USTAV U SLUŽBI KANONSKOG PRAVA

PORUKA BISKUPA KATOLICIMA

PREDSJEDNIČKI KANDIDATI

 Biskupi su uputili poruku vjernicima katolicima o tome kakav bi trebao biti budući predsjednik. U poruci su liste želja biskupa koje su dijelom protuustavne. Vjeronauk u školama nije u skladu s Ustavom RH niti Zakonom o sprječavanju diskriminacije.

         Pučki pravobranitelj bi trebao ponovno reagirati. Sve što piše u poruci alaudira na to da sadašnji Predsjednik podržava nezakonitost jer budući predsjednik to ne bi trebao činiti: “Vjernici i svi građani imaju pravo očekivati da predsjednik Republike bude iznimno osjetljiv za socijalnu pravednost; da se suprotstavlja svemu što priječi istinsko blagostanje, napredak i radost hrvatskih ljudi, od korupcije, gospodarskih malverzacija do širenja pošasti droge i drugih ovisnosti, na poseban način među djecom i mladima”, ističu biskupi Hrvatske biskupske konferencije u poruci koju su uputili u povodu najavljenih izbora za predsjednika Republike Hrvatske.

         Kardinal Bozanić je svojevremeno izjavio da se Crkva ne bi trebala miješati u politiku. Ova Poruka je izravno miješanje u stavove građana. Nitko nema pravo sugerirati nikome što je za njega bolje. Osim ako zna i pokaže svojim djelotvornim primjerom drugima da je u svojem domu učinio to što predlaže i ako je to dobar pokazatelj ostalima u životu.

         Zanimljivo je da crkvena hijerarhija uzima tumačenje ustavnog prava u svoje ruke a sama ne zna riješiti kontroverze kanonskoga prava, niti ima hrabrosti  prva provesti u djelo učenje Isusa Krista. Zaokupljena je samo svojim „pravima“ koje je izborila na sumnjiv način.

         Da li u ovoj državi postoji konsenzus odgovornih oko provođenja Ustavnih odredbi u djelo?

 Glas Koncila 

Hrvatski biskupi uputili poruku za predsjedničke izbore 

http://www.glas-koncila.hr/portal.html?catID=2&conID=13941&act=view 

“Vjernici i svi građani imaju pravo očekivati da predsjednik Republike bude iznimno osjetljiv za socijalnu pravednost; da se suprotstavlja svemu što priječi istinsko blagostanje, napredak i radost hrvatskih ljudi, od korupcije, gospodarskih malverzacija do širenja pošasti droge i drugih ovisnosti, na poseban način među djecom i mladima”, ističu biskupi Hrvatske biskupske konferencije u poruci koju su uputili u povodu najavljenih izbora za predsjednika Republike Hrvatske.

Biskupi HBK pozivaju u poruci katoličke vjernike da tim izborima pristupe svjesno i odgovorno, kako bi svojim glasom učinkovito pridonijeli daljnjemu razvoju naše Domovine. Ujedno izražavaju nadu da će poruku rado razmotriti i drugi hrvatski građani koji otvorena duha i dobre volje traže istinski boljitak društva u kojemu živimo.

Biskupi ističu da biranje predsjednika države nije samo biračko pravo, nego i odgovorna građanska dužnost i ustavna mogućnost ostvarivanja demokratskih sloboda koje su u našoj Domovini stečene uz velika nastojanja i nesebične žrtve ne samo našega, nego i prijašnjih naraštaja.

U poruci biskupi potiču vjernike da između kandidata izaberu onu osobu koja svojim životom i javnim djelovanjem najviše odražava državničku mudrost i sposobnost. Biskupi ističu da je predsjednik jamstvo nacionalnoga jedinstva, sloge i skladnoga suživota svih građana i zato mora pomno izbjegavati sve čime bi mogao stvoriti dojam da je predstavnik samo nekih građana i njihovih nazora, jer bi time zanemario cjelinu hrvatskoga bića, izrasloga na kršćanskoj baštini. Dužnost mu je, dodaju biskupi, ne samo poštivati autonomiju i podjelu državne vlasti, nego i bdjeti da subjekti vlasti na primjeren način vrše njima povjerenu zadaću, imajući na srcu služenje drugima, naročito najugroženijima.

Nadalje, u poruci biskupi ističu da je predsjednik uporišna točka za čuvanje neovisnosti Republike Hrvatske i ni jednim svojim postupkom ne smije dovesti u pitanje njezinu teritorijalnu cjelovitost, osobito davanjem ustupaka na račun državne suverenosti radi postizanja kratkoročnih gospodarstvenih ili drugih ciljeva. U pripremanju ulaska naše države u europske integracije i razne oblike međunarodne suradnje, obveza je predsjednika prepoznati na koji se način treba čuvati hrvatska suverenost i prepoznatljivost njezinih vrijednosti, navode biskupi u poruci.

Polazeći s kršćanskih stajališta i nalazeći se unutar hrvatskih kulturalnih okolnosti, biskupi smatraju da predstavljati i zastupati Hrvatsku na dobro njezinih građana može onaj predsjednik koji u svojoj službi poštuje i štiti kršćanska načela te načela naravnoga zakona obrane i zaštite ljudskoga života od začeća do naravne smrti, dostojanstvo braka i obitelji te slobodni izbor vjerskoga odgoja i vjeronauka u školi. Jednako tako, prema mišljenju biskupa, predsjednik Republike mora biti čovjek kojemu je stalo da društvo živi na istini o prošlosti, kako tumačenja – oslonjena na neistine – ne bi bila izvorom novih sukobljenosti i razdora u nacionalnome tkivu. Predsjednik je, smatraju biskupi, dužan zalagati se za cjelovitu istinu o agresiji na Domovinu i o njezinoj obrani od 1991. do 1997. godine.

Osim toga, u kontekstu sadašnje hrvatske zbilje, biskupi ističu da je veoma važno da budući predsjednik Republike ne samo nedvosmisleno zastupa osudu zločina fašizma, nacizma i komunizma, nego da se – ulažući svoj autoritet i ovlasti – na osobit način založi za osvjetljavanje nedjela komunističkoga režima, kao što su to učinile zemlje članice Europske unije, te za otklanjanje suvremenoga hrvatskoga društva od nasljeđa komunističke ideologije koja se još uvijek želi prikazati u dopadljivu svjetlu, premda iz toga razdoblja naše društvo nosi nezacijeljene rane i sjeme mnogih sadašnjih poteškoća.

“Od kandidata koji će vjernicima kao i svim građanima koji cijene vrijednosti, bitne za oblikovanje hrvatskoga nacionalnog bića, biti prihvatljiv za dužnost predsjednika Republike očekuje se da će isticati važnost neradne nedjelje, ponajprije kao duboke kulturološke zbilje našega naroda. Isto tako, vjernici i svi građani imaju pravo očekivati da predsjednik Republike bude iznimno osjetljiv za socijalnu pravednost; da se suprotstavlja svemu što priječi istinsko blagostanje, napredak i radost hrvatskih ljudi, od korupcije, gospodarskih malverzacija do širenja pošasti droge i drugih ovisnosti, na poseban način među djecom i mladima. Vjernik i svaki odgovorni građanin svoj će glas dati onoj kandidiranoj osobi koja poštuje dar ljepote Božje prirode kojoj se u Hrvatskoj divimo, kojom se ponosimo i Bogu za nju zahvaljujemo. Ona nije dana na rasprodaju ni na raspolaganje pojedincima koji u određenome vremenu obnašaju vlast u našoj državi”, ističu u poruci biskupi.

Biskupi također navode da je politička aktivnost, kao skrb za opće dobro, časno i prijeko potrebno služenje u zajednici, a oni koji se bave tim zvanjem moraju se truditi sačuvati i promicati dostojanstvo i čast zvanja političara koje je često poljuljano. (ika / gk)

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije povodom izbora za predsjednika Republike Hrvatske

23.11.2009.

Jutarnji list

KAPTOLOV SAVJET BIRAČIMA

Crkva želi Primorca, Bandića

 

 i Hebranga

 

http://www.jutarnji.hr/crkva-zeli-primorca–bandica-i-hebranga/366955/

Kardinal Josip Bozanić

Autor: Vlado Vurušić

23.11.09.

Pusić i Josipović sigurno neće dobiti podršku iz krugova Crkve

ZAGREB – Predsjednička kampanja se zahuktava, a kao nikada do sada neki kandidati žele svjedočiti što veću bliskost s Crkvom. Tako se Dragan Primorac, Andrija Hebrang i Milan Bandić rado slikaju s predstavnicima Crkve te inzistiraju na osobnoj kršćanskoj tradiciji.

Stalno spominje Boga

Hebrang je, recimo, svoj program predočio biskupu Barišiću u Splitu, Dragan Primorac obvezatno posjećuje crkvene institucije kao da se kandidira za biskupa, a Bandić stalno spominje “kršćanske obiteljske vrijednosti i Boga”. Stoga se postavilo pitanje hoće li Crkva možda preferirati taj kandidatski “trojac”.

Don Ivan Grubišić, sociolog religije, siguran je da podršku biskupa neće dobiti Vesna Pusić ni Ivo Josipović, ali mogli bi je (ne) izravno dobiti baš Hebrang, Bandić ili Primorac.

Adalbert Rebić nam kaže da spomenuti trojac odgovara, “više ili imanje, kriterijima koje je Crkva postavila kao potrebne kvalitete novog predsjednika”. Iz krugova bliskih Kaptolu kažu da se Crkva više protivi dolasku nekog sličnog Mesiću, poput Josipovića ili, kako kažu, ne daj Bože, Vesne Pusić, nego što će “gurati” nekog od spomenute trojice kandidata. No, neki krugovi bliski Crkvi navode da Bandić najbolje kotira među biskupima.

Pošten, savjestan, radin…

Povodom predsjedničkih izbora Hrvatska biskupska konferencija pozvala je “katoličke vjernike, da izborima pristupite svjesno i odgovorno”, kako bi svojim glasom pridonijeli daljnjemu razvoju Hrvatske.

Crkva ističe kako novi predsjednik mora izbjegavati sve čime bi mogao stvoriti dojam da je predstavnik samo nekih građana i njihovih nazora.

– Naravno da je Crkvi stalo do toga da budući predsjednik bude vjernik, po mogućnosti i katolik, ali to očigledno neće biti njezin apsolutni uvjet. Kako bi to izgledalo kad bi Crkva bila indiferentna prema vjeroispovijesti i svjetonazoru kandidata za prvog čovjeka države Hrvatske – navodi teolog Adalbert Rebić te kaže kako Crkva nije i neće pozvati građane da glasuju za konkretnog kandidata.

Prema njegovu mišljenju, ne bi bilo u redu da u zemlji u kojoj ima više od 90 posto vjernika (teista), predsjednik bude ateist.

– Zar bi trebalo biti čudnim da će Crkva, odnosno vjernici biti zadovoljni ako novi predsjednik bude čovjek blizak njihovu svjetonazoru – kaže don Živko Kustić. No, nije sve u svjetonazoru, već i u ostalim kvalitetama, nastavlja Kustić, koji kaže da Crkva neće “davati upute oko glasovanja”.

– Crkva javno i poimence neće promovirati nijednog kandidata. To je diplomacija Crkve – navodi socijolog religije don Ivan Grubišić. No, Crkva će, uvjeren je Grubišić, već naći mogućnost kako se opredijeliti jer je politički izbor novog predsjednika za nju i te kako važan.

‘Veliki Hrvati’

Grubišić drži da je bliskost Crkvi koje ispoljavaju nekih kandidata “formalno i interesno, a ne iz uvjerenja”.

– Djela su im u suprotnosti s kršćanskim izvornim standardima. Neki su i kršteni kao ‘veliki Hrvati’, kaže Grubišić.

Od novoga predsjednika biskupi očekuju da ističe važnost neradne nedjelje

ZAGREB – S obzirom na to da se podigla prašina oko Arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, HBK upozorava da predsjednik “ne smije dovesti u pitanje teritorijalnu cjelovitost”. Zato se ističe da je “u pripremanju ulaska naše države u EU obveza predsjednika prepoznati kako čuvati hrvatsku suverenost”.

– Zastupati Hrvatsku na dobro njezinih građana može onaj predsjednik koji u svojoj službi poštuje i štiti kršćanska načela te načela naravnoga zakona obrane i zaštite ljudskoga života od začeća do naravne smrti, dostojanstvo braka i obitelji te slobodni izbor vjerskoga odgoja i vjeronauka u školi.

Prema HBK, predsjednik mora biti čovjek kojemu je stalo da društvo živi na istini o prošlosti. – Predsjednik je dužan zalagati se za istinu o agresiji na Hrvatsku i o njezinoj obrani u Domovinskom ratu. HBK traži da predsjednik zastupa osudu zločina fašizma, nacizma i komunizma, s posebnim naglaskom na rasvjetljavanje nedjela komunističkoga režima.

Biskupi također očekuju da predsjednik ističe važnost neradne nedjelje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s