VESELJE TI NAVJEŠTAM

Datum objave: 25.11.2009 u 07:34h

»Trafika« Predraga Lucića

Udri Crkvu na veselje!

Nisam siguran da će zabrana ismijavanja religija, za koju lobiraju islamske zemlje, usrećiti Crkvu u Hrvata. Ne zato što bi ona imala išta protiv toga da se planetarnim zakonom sankcionira svako prosipanje zemaljskih duhovitosti na račun savršenog nebeskog ustroja, nego zato što bi takva zabrana bila nedostatna za očuvanje njezinih bogomdanih pozicija. Crkvi bi stoga kudikamo više pomoglo da se zabrani svaki ozbiljan razgovor o njezinim bezgrešnim stavovima.

Evo, nećemo se smijati poruci koju su hrvatski biskupi uputili vjernicima uoči predsjedničkih izbora. Nećemo se smijati tome što Crkva smatra osobito važnim, ako ne i najvažnijim, da budući predsjednik posveti svojih pet godina obračunu s »nasljeđem komunističke ideologije«, ne zato što ta opsjednutost komunizmom potkraj 2009. godine Gospodnje nije smiješna, nego zato što je dozlaboga dosadna. Nećemo se smijati ni papagajskoj osudi zločina počinjenih u ime fašizma, nacizma i komunizma koje Crkva vezuje u Kleto Trojstvo. Ako ćemo o zločinačkom nasljeđu govoriti bez šale, posve ozbiljno, tada učinku spomenutog trojstva moramo pridodati i nisku zlodjela sustavno provođenih u ime raznoraznih religija, pa tako i onih kršćanskih. I gdje smo onda? Nadomak podugačke rečenice u kojoj bi zločinima bezbožnoga komunizma prethodili i zločini pobožnoga katolicizma. E na to bi uvrijeđena Crkva ozbiljno prigovorila da se zločini u ime Boga i zločini u ime Broza ne mogu uspoređivati, jer da Bog i njegovi službenici, za razliku od Broza i njegove sljedbe, osuđuju baš svaki zločin. Stoga zločina u Božje ime niti je bilo niti može biti.

Taj prigovor valja ozbiljno shvatiti i grešku ispraviti. Pa zločine nehotice prišivene pobožnome pripisati – bezbožnome katolicizmu. I čekati tužbu za ismijavanje religije.

Predrag LUCIĆ