RASPELA-ŠPANJOLSKA

ŠPANJOLSKA RASPELA

Italija, Španjolska, Njemačka, Hrvatska – raspela konačno osvješćuju građane o poruci istih: nisu raspela na zidu zbog nauka Isusa Krista, već zbog nauka Rimokatoličke crkve i omalovažavanja uskrsnuća.

Potrebito je razmisliti o smislu.

PO UZORU NA ITALIJU

Inicirana zabrana križa u španjolskim školama

03.12.09.

Hina/tportal.hr

MADRID – Nakon što je majka jednog talijanskog školarca podnijela tužbu zbog raspela u razredima, Sud koji zasjeda u Strasbourgu osudio je početkom studenoga Italiju zbog prisutnosti raspela u razredima, obrazlažući da je to suprotno pravu roditelja na obrazovanje djece prema svom uvjerenju i pravu djece na slobodu vjeroispovijesti.

Suci su ocijenili da se križ može među djecom svih dobi lako protumačiti kao vjerski znak, potencijalno uznemirujući za učenike drugih vjeroispovijesti ili ateiste.

Španjolska inicijativa koju su pokrenuli zastupnici male katalonske stranke ljevice ERC, odobrena je pred parlamentarnim povjerenstvom s 20 glasova za i 16 protiv, uz podršku zastupnika Socijalističke stranke i Galjeza iz BNG. Glavna oporbena stranka – Narodna stranka – glasovala je protiv.

Zastupnici ERC-a najavili su dan nakon što je Italija osudila CEDH namjeru da se založe za tu inicijativu.