Peticije

PRIKUPLJANJE POTPISA PRIJAVE DORH-u I PUČKOM PRAVOBRANITELJU

David – Udruga građana za zaštitu ljudskih prava
Folnegovićeva ul. 1a
10 000 Zagreb
www.david-udruga.hr
info@david-udruga.hr
Kontakt: 091 1551851

Potpisivanje peticije preko Web-a

Poštovani građani, pisani i elektronski mediji,

Obavještavamo vas da je u Rijeci i Karlovcu održano prikupljanje potpisa građana (slijedi u Osijeku 05.11., Splitu 12.11., Koprivnici 19.11., Varaždinu 26.11. i Zagrebu 03.12.09.) kao potpora kaznenim prijavama Državnom odvjetništvu RH. Prva se odnosi na Predsjednika Biskupske konferencije Marina Srakića zbog osnovane sumnje u počinjenje više kaznenih djela opisanih u zakonu RH. Sumnja u počinjenje kaznenih djela odnosi se na stjecanje velike protupravne imovinske dobiti nadbiskupija u RH kroz prijetnju (čl. 129. KZRH), prijevaru (čl. 224 KZRH) i samovlast (čl. 329. KZRH)

Drugu kaznenu prijavu DORH-u podnijeli smo protiv Ivana Miklenića, glavnog i odgovornog urednika Glasa Koncila zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo klevete opisano u članku 200. Stavak 2. Kaznenog zakona RH-e te kaznenog djela neprijavljivanja počinjenog kaznenog djela “veleizdaje”opisano u članku 300. Stavak 2.

I treću prijavu poslali smo na adresu Pučkog pravobranitelja za preispitivanje zakonitosti držanja vjerskih obilježja od strane državnih službenika u javnim i državnim prostorima, a u skladu s odredbama Zakona o državnim službenicima, Etičkog kodeksa državnih službenika i Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Glede isticanja vjerskih obilježja u javnim i državnim ustanovama, državni službenici bi se trebali pridržavati:

Članka 6. ZAKONA O DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA
Članka 1., 5., 8. i 19. ETIČKOG KODEKSA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA
Članka 1. ZAKONA O SUZBIJANJU DISKRIMINACIJE

Molimo sve građane, pisane i elektronske medije da podrže ovu akciju pod geslom:” PRIDRUŽIMO SE AKCIJI ZA POŠTIVANJE USTAVA RH”.

Potpisivanje peticije preko Web-a

Pod “peticije” pročitajte u cijelosti podneske prijava.
H V A L A!


DAVID

Udruga građana za zaštitu ljudskih prava
Zagreb 10000
Frana Folnegovića 1a

PRIKUPLJANJE POTPISA U OSIJEKU 05.11.09.

Kaznene prijave protiv Srakića i Miklenića
Prijava o zaštiti zakonitosti Pučkom pravobranitelju RH

Prikupljanje potpisa kao podrška kaznenim prijavama protiv Marina Srakića, Predsjednika HBK i Ivana Miklenića, glavnog i odgovornog urednika Glasa Koncila u Osijeku proteklo je u ozračju osvješćivanja građana o potrebi djelovanja zaštite ustavnog poretka Republike Hrvatske, odnosno zaštiti ljudskih prava u skladu s međunarodnim konvencijama i zakonima.

Potpisi su se prikupljali i za prijavu Pučkom pravobraniteljstvu RH na ime držanja vjerskih obilježja u javnim i državnim ustanovama. Poseban značaj ove prijave ogleda se u sve većem senzibiliziranju javnosti na ovu temu koja je dodatno izazvala pozornost nedavnom odlukom Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu o poštivanju ljudskih prava na ovu temu u Italiji.

Naime, građanka Italije podnijela je 2002.godine tužbu za zaštitu prava svojeg djeteta na ime isticanja rimokatoličkih obilježja u školi. Sud je presudio u njezinu korist, iako su prije podnošenja ove tužbe pravne institucije u Italiji djelovale u skladu s “tradicijom” a ne zakonom.

Hrvatska je na putu stjecanja europskih pravnih tekovina. Najnovija događanja oko hrvatsko-slovenskog sporazuma i pristupa Hrvatske Uniji isu u tom smjeru.

Donosimo par fotografija iz Osijeka.

PB050001

PB050004

PB050009


DAVID

UDRUGA GRAĐANA ZA ZAŠTITU LJUDSKIH PRAVA

je dobrovoljno udruživanje poslovno sposobnih fizičkih osoba kojima je zajednički interes praćenje i informiranje o nepoštivanju i kršenju ljudskih prava zagarantiranih Ustavom Republike Hrvatske.

Cilj djelovanja udruge je prije svega osvješćivanja i senzibiliziranja javnosti za ljudska prava na temelju otkrivanja kršenja ustavnosti Republike Hrvatske u i oko vjerskih institucija, a koje su nedostupne široj javnosti.

Prema Ustavu Republike Hrvatske (čl. 41. Ustava) sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države. Postavljamo slijedeća pitanja građanima:

  • Tko provjerava provođenje Ustava?
  • Tko provjerava djelovanja vjerskih institucija?
  • Pridržavaju li se državne institucije ustava?
  • Jeste li zadovoljni trenutnim stanjem?

Molimo Vas da nas kontaktirate sa svim informacijama koje smatrate bitnima i koje mogu doprinijeti ciljevima Udruge. Odabrane informacije bit će objavljene u našem časopisu ili putem web stranice tj. foruma. Vaši osobni podaci bit će nedostupni javnosti.

[Saznajte više…]

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s