NEMA RASPELA – KAZNA

eura kazne

Autor: Inoslav  Bešker

Objavljeno: 26.11.09.

Općinski su redari obilazeći lokalnu školu uočili kako križa nema u uredu direktorice

RIM – Na 500 eura globe bit će osuđena Francesca Accardo, direktorica kombinirane škole Reina u općini Chiusa Sclafani, jer općinska inspekcija nije našla raspelo istaknuto u njezinu uredu.

U toj maloj općini nedaleko od Palerma na Siciliji na vlasti je Puk slobode, vladajuća stranka Silvija Berlusconija.

Zašto sam ih pustila

Njezin vođa i načelnik u prošli petak je odaslao okružnicu u kojoj piše da “raspela moraju ostati u učionicama i javnim prostorijama općine Chiusa Sclafani”, da će “općinska policija u roku od 15 dana kontrolirati poštuje li se odluka” te da će “prekršitelji biti kažnjeni s 500 eura globe”. U utorak, dakle znatno prije isteka roka, općinski redari pokucali su na vrata škole.

Direktorica ih je pustila (“a nisam morala bez sudskog naloga”, kaje se sada), ušli su, brzo prošli kroza sve učionice, kroza sve kancelarije, raspelo je uredno svugdje bilo istaknuto – samo ga nije bilo u direktorice koja kaže da nije ni opazila da manjka.

Tek 1923. je Italija odlučila uvesti raspela u učionice, kraljevskim dekretom kojim je odlučeno da ondje uz Krista visi i portret Nj. V. Kralja.

Smeta i predsjednik

Bez ikakve odluke je poslije rata Kraljev portret zamijenjen Predsjednikovim. Sada pak Vittorio Messori, prijatelj i intervjuist prethodnog pape, polemički veli da bi iz učionica trebalo maknuti i predsjednika Napolitana, jer i on možda nekome smeta.