VJERA DRŽAVA CRKVA

 

VJERA I CRKVA NAJSTARIJI TERET DRUŠTVA 

Konzul Republike Srbije službeno je posjetio ovih dana gospodina nadbiskupa riječkog Devčića.

 „Vjera i Crkva starije su od svake države. Društvo koje ne uvažava opće vrijednosti od kojih potiče ne može dobro završiti“, rekao je konzul Republike Srbije pri posjetu nadbiskupu Devčiću komentirajući teški položaj vjernika u 50 godina komunističkog režima koji je ostavio traga i na pripadnicima Pravoslavne crkve.

 Devčić je izrazio spremnost za produbljivanje dijaloga.

„Ovdje bi čak trebalo postaviti pitanje da li se istinski dokaz o životnosti neke religije ne nalazi i u tome što se ona uz vlastitu opasnost u svako doba smjelo isprepleće s kulturom? Kršćanstvo je pružalo dokaz o svom rastu sve dok su iz njega nicale nove dogme, novi oblici kulta i umjetnosti, to jest do Reformacije. Samo što su neposredno prije toga na vidiku iskrsavali zlokobni znaci – zločinačko vlastoljublje vladara, beskrupulozni pape, porat moći đavola u (upola špopularnom, upola dominikanskom)vršljanju vještica.“ (Iz knjige Jacoba Burckhardta Razmišljanja o svjetskoj povijesti, str. 146, Prosvjeta Zagreb 1999.)

 Dijalog se produbljuje od vremana Reformacije i nikako da se produbi do kraja.

„Zatim je došlo do uspostavljanja religije u prakršćanskom shvaćanju kao vječno važeće, ali u jednom vremenu koje se veoma razlikuje od toga, kod marljivih naroda koji snažno teže da se razvijaju, u epohi silnog previranja obrazovanja, koje su onda dvije ortodoksije, jedna katolička i jedna protestantska, prisilile da šutke odaje počast.“ (Iz knjige Jacoba Burckhardta Razmišljanja o svjetskoj povijesti, str. 147, Prosvjeta Zagreb 1999.)

 Vjera i Crkva (bile ili ne bile starije od svake države) uz poistovjećenje s kulturom ponašanja i življenja po općim vrijednostima rimokatoličkog i protestantskog nauka, nesporno snose odgovornost za stanje društva današnjice u bilo kojem smislu. Floskula dijaloga potrošena je i nema više vremena da bude samo prazna riječ.

 Službene Internet stranice Riječke nadbiskupije

 http://www.ri-nadbiskupija.hr/view.asp?idp=2038&c=2

  Generalni konzul Republike Srbije posjetio nadbiskupa Devčića

 

Generalni konzul Republike Srbije u Rijeci, mr. Zoran Milivojević 26. studenog službeno je posjetio riječkog nadbiskupa dr. Ivana Devčića u Nadbiskupskom domu u kojem ga je uz nadbiskupa dočekao i ekonom mons. Ivoslav Linić. Bio je to prvi posjet konzula Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci nakon njegovog preuzimanja dužnosti u rujnu ove godine. Na susretu je istaknuta važnost ekumenizma i suradnje predstavnika Pravoslavne i Katoličke crkve te nužnost uvažavanja vjere i tradicije. „Vjera i Crkva starije su od svake države. Društvo koje ne uvažava opće vrijednosti od kojih potiče ne može dobro završiti“, rekao je konzul komentirajući teški položaj vjernika u 50 godina komunističkog režima koji je ostavio traga i na pripadnicima Pravoslavne crkve.

U Srbiji je posljednjih godina vidljiv rast vjere kod stanovnika, rekao je mr. Milivojević, a posebno je to bilo vidljivo na velikom sprovodu patrijarha Pavla. Istaknuo je kako su na sprovodu, potvrđujući duh ekumenizma, sudjelovali i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Marin Srakić i predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog pomoćni zagrebački biskup Vlado Košić. Nadbiskup Devčić složio se oko važnosti ekumenskih zalaganja ističući kako je na njima potrebno ustrajati te izrazio spremnost predstavnika Katoličke crkve na produbljivanje dijaloga.

Nadbiskup je predstavio stanje i ustrojstvo Riječke nadbiskupije, pastoralne djelatnosti te istaknuo dobru suradnju s lokalnom civilnom upravom. Konzula je zanimala i suradnja Nadbiskupije s drugim vjerskim zajednicama te je nizom primjera dobio potvrdu ustrajnosti na stalnom međureligijskom dijalogu predstavnika vjerskih zajednica.

Sugovornici su se dotakli i društvene situacije u Srbiji koja se, prema riječima konzula, priprema za prvi korak pristupa Europskoj uniji. Trenutno se radi na stvaranju uvjeta za podnošenje kandidature za ulazak u EU i otvaranje pregovora.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s