‘Želim istupiti iz Crkve, ali mi ne daju ispisnicu’

Jutarnji list

VJERNIK SAM, ALI MI NE TREBA POSREDNIK

‘Želim istupiti iz Crkve, ali mi ne daju ispisnicu’

U Njemačkoj ili Austriji ispis iz Crkve traži se u općini u kojoj se čuvaju matice krštenih

Damir Krajač/CROPIX

Autor: Snježana Pavić

Objavljeno: 23.11.2009

Riječka nadbiskupija Grbčiću: Vaši su roditelji za vas tražili samo sakrament krštenja. Kako ne postoji upis u Rimokatoličku crkvu, tako ne postoji niti ispis iz Crkve

ZAGREB – Kako se ispisati iz Katoličke crkve? Ako živite u Njemačkoj ili Austriji, to je jednostavno: otiđete u općinu, tamo gdje se čuvaju matice krštenih, i zatražite ispis.

Ivica Grbčić već se dvije godine bori za izlazak iz Crkve, ali mu to ne uspijeva.

Prvo je 2007. otišao kod svog župnika i rekao mu da bi se htio ispisati iz Crkve. “Župnik mi je rekao da jako griješim. Tražio sam objašnjenje zašto, i nisam ga dobio”, priča Grbčić. Kao mali, želio je biti svećenik. I danas vjeruje u Boga. “Ali ne trebam posrednika. Oni u Crkvi jedno govore, a drugo rade, ne želim biti dio toga”, objašnjava.

Pozvao se na Ustav

Župnik ga je uputio da se obrati nadbiskupiji. Riječkoj nadbiskupiji poslao je pismeni zahtjev za ispis iz Crkve. Nije dobio odgovor, pa je zahtjev ponovio za nekoliko mjeseci. “Naljutilo me to: drže me budalom, ne žele ni odgovoriti!”, kaže. Ponovno je poslao dopis u travnju 2009. Osim na kanonsko, crkveno pravo, pozvao se na hrvatski Ustav i Europsku konvenciju o ljudskim pravima i slobodama.

Grbčić sada pojačava svoj zahtjev: više ne traži samo potvrdu o isključenju iz Crkve, nego i brisanje iz matice krštenih, te poništenje svih sakramenata koji su uslijedili. Ponovno je poslao pismo Riječkoj nadbiskupiji i obavijestio ih da će, ako ne postupe prema njegovom zahtjevu, podnijeti kaznenu prijavu.

Tužba u Strasbourgu

Dva tjedna kasnije dobio je odgovor ordinarijata. “Ne postoji upis u Rimokatoličku crkvu, jer su vaši roditelji za vas (…) tražili primanje sakramenta krštenja, a nisu zatražili upis u Rimokatoličku crkvu. Slijedom činjenica da ne postoji upis, prihvatite također da ne postoji niti ispis”, stoji u odgovoru. Grbčić se ne miri s tim: preko prijatelja je saznao da su drugi prije njega tražili isto: ispis iz Crkve. I dobili ga. Tako je Zagrebačka nadbiskupija 1990. naložila jednom župnom uredu u Sisku da istup iz Crkve dojučerašnjeg župljanina ubilježi u župne knjige. Prije dvije godine, župni ured u Kotoribi izdao je potvrdu o istupu iz Crkve, uz napomenu da je ubilježen u Maticu krštenih. Treći slučaj je iz Župe svetog Petra apostola u Zagrebu. U prvom slučaju crkveni službenik se poziva na kanonski zakon, a u drugom na Ustav i zakone RH. Nakon što je dobio odbijenicu nadbiskupije, Grbčić je početkom lipnja podnio kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci zbog kršenja svojih ustavnih prava.

Od ŽDO-a traži da se pokrene postupak kojim bi se njegovo krštenje proglasilo ništavnim, da ga se ispiše iz knjige krštenih i utvrdi pravna ništavost sakramenata. U rujnu je prijava odbačena jer se ne radi o djelima koja se progone po službenoj dužnosti.

Ivica Grbčić ne odustaje: razmišlja o tužbi pred Europskim sudom za ljudska prava: “Kod nas ih ne mogu tužiti jer ne postoji civilni zakon kojim je regulirano krštenje”.

Zvonimir Ancić, glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije, kaže kako nitko ne može osobu prisiliti da bude član Crkve, ako ona to ne želi.

To je trajni biljeg

– Formalno bi trebao napisati zamolbu za istupanje nadležnom crkvenom autoritetu: svakako bi se trebao obratiti svojem mjesnom župniku, koji će ga uputiti kako dalje. Na kraju postupka, ta njegova želja za istupom iz Crkve upisuje se u crkvene knjige. Krštenje se ne može poništiti, to je trajni biljeg. Jednom kršten, zauvijek si kršten – kaže Ancić.