeti po tim zlatnim pravilima? Nisu li upravo biskupi najpozvaniji, po vlastitim riječima, živjeti u skladu s onime što propovijedaju?

Uzor bi im trebao biti upravo istinski nauk Isusa Krista! Puno pitanja, stvarnosti malo. Barem u 2009.godini. Kako će biti u ovoj godini? Definitivno manje materijalizma, to i sami biskupi kazuju. Manje materijalnih dobara crkvenoj instituciji. Zašto? Jer političari najprije trebaju napuniti državne riznice a narod svoje novčanike kroz pošten rad (rad, ne filozofiju i dogmu!) da bi mogli uopće živjeti, a hijerarhija samoopstojnosti nauka zraka zalazi sve više u duhovnu sferu nakon 2000 godina, te je materijalno neće više toliko doticati.

Bankarske eskapade, prisutne i u IOR-u (Vatikanska banka) neće više toliko opterećivati biskupe i narod!

Socijalna je klima sve hladnija jer su srca biskupa sve okorjelija. Pojedinci, među kojima su i biskupi, su nanijeli veliku štetu društvu. Bez etike i morala nema crkvenog gospodarstva. Vidimo da je novo doba na pomolu -doba sve većeg materijalnog raslojavanja društva nosi pozitivne pomake – raslojavanje na jednoj strani donosi gradnju dobrih temelja na drugoj, u ovom slučaju, duhovnoj strani.

“Duboko smo razočarani nekim donositeljima odluka u financijskom sektoru koji su djelovali neodgovorno i svojim su ponašanjem naškodili velikom broju ljudi”, rekao je biskup Meisner obraćajući se vjernicima u kölnskoj katedrali.

Udruga David je duboko razočarana nekim donositeljima odluka u financijskom sektoru IOR-a, dio je poruke koju Udruga odašilje u svojoj poslanici biskupima njemačke, a i šire.

U svojim propovijedima njemački crkveni poglavari spomenuli su i nedjelju kao i potebu očuvanja ovog dana kao neradnog. “Nedjelja, koja prekida svakodnevnicu i užurbanost je i dalje nezamjenjljiva”, poručio je nadbiskup Zollitsch.

Nedjelja je nedjeljiv dio svakog katolika, te prekid kontinuiteta koji se odnosi na redovne prihode crkvenih škrabica više je od pitanja materijalnog raslojavanja jednog dijela društva, a zbog bankarskih eskapada donosi i manje materijalizma crkvenim riznicama.

Stoga će se političari trebati pobrinuti za moralne i etičke okvire materijalnog raslojavanja crkvene inkvizicije u 2010.godini. Inače će Rimska crkva osiromašiti duhom.

 Deutsche Welle

 http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5073522,00.html

 Njemačka | 01.01.2010

 Njemački biskupi za novu godinu: “Čovjek se okreće zamjenskim božanstvima”

 Predstavnici Katoličke crkve u Njemačkoj u svojim novogodišnjim istupima okomili su se na rastući materijalizam i egoizam u društvu i na simbole tih pojava – bankarske menadžere.

“Egoizam je kriv za dubinu krize u kojoj se nalazimo”. Ova nedvosmislena poruka koju je u svojoj novogodišnjoj propovjedi izrekao predsjednik Njemačke biskupske konferencije Robert Zollitsch na najbolji mogući način karakterizra poruku cjelokupne Katoličke crkve u Njemačkoj građanima na prijelazu iz stare u novu godinu. On je od političara zatražio da stvore okvire koji bi onemogućili nemoralne pojave poput dijeljenja basnoslovnih bonusa menadžerima u trenucima kada čitavo društvo ispašta zbog bankarskih eskapada.

Socijalna klima je sve hladnija

 Zollitsch je izrazio bojazan da će i najavljene mjere štednje kojima njemačka vlada pod kancelarkom Angelom Merkel namjerava ublažiti rekordno državno zaduženje, još više produbiti socijalne razlike. “Bojim se da će mjere štednje pogoditi samo one slabije”, rekao je Zollitsch. On i novo rekordno državno zaduženje smatra nesocijalnim jer ide na teret budućih generacija. Njemački biskupi među kojima i minhenski nadbiskup Reinhard Marx u mogućem zahlađenju socijalne klime i sve većem materijalnom raslojavanju društva vide najveću opasnost u razdoblju koje dolazi. “Gospodarstvo se dugoročno ponovno mora orijentirati prema etičkim postulatima”, rekao je Marx u razgovoru za Bavarski radio. U to, kako je rekao Marx, spada pravednost i učešće svih u materijalnim dobrima kojima raspolaže jedno društvo.

 “Pojedinci nanijeli veliku štetu društvu”

Najoštriji u svojoj kritici pojedinaca unutar financijskog sustava bio je kölnski nabiskup kardinal Joachim Meisner. “Duboko smo razočarani nekim donositeljima odluka u financijskom sektoru koji su djelovali neodgovorno i svojim su ponašanjem naškodili velikom broju ljudi”, rekao je Meisner obraćajući se vjernicima u kölnskoj katedrali. Kardinal je izrazio zabrinutost zbog činjenice da se čovječanstvo sve više okreće “zamjenskim božanstvima” poput novca, prestiža i uspjeha. U svojim propovjedima njemački crkveni poglavari spomenuli su i nedjelju kao i potebu očuvanja ovog dana kao neradnog. “Nedjelja, koja prekida svakodnevnicu i užurbanost je i dalje nezamjenjljiva”, poručio je nadbiskup Zollitsch.

 Autor: nk/agencije

Odg. ur.: Snježana Kobešćak

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s