IRSKO SVEĆENSTVO ZLOSTAVLJALO DJECU

Jutarnji list

ODLUKA NADBISKUPIJE

Javna isprika irske Katoličke crkve:

 

‘Naši svećenici silovali su djecu po

 

bolnicama i sirotištima. Kajemo se’

 

http://www.jutarnji.hr/javna-isprika-irske-katolicke-crkve—nasi-svecenici-silovali-su-djecu-po-bolnicama-i-sirotistima–kajemo-se-/375579/

 Autor: Nikolina Šajn

28.11.09.

Čelništvo Irske katoličke crkve skupilo je hrabrost i svoje ‘prljavo rublje’ iznijelo u javnost

ZAGREB – Katolička crkva u Irskoj priznala je da je stotinama Iraca ukrala djetinjstvo nakon što je jučer objavljeno šokantno izvješće o svećeničkoj pedofiliji.

Zatražena isprika

– Danas treba jednoznačno potvrditi da je Dublinska nadbiskupija propustila prepoznati krađu djetinjstva koja se dogodila preživjelima i da je Biskupija pogriješila u svojim reakcijama kada su oni i imali hrabrosti prijaviti, čime je povećala štetu učinjenu njihovoj nevinosti. Kao nadbiskup dublinski i kao Diarmuid Martin svakom preživjelom izražavam svoju ispriku, svoju tugu i svoj sram zbog toga što im se dogodilo. No, svjestan sam da nikakve riječi isprike nikada neće biti dovoljne – rekao je nadbiskup dublinski i primas Irske Diarmuid Martin.

– Spolno zlostavljanje djeteta jest i uvijek je bilo zločin u državnom pravu. To jest i uvijek je bilo zločin u kanonskom pravu. To jest i uvijek je bilo mučan grijeh – rekao je Martin.

Upravo je nadbiskup zaslužan za izvješće jer je državnoj komisiji koja je na njemu radila tri godine dao uvid u više od 60.000 dotad tajnih crkvenih dokumenata o tri desetljeća prikrivanja pedofilije u Katoličkoj crkvi. U izvješću stoji da su vjernici od 50-ih zbog spolnog zlostavljanja prijavili 183 irska svećenika, no komisija se bavila samo razdobljem od 1975. do 2004. godine u kojem su prijavljena 102 svećenika.

Obrade i dalje traju

Među njima je izabran reprezentativni uzorak od 46 svećenika, čiji se slučajevi detaljno opisuju na više od 450 stranica: kada su prvi put prijavljeni, tko je i što točno znao u kojem trenutku, o čemu su svećenici razgovarali međusobno, što su govorili vjernicima, u čemu su bili njihovi propusti i propusti državnih službi. Tako se navodi da su biskupi za prva zlostavljanja znali još 50-ih, a prvi su put to policiji prijavili tek 1995. godine.

Komisija kao iznimno važan navodi slučaj svećenika koji se vodi pod pseudonimom otac Emondus. Riječ je o slučaju koji je otkriven vrlo rano i među prvima je uspostavio princip da se zlostavljače ne kažnjavau nego ih se pušta da operiraju desetljećima.

Edmondus je 50-ih i 60-ih bio kapelan u dječjoj bolnici u Crumlinu, gdje je zlostavljao male bolesnice u dobi između osam i 11 godina. Tek je 1997. zbog zlostavljanja dviju djevojčica osuđen na devet mjeseci zatvora. Iako postoji dojam da su svećenici uglavnom zlostavljali dječake, među žrtvama je bilo i mnogo djevojčica: statistički, po jedna na svaka 2,3 zlostavljana dječaka.

Prve sumnje protiv oca Edmondusa pojavile su se 1960., kada je jedan fotostudio u Ujedinjenom Kraljevstvu film koji je ostavio na razvijanje proslijedio Scotland Yardu. Na filmu je bilo 26 snimki spolovila dviju djevojčica u dobi od 10 ili 11 godina i britanski su detektivi stvar proslijedili irskoj policiji. Policija je izvijestila nadbiskupa dublinskog McQuaida i tražila da slučaj preuzme Crkva jer je riječ o svećeniku i jer policija “nije mogla ništa dokazati”.

Edmondus je odmah priznao da je fotografirao djecu u seksualnim položajima te to objasnio svojim čuđenjem i znatiželjom jer nikada ranije nije vidio ženske genitalije osim na crtežima.

“Predložio sam da mu se dodijeli liječnik, dobar katolik, koji će ga instruirati i tako okončati njegovo čuđenje”, napisao je u svojim bilješkama nadbiskup McQuaid.

Bazen za gole dječake

Edmondus je 1997. ipak osuđen na devet mjeseci zatvora zbog spolnog napada na Marie i još jednu ženu koja ga je prijavila.

Izvještaj državne komisije kao prvi zapravo secira slučaj oca Jamesa McNameeja. Najmanje 21 osoba žalila se na to da ih je otac McNamee seksualno zlostavljao, a prvi ga je 1960. prijavio bivši ministrant. On je svome svećeniku ispričao da se McNamee u nogometnom klubu s kojim je surađivao tuširao s nagim dječacima i stavljao si ih na ramena. No, kada je McNamee rekao da je samo dopustio dječacima da se otuširaju nakon kupanja u moru, nadbiskup McQuaid je rekao da, “budući da je on tako dobar svećenik, slažem se da mu trebamo vjerovati”.

Eksplozivna situacija

Sljedeća prijava protiv McNameeja stigla je 1978., kada se više vjernika u Crumlinu žalilo zbog bazena koji je sagradio kraj župnog dvora. Prva se požalila majka dvojice dječaka koja je svoje sumnje povjerila opatici, a ova pak obavijestila nadbiskupa Ryana. Istraga je povjerena monsignoru O’ Reaganu, koji je zaključio da dječaci ne lažu i da je riječ o “moguće eksplozivnoj situaciji, koja bi uistinu mogla biti skandalozna”. Nekoliko desetljeća poslije otkrit će se da je dječacima govorio da će ih učiti plivati, a potom bi ih dirao po spolovilima. To su samo dva od 46 slučajeva koje je obradila komisija. Cijelo se izvješće može pronaći na stranici irskog ministarstva pravosuđa http://www.justice.ie/en/JELR/Pages/PB09000504.

Pravomoćno osuđeni Čuček i dalje nesmetano služi mise

ZAGREB – U Hrvatskoj su do sada dvojica svećenika osuđena zbog seksualnog zlostavljanja djece – župnik s otoka Raba, 65-godišnji Drago Ljubičić, osuđen je ove godine na tri godine zatvora, a šestinski župnik Ivan Čuček prije pet godina osuđen je na šest mjeseci zatvora, ali uvjetno.

Pokušaji zataškavanja

Afera oko zagrebačkog župnika Čučeka bila je prva vezana uz svećenika osumnjičenog za seksualno zlostavljanje djece. Izbila je 2000. godine, kad su se roditelji učenika petih razreda iz lokalne šestinske škole potužili da im župnik dira djecu i zavlači im ruke ispod donjeg rublja. Prvo je o svemu obaviještena Crkva, koja je pokušala zataškati slučaj, obećavajući roditeljima da će hitno premjestiti župnika u zamjenu za diskreciju. Ipak, izbio je javni skandal, koji je završio suđenjem. Nakon brojnih poništenja suđenja Čuček je proglašen krivim za zlostavljanje 16 djece, dok je još toliko otišlo u zastaru ili je odbačeno zbog nedostatka dokaza. Skandaloznom je, pak, ocijenjena kazna od samo šest mjeseci uvjetno. Nadležna Zagrebačka nadbiskupija Čučeka nikada nije gonila na crkvenom sudu, pa on i sada nerijetko služi mise. Nikada se nisu ni ispričali žrtvama.

Kupanje sa svećenikom

Pomoćni biskup Valentin Pozaić, profesor moralne teologije, zaključio je da je “sudski postupak bio vrlo upitan”.

Prvi svećenik koji će zaista otići u zatvor je rapski župnik Drago Ljubičić, osuđen na tri godine zbog jer je u razdoblju od 2003. do 2007. godine bludničio nad petoricom dječaka u dobi od 10 i 11 godina. Mještani Banjola, u kojem je službovao, ispričali su medijima kako je don Drago odvodio djecu na kupanje na usamljenu plažu. Kupali bi se goli, a župnik bi djecu dirao po spolovilima i “prosto ih mazio”. Sve je izašlo na vidjelo kad je jedan dječak uporno odbijao otići s velečasnim na kupanje, ne želeći majci objasniti zašto. Kad ga je mama ipak natjerala, pokušao je iskočiti iz auta pri brzini od 60 km/h. Na kraju je sve priznao. U vrlo brzom suđenju župnik je osuđen na tri godine bezuvjetnog zatvora.

Mediji su izvještavali i o Draženu Bagiću, župniku iz Tribunja. Navodno je punih pet godina zlostavljao djevojčice, stavljao ih sebi u krilo i mazio po genitalijama. Kad se saznalo, Bagić je hitnom odlukom šibenskog biskupa premješten na neki od otoka. Protiv njega nikad nije bila podignuta kaznena prijava.

Slučaj Brezovica

U središtu skandala sa seksualnim zlostavljanjem Crkva se našla i u slučaju Brezovica, tijekom koje je nekoliko djelatnika Caritasova doma za nezbrinutu djecu zbog zlostavljanja završilo u zatvoru. Istraga koju je organizirala Zagrebačka nadbiskupija zaključila je da nikakvog zlostavljanja nije bilo. (Kristina Turčin)

Jutarnji.hr

ŠOKANTNO OTKRIĆE

Irska: Svećenici zlostavljali više od

 

320 dječaka i djevojčica

 

http://www.jutarnji.hr/irska–svecenici-zlostavljali-vise-od-320-djecaka-i-djevojcica/372912/

Autor: Goran Andrijanić

Objavljeno: 26.11.09.

DUBLIN – Velikodostojnici katoličke nadbiskupije Dublina desetljećima su prikrivali zločine svojih svećenika koji su seksualno i fizički zlostavljali djecu, a njihova nakana bila je sačuvati reputaciju Crkve bez obzira na patnje zlostavljanih žrtava, stoji u dugo iščekivanom sudskom izvješću objavljenom danas u Irskoj.

Izvješće, koje je sadašnji nadbiskup Dublina Diarmuid Martin unaprijed opisivao kao šokantno za sve, fokusiralo se na svećenike iz dublinske nadbiskupije, njihova zlodjela koja su počinili u razdoblju od 1975. do 2004. te način na koji je crkvena hijerarhija reagirala na njih kada su bila otkrivena.

Na 720 stranica povjerenstvo koje je vodila sutkinja Yvone Murhpy analiziralo je slučajeve 46 svećenika protiv kojih je bilo podignuto 320 prijava, a oni su bili odabrani od ukupno 150 svećenika koji su bili osumnjičeni za zlostavljanje ili silovanje dječaka i djevojčica.

Povjerenstvo je izvijestilo da je sa sigurnošću utvrdilo da su analizirani svećenici ukupno zlostavljali više od 320 djece. U svojoj istrazi povjerenstvo se koristilo crkvenim papirima koja su sadržavala pritužbe na svećenike koje im je ustupio nadbiskup Martin i koja su desetljećima imala status tajnih dokumenata.

Jedan od svećenika priznao je da je zlostavljao više od 100 djece, dok je drugi rekao da je svaka dva tjedna zlostavljao dijete, a to je trajalo cijelo vrijeme njegove službe, više od 25 godina, stoji u izvješću.

Povjerenstvo je izravno optužilo trojicu dublinskih nadbiskupa, redom – Johna Charlesa McQuaida (biskup 1940. – 1972.), Dermota Ryana (1972. – 1984.) i Kevina McNamaru (1985. – 1987.) – kako na vijesti o zlostavljanju djece u svojoj nadbiskupiji nikada nisu regirali prijavom policiji, nego premještanjem krivaca iz župe u župu.

Povjerenstvo je odbilo uobičajeni argument crkvenih velikodostojnika kako nisu bili svjesni razmjera zlostavljanja djece te navelo slučaj kako je dublinska nadbiskupija još 1987. pregovarala o polici osiguranja koja joj je trebala koristiti za plaćanje budućih sudskih troškova i isplatu odštete.

Irska vlada rekla je da izvješće jasno pokazuje postojanje “sustavnog i proračunatog izopačivanja moći i povjerenja na račun bespomoćne i nevine djece u nadbiskupiji” te kako počinitelji moraju biti dovedeni pred sud. Vladini dužnosnici također su se ispričali zbog toga što irska država nije crkvene vlasti natjerala odgovarati pred zakonom.

Ovo je drugo izvješće o zlostavljanju djece u katoličkim institucijama objavljeno u kratkom razdoblju, nakon onoga iz svibnja koje je potpisao sudac Sean Ryan i koje je šokiralo većinski katoličku Irsku s uvidom u razmjere seksualnog, fizičkog i psihološkog nasilja nad djecom koje je evidentirano još od tridesetih godina prošlog stoljeća u katoličkim odgojnim ustanovama. Istraga sutkinje Yvone Murhpy je ujedno prva u Irskoj koju provode državna tijela o načinu na koji vrh Katoličke crkve u toj državi upravlja svojim tijelima i označava kraj desetljećima duge “nedodirljivosti” katoličkih velikodostojnika.

Žrtve nezadovoljne kompenzacijskim paketom

Žrtve seksualnog i fizičkog nasilja u irskim katoličkim odgojnim ustanovama kritizirale su kompenzacijski paket vrijedan 161 milijun eura koji je red Kršćanske braće ponudio platiti kao odštetu žrtvama koje su članovi reda zlostavljali tijekom nekoliko desetljeća.

Katolički red, koji je bio odgovoran za upravljanje većinom ustanova u kojima su prijavljena zlostavljanja djece, jučer je objavio kako će 30 milijuna eura dati u državne fondove za pomoć žrtvama, 4 milijuna za financiranje psihološke pomoći žrtvama, a preostalih 127 milijuna bit će kompenzirano kroz prebacivanje školskih igrališta vrijednih u tome iznosu u vlasništvo državnih fondova.

– Ovim mjerama red Kršćanske braće želi izraziti svoje prihvaćanje, stid i tugu zbog rezultata istrage o zlostavljanju u odgojnim ustanovama – rečeno je u priopćenju koje se referira na istragu čiji su rezultati objavljeni u svibnju.

Međutim, iz udruge SOCA, koja okuplja žrtve seksualnog i fizičkog zlostavljanja, poručili su kako je ovo priopćenje “vježbanje umijeća sofizma”, te kako kompenzacijski paket nudi samo 34 milijuna eura “novoga novca”, koji će žrtve moći iskoristiti za svoje potrebe, dok prenošenje vlasništva nad školskim igralištima nema ništa s izravnom odštetom ljudima koje su katolički svećenici zlostavljali kao djecu. ( G. An.)

Jutarnji list

ZLOSTAVLJANJA U IRSKOJ

Vatikan odbio reagirati na

 

zlostavljanja irskih svećenika

 

Autor: Inoslav  Bešker

http://www.jutarnji.hr/vatikan-odbio-reagirati-na-zlostavljanja-irskih-svecenika/374842/

Objavljeno:27.11.09.

RIM – I apostolski nuncij u Irskoj i vatikanska Kongregacija za nauk vjere odbili su odgovoriti na upite koje im je poslalo neovisno povjerenstvo pod predsjedanjem sutkinje Yvone Murphy – javio je dublinski Irish Times.

Dublinski pomoćni biskup Eamonn Walsh smatra taj postupak vatikanskih organa „vrijednim žaljenja“, kako je rekao danas Bloombergu. On se čudi jer je taj postupak „u potpunom neskladu s pristupom Svetog Oca“, tj. Benedikta XVI.

Predstojnik Ureda za novinstvo Svete Stolice o. Federico Lombardi objasnio je novinarima akreditiranima pri Svetoj Stolici da sva pitanja koja se izvana postavljaju Rimskoj kuriji moraju proći redovitim diplomatskim kanalima, u tom slučaju preko irskog Odsjeka za vanjske poslove i irskog Veleposlanstva pri Svetoj Stolici.

Objašnjeno je također da nuncij, ako ni ini ambasador, ne smije sâm odgovarati na pitanja istražnih organa u zemlji u kojoj zastupa Papu.

O. Lombardi je dodao da je pitanja trebalo „uputiti mjesnom biskupu. U Dublinu imamo izvrsnog nadbiskupa i on zna što treba reći.“

Dublinski nadbiskup Darmuid Martin je na konferenciji za novinare rekao međutim da mu je žao što nije bilo odgovora na pitanja povjerenstva, ali i što povjerenstvo nije koristilo „druge kanale“, dakle diplomatske. Sutkinja Murphy je pak rekla da je povjerenstvo bilo neovisno tijelo, pa se nije moglo služiti državnim diplomatskim kanalima.

Povjerenstvo je u rujnu 2006 zamolilo Kongregaciju za nauk vjere da pošalje izvijesti o zlostavljanju djece poslane iz Dublinske arhidijeceze u posljednjih 30 godina, te da dostavi Crimen solicitationis, naputak po kojemu je Katolička crkva postupala utvrđujući zlodjela nad djecom. Od nuncija je u veljači 2007 zahtijevala da dostavi kopije relevantnih dokumenata koje je dobio od nadbiskupa Martina ili da izjavi da ih nije dobio.

Ni Kongregacija ni nuncij nisu odgovorili.

Postupci glede spolnog ili inog zlostavljanja djece su u Katoličkoj crkvi u nadležnosti mjesnog ordinarija, a ne Svete Stolice.

Povjerenstvo je nakon trogodišnjeg rada utvrdilo da su od 1975 do 2004 ukupno 46 svećenika Dublinske nadbiskupije spolno ili fizički zlostavljali više od 320 djevojčica ili dječaka. To se odnosi na razdoblje prije imenovanja nadbiskupa Martina koji je podržao istragu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s