CRKVA INTERESA

Javno.hr

KRŠĆANSKA KOALICIJA:

Crkva promiče svoje interese, a ne principe

Hrvatska kršćanska koalicija oštro je osudila ispade Hrvatske biskupske konferencije u vezi izbora, neradne nedjelje i vjeronauka.

Tekst:
T.Gr.

Objavljeno: 24.11.2009 10:41h

‘Hrvatska kršćanska koalicija daje podršku svakom novom budućem predsjedniku koji u svojem programu i načelima djelovanja ima želju i volju podržati Ustav Republike Hrvatske te promicati pravdu i pravicu bez obzira na svoja religiozna odnosno vjerska uvjerenja’, stoji na početku priopćenja Hrvatske Kršćanske koalicije.

U priopćenju stoji i kako kršćanska načela jesu prvenstveno načela pravednosti i moralnosti, ali ona se mogu i očitovati ne samo u Katoličkoj crkvi ili drugim vjerskim institucijama već i kod pojedinaca koji se javno ne deklariraju kao pripadnici određene vjerske skupine.

‘Izjava Hrvatskih biskupa u vezi predsjedničkih izbora jasna je poruka građanima Hrvatske da glasaju za budućeg kandidata koji zagovara njihove političke stavove i interese koji se na više načina protive Ustavnim načelima jednakosti i pravednosti’, objašnjeno je.

Vjera i rad nedjeljom nisu problem biskupa

U nastvaku stoji i kako je Hrvatska kršćanska koalicija je zabrinuta za takve izjave Katoličke crkve koje nisu u skladu sa demokratskim pravednim načelima. Također HKK-a traži da Katolička crkva preispita svoja nedemokratska stajališta i odgovori javnosti da li ona podržava osobe koje su zaista nasađene na pravičnosti ili samo osobe koje se deklarativno izjašnjavaju da su katoličke vjere bez obzira na njihovu osobnu moralnost i pravednost.

Hrvatski predsjednik mora štititi kršćanska načela

‘Vjera nije nešto na što se nekoga može prisiljavati ili utjecati kroz državne institucije i škole već je ona stvar osobnog opredjeljenja i duhovnog utjecaja na druge ljude. Također neradna nedjelja nije stvar kojim se treba baviti Katolička crkva već stručne i državne institucije. Uostalom nije stvar toliko neradne nedjelje koliko pravednosti i radne etike te općenito kvalitetnih odnosa između poslodavaca i zaposlenika’, nastavlja se u priopćenju.

HKK ne podržava vjeronauk u školama

Sa ovakim izjavama i stavovima, smatra HKK, Katolička crkva očito ne pokazuje da podržava vjerski pluralizam koji je zajamčen Ustavom RH i načela demokracije jer očigledno joj to u samoj biti ne odgovara. Interesi RH ne moraju biti nužno i interesi Katoličke crkve.

Domoljublje se ne oslanja samo na vjersku deklarativnu pripadnost, već na praktičnom radu prema boljoj Hrvatskoj svakoga pojednica čiji su temelji nisu nepravedni i nemoralni već čiji temelji rada i djelovanja počivaju na istinskoj volji i djelu za uspostavom  pravednosti bez obzira na vjersko uvjerenje.

Hrvatska kršćanska koalicija također ne podržava vjeronauk u u državnim školama jer on diskriminira ostale pripadnike drugih vjeroispovjesti i uvjerenja.

Stvorena je loša slika o kršćanstvu u javnosti

‘Mjesto vjeronauka je prvenstveno stvar obiteljske poduke i treba se odvijati prvenstveno unutar vjerskih institucija. Hrvatska kršćanska koalicija također vjeruje kako Katolička crkva sa ovakvim naputcima vjernicima i građanima štiti i svoje financijske interese koji su uređeni kroz ugovore sa državom, a koji nisu transparentni u potpunosti prema javnosti, s obzirom da sredstva koja dobiva kroz Vladu RH jesu sredstva svih poreznih obavenika, odnosno svih građana RH bez obzira na vjersku pripadnost’, navodi HKK.

Hrvatska katolička koalicija tvrdi i kako se time svakako ne promiču zdravi temelji kršćanstva već se sa takvim postupcima stvara loša slika u javnosti o kršćanstvu kao nacionalnom deklarativnom opredjeljenju koje svoje interese promiče kroz politiku i javne institucije, umjesto da se temelji na osobnoj vjeri u Isusa Krista koja mijenja pojedinca i čini ih dobrim građanima koji promiču svojim djelima, a ne samo rječima kršćanske principe pravednosti i morala te rade na dobrobiti svih građana RH.