Ljudska narav

AMERIČKI ANALITIČARI

22.11.09.

Večernji list/tportal.hr

 Kriminal će do 2015. izazvati novo nasilje na Balkanu

http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/44515/Americki-analiticari-Kriminal-ce-do-2015-izazvati-novo-nasilje-na-Balkanu.html

 Osim što usporava gospodarski razvoj i narušava vladavinu prava, organizirani kriminal ugrožava europsku sigurnost i prijeti ozbiljnoj destabilizaciji zemalja zapadnog Balkana – Srbije, Crne Gore, Albanije, BiH, Makedonije i Hrvatske 

Organizirani kriminal na zapadnom Balkanu i dalje ugrožava europsku sigurnost jer su balkanske države postale jedna od glavnih zona za ulazak kriminalnih struktura na prostor EU.

Trgovina drogom, duhanom i ljudima smatra se glavnom kriminalnom djelatnošću u regiji i donosi veliku zaradu ljudima koji su u to uključeni. Stoga je i povezanost pranja novca i organiziranog kriminala i dalje bitan problem – stoji u dokumentu o stanju na zapadnom Balkanu koji su izradili američki analitičari za potrebe Kongresa.

Prema pisanju srpskih i crnogorskih medija, u dokumentu se upozorava da je u zemljama regije došlo do jačanja veza između organiziranog kriminala, političkih elita i ratnih zločinaca, zbog čega je moguće da upravo kriminal bude u razdoblju do 2015. godine glavni uzrok eskalacije nasilja i kaosa u regiji.

‘Osim što usporava gospodarski razvoj i narušava vladavinu prava, organizirani kriminal postao je ozbiljan problem u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, BiH, Makedoniji i Hrvatskoj. Američka vlada pomaže jačanje borbe protiv organiziranog kriminala, ali se očekuje da ti projekti tek daju rezultate. Stoga je plan nove administracije da se vrlo aktivno uključi u suzbijanje organiziranog kriminala u regiji’, navode autori izvještaja. Analitičari, doduše, izdvajaju Hrvatsku kao potencijalno najperspektivniju zemlju u regiji koja će u idućih nekoliko godina sigurno postati članica EU.

Za ostale zemlje regije, navodi se, bit će potrebno puno više vremena da postanu članice zato što su pogođene siromaštvom i zato što su im potrebne daljnje reforme. Usto, perspektive pristupa balkanskih država EU zamagljene su skepticizmom javnosti u moćnim državama Unije o korisnosti daljnjeg proširenja.

Kongresna istražna služba, koja je izradila ovaj dokument, analizira među ostalim i unutrašnju sigurnost SAD-a, borbu protiv širenja oružja za masovno uništenje i terorizma. U nekoliko izvještaja upozoravali su na potrebu direktnijeg angažmana SAD-a na zapadnom Balkanu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s