BIČ SAVJESTI I SVETOSTI

bičevati

Autor: Inoslav  Bešker

Objavljeno: 24.11.09.

Preminuli se Papa fizički trapio, osobito prije davanja sakramenata, svećeničkih i biskupskih ređenja sve dok nije onemoćao

RIMIvan Pavao II se bičevao, za otkup grijeha, osobito prije važnih događaja – prenosi vatikanist Andrea Tornielli (u knjizi “Santo subito”) svjedočenje časne sestre Tobiane Sobódke, liječnice po zanimanju, koja je posljednjih godina života pape Wojtyle bila članica njegova domaćinstva.

O Ivanu Pavlu II se znalo svašta, čak i kako živi u Apostolskoj palači, jer nije bio zatvoren i samotan poput Pija XII, pa i Benedikta XVI. Znalo se da je i mistik, iako veseljak, spominjalo se da je osobno egzorcirao, tj. izgonio zloduha u Vatikanu – ali ovo je prvi put da izbija u javnost da je bio i flagelant.

Časna sestra Tobiana Sobódka je veoma izbliza vodila računa o Papinu zdravlju, radeći i kao medicinska sestra. Javnost ju je prvi put vidjela kada je zajedno s Ivanom Pavlom II sjedila u kolima koja su Papu vraćala u Vatikan poslije traheotomije. Ona je zaista bila u prilici znati je li se Papa bičevao i je li bilo tragova. Sestra Tobiana ne govori o tragovima, nego tvrdi da je u Castel Gandolfu često čula kako se Ivan Pavao II trapi, jer je imala sobu relativno blizu. Kaže da je to radio sve dok nije fizički onemoćao.

Umirovljeni nadbiskup Emery Kabongo Kanundowi, koji je neko vrijeme bio papin drugi tajnik, kaže Torielliju da se Ivan Pavao II fizički trapio, osobito prije davanja sakramenata, svećeničkih i biskupskih ređenja. Kabongo je svjedok i da se papa Wojtyla predavao molitvi “kao netko tko zna što je posrijedi. Uranjao je u Boga, dijalogizirao je s Bogom”.

Molio je, kaže fotograf Arturo Mari koji ga je godinama pratio, čim bi čuo za nečiju smrt, za neki težak događaj, za rat. Znamo da je znao moliti prostrt po podu, ruku raširenih poput Krista na križu. Nismo znali da se i bičevao, barem ne dosad.