PRODANE CRKVE JAVNA SABLAZAN

Jutarnji list

OBESVEĆENA I PRODANA

Vatikan sablažnjen striptizom

 

na oltaru

 

http://www.jutarnji.hr/vatikan-sablaznjen-striptizom-na-oltaru/376523/

 Autor: Inoslav  Bešker

28.11.09.

Crkve koje se prodaju zbog velike svote održavanja često završavaju u pogrešnim rukama – napominju svećenici

RIM – Sveta Stolica smatra nemoralnim korištenje bivših crkava kao noćnih klubova. Na to je upozorio nadbiskup Gianfranco Ravasi, predsjednik Papinskog povjerenstva za crkvena kulturna dobra (tj. “ministar kulture” u Rimskoj kuriji).

Na konferenciji za novinare u povodu dvadesetogodišnjice toga papinskog povjerenstva mons. Ravasi je spomenuo primjer crkve u Madžarskoj koja je uredno obesvećena i prodana, pa je postala klub za strip tease, gdje izvođačice svaku večer zadnji komadićak odjeće skidaju na samom oltaru.

Ravasi konstatira da održavanje crkvenih zdanja koja su spomenik kulture zahtijeva “astronomske svote”, priznaje da “suočeni sa smanjivanjem broja prakticirajućih vjernika, fenomenom koji na žalost uočavamo i usred Rima, crkve bez umjetničke vrijednosti, koje zahtijevaju znatna ulaganja, mogu biti prodane ili porušene”, ali poziva dijeceze da “veoma oprezno” paze kome prodaju, kako ne bi poslije služile u nemoralne svrhe.

I u Italiji se događalo da su crkve, uredno obesvećene, služile kao kazališta i kinodvorane, pa i za pornografske filmove. U najmanjoj talijanskoj općini, Atraniju kod Amalfija, kroz bivšu crkvu je probijena ulica, pa su pod stropnim freskama prozori okolnih kuća na kojima se suši rublje. U Sieni je i trg pored katedrale zapravo lađa nove, ali nedovršene goleme katedrale, za koju je ponestalo novca kad je Siena izgubila neovisnost.

U centru Londona više je bivših anglikanskih crkava pretvoreno u pubove ili dućane nego ih je još u vjerskoj uporabi, a neke su kupili muslimani i preuredili u džamije. U nizozemskom Maastrichtu je dominikanska crkva preuređena u knjižaru, s čitaonicom i kafićem u apsidi.

Kad je riječ o umjetnički vrijednim objektima, može se pristati i na naplaćivanje ulaznica osim za bogoslužje, rekao je tajnik Papinskog povjerenstva, laik Francesco Buranelli.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s