ZADARSKA RASPELA

Zadarska nadbiskupija

Crkva u Zadru ima velik utjecaj. Slijedom narečenog Baština svetog Petra (Sveta Stolica) međunarodno utječe na grad Zadar u borbi protiv kriminala. Ništa neobično. Ali,  tko plaća te međunarodne snage? Kako se tumači velik utjecaj Crkve na prilike u Zadru kada je potrebito posebno se brinuti o tolikom kriminalu? Ako Rimokatolički imperij ima patronat nad događajima u Zadru, zašto se treba boriti protiv nečega što bi trebalo po nauku Crkve biti u sferi „duhovnosti“?

Stanje u Zadru bi trebalo biti bolje nego je u drugim dijelovima Hrvatske koji su pod utjecajem lokalnih moćnika Rimokatoličke crkve.

Uloga Crkve je što? Tko snosi odgovornost za stanje u društvu Zadra ako duhovno prožima materijalno? Ili se možda materijalna raspela izdižu iznad duhovnog, pa je papa iznad svega?

Smatramo da jasnoća treba biti prioritet u svim odnosima koji obilježavaju Baštinu svetog Petra i grad Zadar. Republike Hrvatske ionako nema nigdje jer to su jednostrane odluke stranog vladara koji ima dignitet nad teritorijem RH?

Zadar je odlukom pape Pavla VI. nadbiskupija te je po Zakoniku kanonskoga prava Katoličke Crkve iz 1917. godine »izravno podvrgnut« Svetoj Stolici. To je dosadašnji modus postojanja Zadarske nadbiskupije unutar Crkve u Hrvatskoj.

Više možemo pročitati o tome na stranicama Glasa Koncila:

Slobodna Dalmacija

15.12.2009. | 16:14

Grad Zadar želi predstavnika nadbiskupije u Vijeću za komunalnu prevenciju kriminaliteta

Zadarski svećenici prvi u Hrvatskoj: Crkva u borbi protiv kriminala

Crkva u Zadru ima velik utjecaj. Stoga nam se činilo normalnim da u Vijeće za komunalnu prevenciju kriminaliteta imenujemo predstavnika Zadarske nadbiskupije – kaže Mario Pešut, pročelnik gradskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb.

To je vijeće formalno, na sjednici Poglavarstva, osnovano u veljači ove godine, kad su utvrđene sve institucije, njih 19, koje će u Vijeću imati svoje članove.

Međutim, još nije održana prva sjednica, nedostaju imena tri člana, a nedavno je iz Odjela za socijalnu skrb ‘‘krenula’’ ideja da Vijeće dobije još jednog predstavnika, i to iz Zadarske nadbiskupije.

– Takva ideja ima brojna opravdanja. U Vijeću se nalaze predstavnici svih važnijih zadarskih institucija i ustanova, pa je logično da tu bude i predstavnik Crkve. O tome tko će to biti, odlučit će zadarski nadbiskup msgr. Ivan Prenđa – kazao je pročelnik Pešut.

– Nadbiskup Prenđa upoznat je s tom idejom – poručila je Ines Grbić iz Ureda za odnose s javnošću Zadarske nadbiskupije – te će predložiti predstavnika Crkve kad od Grada i službeno dobije takav dopis.

Koliko je poznato, bit će to prvo Vijeće za komunalnu prevenciju kriminaliteta u nekom gradu u Hrvatskoj u kojemu će sjediti i predstavnik Crkve. Prvi grad koji je osnovao Vijeće bio je Varaždin, još 2004. godine, no tamo nema predstavnika Crkve, kao ni u Bjelovaru, Puli i drugim gradovima.

Vijeće za komunalnu prevenciju je osnovano radi ‘‘osmišljavanja programa i aktivnosti na suzbijanju kriminaliteta’’.

Od veljače se čeka da Vijeće održi prvu sjednicu i počne s radom, te da, u suradnji s policijom, radi na detektiranju negativnih pojava u lokalnoj zajednici, da predlaže rješenja u svakoj pojedinačnoj situaciji i da se bavi i incidentnim situacijama, osobito kad su u pitanju opijanja mladeži i maloljetnička delinkvencija.

Lada Kalmeta / EPEHA

Članovi Vijeća • GRAD ZADAR – Zvonimir Vrančić, gradonačelnik SBlt GRAD ZADAR – Dražen Grgurović, zamjenik SBlt POLICIJSKA UPRAVA ZADARSKA – Anton Dražina, načelnik SBlt POLICIJSKA UPRAVA ZADARSKA – Ivan Gambiraža, zamjenik SBlt OPĆINSKI SUD ZADAR – Marijan Bitanga, predsjednik SBlt PREKRŠAJNI SUD ZADAR – Jadranka Nižić Peroš, predsjednica
• OPĆINSKO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO – Trpimir Kučina

ZADARSKA ŽUPANIJA – Đani Bunja, dožupan

• ODJEL ZA KOMUNALNE DJELATNOSTI – Jure Zekanović, pročelnik SBlt ODJEL ZA SOCIJALNU SKRB – Mario Pešut, pročelnik
• ODJEL ZA ODGOJ I ŠKOLSTVO – Joso Nekić, pročelnik
• ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO – Zoran Škrgatić, ravnatelj
• CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB – Danijela Jadrijev
• RAVNATELJI SREDNJIH ŠKOLA – Rade Šimičević SBlt UDRUŽENJE OBRTNIKA ZADAR – Stipe Knežević SBlt ŽUPANIJSKA SPORTSKA ZAJEDNICA – Jadranka Duvančić
• PREDSTAVNIK MEDIJA?
• PREDSJEDNIK SAVJETA MLADIH? PREDSTAVNIK NACIONALNIH MANJINA?
• PREDSTAVNIK CRKVE?