Sta mi kao drustvo za zastitu prava gradjana savetujete?

Izmena po pitanju grba i izjave pomocnika ministra.

Već 15 godina pokušavam da se ispišem iz Srpske pravoslavne crkve bez ikakvog uspeha. Iako sam podnosila zahtev i izjavu crkvi u kojoj se vodim u crkvenim knjigama i eparohiji Mileševskoj kojoj ona pripada – nikakav odgovor nisam nikad dobila. Zatim sam pokušala tražiti svoje pravo od organizacija za zaštitu ljudskih prava – koje su mi rekle da bi jedino mogla nešto tako da dobijem ako im kažem da prlazim u Katoličku crkvu. Dakle savetovali mi da lažem! Zatim sam se obratila Ministarstvu vera – pomoćniku ministra Dr Draganu Novakoviću. Moje pitanje je glasilo da li ima mogućnost da dobije ispisnicu neko koga je roditelj kao besvesno dete upisao u neku versku zajednicu? On mi je telefonom objasnio država nema veze sa tim što sam se ja upisala ili me neko upisao pa sad hocu da se ispisem iz Pravoslavne crkve – i dao mi do znanja da ispisnicu od Pravoslavne crkve ne mogu dobiti. Kada sam mu rekla da cu svoje pravo tražiti od Evropskog suda tražio je da svoj zahtev napišem pismeno i da ovo telefonom ne smatram zvaničnim odgovorom! Zatim sam se obratila ombudsmanu za Ljudska prava Saši Jankoviću, čiji odgovor čekam. Ako mi on ne pomogne ostaje mi još sud u Srbiji i Evropski sud.

Nažalost protivno svim gradjanskim pravima koja se u Evropi i svetu inače poštuju Srpska pravoslavna crkva je uspela da preorjentiše ljude koji imaju zadatak da štite ta ista prava. Tako se oni koji su do juče bili na državnim funkcijama i zalagali se za gradjansku državu, da bi ostali na tim pozicijama sada u funkciji Pravoslavne crkve. Oni koji nisu odgovarali sklonjeni su a na njihovo mesto su došli direktno iz klupa i katedri bogoslovskog fakulteta “pravoverni kadrovi”. Zajedno sa poslušnicima oni su imali zadatak da obnove srpsko državno-crkveno pravo. Rezultat svega toga je katastrofalan Zakon o verskim zajednicama u samom temelju diskriminatorski i pisan onako kako je odgovaralo Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Mnogi su se ljudi uplašili i za svoje egzistencije pa i živote povinovali svim zahtevima te je tako uvedena u škole veronauka. Jedan od glavnih ciljeva veronauke u školama postalo je blaćenje i zastrašivanje dece od drugih verskih pravaca. No to nije bilo dovoljno. Pokušaj da se donošenjem Zakona o diskriminaciji iole ugrožene grupe zaštite, završen je potpunim fijaskom jer je Vlada Srbije na telefonskoj sednici, na zahtev SPC, (što je nečuven presedan) povukla predlog Zakona protiv diskriminacije koji je poslat Skupštini na usvajanje
Sprska pravoslavna crkva je tražila i dobila izmenu člana 18. koji definiše diskriminaciju, i koji je trebao da glasi:
Član 18. : Diskriminacija postoji ako se postupa protivno načelu slobodnog ispoljavanja vere ili uverenja, odnosno ako se licu ili grupi lica uskraćuje pravo na sticanje, održavanje, izražavanje i promenu vere ili uverenja, kao i pravo da privatno ili javno iznese svoja uverenja, u skladu sa zakonom.
Sada se i Ministarstvo vera – koje je trebalo biti potpuno u funkciji zaštite svakog gradjanina ponaosob, zaklonilo iza laži: Država i crkva su odvojene i država se ne meša u crkvena pitanja, te tako odgovara na svaku pritužbu i zahtev.

Pozdrav
Snezana

Jedna misao o “Sta mi kao drustvo za zastitu prava gradjana savetujete?

  1. Gospodjo (izvinite ako Vam smeta takvo oslovljavanje, jer je i to izvedeno od Gospodin=Gospod=Bog), molim Vas da ne iznosite lazne informacije (posto vidim da Vam laz jako smeta, sto mi je drago, pa nemojte onda ni vi lagati) o cilju verske nastave; apsolutno nije tacno da je njen cilj to sto ste rekli, postoji plan i program, ciljevi, zadaci itd.i tamo nema nista od toga sto Vi insinuirate. Teksta ima mnogo, da ne navodim sad, mozete uvek pogledati na sajtu katiheta. A mozemo se pozabaviti i diskriminacijom SPC od strane mnogih.
    Pretpostavljam da Vas i ne uzimaju za ozbiljno kad ste zapeli za takvu jednu stvar i to preko sudova, verujem da to izgleda doticnim, u najmanju ruku smesno, verovatno je najbolje da se “okanete corava posla”

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s